Madonna «MDNA» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Everybody, come on, dance and sing,» 1982.gadā savā pirmajā topu grāvējā «Everybody» aicināja tolaik 24 gadus jaunā Madonna. Paskrējuši 30 gadi, aiz loga 2012.gads, bet dziedātājas vēstījums būtībā nav mainījies. Arī savā divpadsmitajā studijas albumā «MDNA» popmūzikas dīva masīvu deju ritmu pavadībā aicina uz nebēdnīgu disko ballīti līdz rītam.

Madonna «MDNA»

(Interscope/Live Nation)

7/12

Kā vienmēr - vienaldzīgo nav. Viedokļi un vērtējums atšķiras. Mūzikas portāls «Metacritic», kurš apkopo pasaules lielāko mūzikas izdevumu recenzijas un to vērtējumus, pagaidām, balstoties uz 25 profesionālām recenzijām, izrēķinājis vidējo «MDNA» vērtējumu. Šobrīd tas ir aptuveni 6/10. Vieni uzskata, ka plate ir izcils popmūzikas ieraksts, citi - ka Madonna kārtējo reizi izkalkulējusi aktuālās mūzikas tendences (albumā ir pat viena atsauce uz dabstepu), pieaicinājusi attiecīgos producentus un radījusi kārtējo biznesalbumu. Svarīgi piebilst, ka «MDNA» ir pirmais no trijiem ieplānotajiem ierakstiem 120 miljonus vērtā līguma ar koncertturneju organizatoru kompāniju «Live Nation» ietvaros, ko dziedātāja noslēdza 2007.gadā. Tas nozīmē, ka sekos pasaules koncerttūre (jau izziņoti 90 koncerti) un pieturēšanās pie pārbaudītām muzikālām vērtībām. Eksperimentus, iespējams, sagaidīsim tikai pēc trešā albuma...

Viena no šīm «pārbaudītajām vērtībām» ir angļu komponists un producents Viljams Orbits (William Orbit), kas pirms padsmit gadiem bija atbildīgs par Madonnas veiksmīgo albumu «Ray Of Light» (1998). Arī jaunajā platē Orbits līdzproducējis veselus sešus skaņdarbus. Viens no veiksmīgākajiem - «Gang Bang» (skat. audio).

Man jau likās, ka Madonnas simboliskā atvadīšanās no disko mūzikas notika 2005.gadā ar albumu «Confessions on A Dance Floor», kad savā cienījamajā vecumā dziedātāja ABBAs sampla («Gimme! Gimme! Gimme (A Man After Midnight)») pavadībā toreiz vēl gaumīgi spēja iejusties disko karalienes tēlā. Daudziem likās, ka Madonna beidzot dosies citā muzikālā virzienā, vecumam atbilstošākā ampluā. Daļēji zināmas izmaiņas notika ar 2008.gada plati «Hard Candy», kas bija mēģinājums pielāgoties valdošajām hiphopa tendencēm. Tomēr 2012.gadā Madonna ir atpakaļ deju zālē...

Manuprāt, viens no iemesliem blakus līgumam ar «Live Nation» ir Madonnas vēlme vienmēr būt numur 1. Ne velti vienā no dziesmām («I Don't Give A») Šrilankas hiphopa dīva Maia (M.I.A.) skaidri un gaiši pasaka: «There's only one Queen and that's Madonna!» («Ir tikai viena karaliene, un tā ir Madonna!»), tādējādi dodot nepārprotamu signālu «jaunajai Madonnai» - Lēdijai Gāgai.

Būtībā

Madonna ir ierakstījusi līdzīgu plati kā Gāga, lai visiem lieku reizi atgādinātu, no kurienes Gāga un visas citas «jaunās Madonnas» smēlušās iedvesmu.
Madonna "MDNA"
Madonna "MDNA" Foto: Publicitātes foto

Blakus Orbitam platē dzirdami vēl vairāki producentu rokraksti - redzamākie ir itāļu dīdžejs Marko Benijs Benasi (Benny Benassi) un franču producents Martins Solveigs (Martin Solveig). Benasi stampājošie hausmūzikas bīti caurstrāvo trīs dziesmas («Girl Gone Wild», «I'm addicted» un bonusdziesmu «Best Friend»), bet Solveiga rotaļīgā popmūzika dzirdama dziesmās «B-Day Song», pirmajā singlā «Give Me All Your Luvin'» un «Turn Up the Radio».

«Turn Up the Radio» ievada Solveiga lielākā grāvēja «Hello» firmas zīme - sintezatora akordu stakato, tomēr kopumā tieši Solveiga pienesums albumā izkrīt no kopējās koncepcijas, īpaši infantils ir bonusskaņdarbs «B-Day Song». Manuprāt, neveiksmīgs ir arī pirmais singls «Give Me All Your Luvin'» (ar Nikiju Mināžu un M.I.A.), kas izklausās kā Amerikas Futbola līgas (NFL) finālspēles «Super Bowl» reklāma un liek Madonnai izklausīties kā pusaugu Avrilai Lavinjai.

Kopumā «MDNA» nepārliecina. Tas ir nesekmīgs mēģinājums muzikāli konkurēt ar aktuālajām populārās mūzikas zvaigznēm - Rianu, Gāgu, Keitiju Periju u.tml. Neviens no albuma skaņdarbiem nestāv blakus kaut vai tam pašam Rianas un Kalvina Harisa «We Found Love» vai kādam no Deivida Getas producētajiem deju singliem.

Ja šo albumu nebūtu izdevusi Madonna - zīmols, ko pazīst visa pasaule, diez vai kāds no šiem skaņdarbiem ilgstoši spētu noturēt klausītāju uzmanību.

Izdošanas datums - 26.03.2012.

Madonna 'Girls Gone Wild' from Hani AlYousif on Vimeo.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu