Cornelius «Sensuous» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Japāņu elektroniskās mūzikas meistars Keigo Ojamada (Keigo Oyamada), plašāk pazīstams kā Cornelius, izdevis jaunu ierakstu.

Cornelius «Sensuous»

(Warner)

9/12

Šis vīrs nestrādā ātri - pagājuši veseli seši gadi kopš fantastiskāun plus vēl četri kopš ne mazāk fantastiskā «Fantasma».

Oficiāli dienas gaismu «Sensuous» ieraudzīja vēl pagājušogad Japānas «Warner» izdevniecības paspārnē, nu beidzot plate pieejama arī citviet pasaulē.

Nepārspīlēšu, teikdams, ka Cornelius (vārds aizgūts no «Pērtiķu planētas» personāža) 2001. gada «Point» ir kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem starpžanru mūzikas ierakstiem šajā gadu desmitā, ieraksts tolaik īpaši smalkā mērcē pagatavoja elektroniskās mūzikas un ģitārmūzikas skaņu buķeti, radot daudzus sekotājus (LCD Soundsystem, Erland Oye u.c.). Ja «Point» būtiski savulaik atšķīrās no sava priekšgājēja «Fantasma», tad jaunais «Sensuous» būtībā ir diezgan prognozējams (diemžēl) «Point» turpinājums.

Vienīgais pārsteigums (izņemot to, ka albums kopumā ir daudz ambientāks) varbūt ir ievadošā tituldziesma, kurā dzirdams akustiskās ģitāras un dažādu zvaniņu perkusiju skaņu eksperiments. Tā noslēgumā Ojamada apzināti atskaņo ģitāras stīgas, radot zemas un dobjas, varbūt pat ausij netīkamas skaņas. Taču turpinājums ar "Fit song" ir klasisks "Point" gājiens - dzīvo bungu sempli, ģitāra, monofonais sintezators, dažādi efekti un rečitējošs, saraustīts vokāls. Sekojošais "Breezin"" (skat. video), kas arī viens no lates singliem, iesākas ar 80. gadu renesanses pārstāvju Zoot Woman radniecīgiem sintezatora akordiem, vienīgā atšķirība atkal Ojamadas savdabīgais rečitatīvs un fascinējošā japāņu valoda, kas, ieveidota brīnišķīgas plūstošas melodijas formā, atgādina, kāpēc Cornelius ir Cornelius.

Pirms dažiem gadiem jūsmoju par norvēģu akustiskā dueta The Kings Of Convenience dalībnieka Ērlena Oijes (Erlend Øye) «DJ-Kicks» plati, kurā Oije toreiz miksēja arī Cornelius mūziku. Tādēļ laikam tas nav pārsteigums, ka The Kings Of Convenience kā viesmākslinieki dzirdami šā japāņu skaņu meistara jaunajā diskā. Eiriks Glambeks Bē (Eirik Glambek Bøe) un Ērlens Oije piedalās divās dziesmās - liriskajā folktronikas numurā «Omstart» un pirmajā oficiālajā albuma singlā «Music» (skat. video).

Plate noslēdzas ar fantastisku klasiķa Dīna Mārtina (Dean Martin) šūpļdziesmas «Sleep Warm» versiju, kurā Ojamada rotaļājas ar autotjūna balss efektu.

Izdošanas datums 31.10.2006. - 02.04.2007.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu