Deerhunter "Cryptograms"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kalsnākā rokmūzikas zvaigzne pasaulē - Brendfords Kokss (Bradford Cox) no Deerhunter!

Deerhunter "Cryptograms"

(Kranky)

8/12

Atvainojiet par šādu lētu ievadrindiņu, protams, tā nav vienīgā ievērības cienīgā Atlantas eksperimentālo brašuļu Deerhunter iezīme. Un tomēr nevar nepamanīt 24 gadus vecā Brenforda Koksa vizuālās īpatnības, īpaši ja viņš ir grupas solists un atrodas visu skatītāju un klausītāju acu priekšā. Lai arī kā pats mākslinieks uzsver, ka necenšas spekulēt ar savu izskatu - (Deerhunter - Strange Lights), prese šādas acīm redzamas "atkāpes no ierastā" gaidīt gaida...

Grupas otro studijas plati "Cryptograms" klajā laiž leģendārā Amerikas mūzikas izdevniecība "Kranky". 90. gadu beigās Čikāgas mūzikas izdevniecība "Kranky" bija viena no galvenajām eksperimentālās un postroka mūzikas popularizētājām, tās paspārnē darbojās gan lēnīgie Low, gan ambientie Labradford un Stars of the Lid, gan simfoniskie Godspeed You! Black Emperor. Laiku pa laikam tika izdoti arī "modernāki" - hiphopa un elektroniskās mūzikas projekti (piemēram, Out Hud), nu kārta nest "Kranky" vārdu pasaulē pienākusi Atēnas (Džordžijas štats) eksperimentālajam psihedēliskā roka kolektīvam Deerhunter.

Deerhunter "Cryptograms"
Deerhunter "Cryptograms" Foto: Publicitātes foto

Piecu puišu kolektīvs savā mūzikā kombinē ambient mūzikas elementus (katrs otrais, trešais skaņdarbs ir instrumentāla muzikāla atkāpe Braiena Īno garā), krautroka elementus (hipnotisks ritms, kura pamatā pa apli atkārtots basa motīvs) 80. gadu beigu "shoegaze" ģitāras sienu (My Bloody Valentine, mazliet Slowdive un Spaceman 3), piemetot visam klāt nelielu diskopanka devu.

Kaut arī plate iznākusi jau janvārī un saņēmusi daudzas jūsmīgas atsauksmes, es ilgi vilcinājos ķerties klāt šim ierakstam, pirmie dzirdētie fragmenti īpaši nepārliecināja, taču ar katru jaunu klausīšanās reizi ieraksts atklāj jaunas skaņu virtenes. Plate, manuprāt, nav tik izcila, kā to, piemēram, cenšas pasniegt prestižais mūzikas portāls "Pitchfork", tomēr sava mazliet netīrā, nenopulētā skanējuma un apreibinošās noskaņas dēļ "Cryptograms" varētu ierindot starp gada interesantākajiem atklājumiem (pirmo grupas albumu neesmu dzirdējis).

Albumu varētu iedalīt divās daļās - pirmās septiņas kompozīcijas ir psihedēlisks ambient un shoegaze krustojums (brīžiem atgādina 90. gadu vidus Primal Scream), kas veltīts ieraksta sesiju laikā traģiski bojā gājušajam grupas basģitāristam (negadījums ar skrituļdēli), otra plates puse vairāk jau izklausās pēc salīdzinoši klasiskas "shoegaze" grupas, ar nosacīti tradicionālām roka kompozīcijām.

Ierakstā, manuprāt, Deerhunter nenostrādā uz visiem 100 procentiem, visticamāk, ir jāredz Brendfords Kokss un Deerhunter dzīvajos koncertos, lai sajustu grupas īpatnējo un nepieradināto muzikālo un skatuves auru.

Video: Deerhunter live at the echo

Izdošanas datums - 29.01.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu