Bjork «Volta» (26)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Islandiešu popmūzikas dīva Bjorka ar katru jaunu ierakstu no klausītāja pieprasa arvien lielāku iedziļināšanos un uzmanību, izņēmums nav arī episkais «Volta».

Bjork «Volta»

(One Little Indian) 11/12

Varbūt nesen redzētā bijušā ASV viceprezidenta Ala Gora «oskarotā» dokumentālā lente «An Inconvenient Truth» par globālās sasilšanas katastrofas iespēju, varbūt šorīt «Letas» ziņu lentē izlasītais NASA pētījums par Antarktikā novēroto plašāko ledus kušanu 30 gados un pavisam reāliem pārskatāmas nākotnes plūdu draudiem, arī paša novērojumi apkārtējās dabas klimata izmaiņās ir iemesls, kādēļ šo jauno Bjorkas plati uztveru kaut kā īpaši.

Pirmais singls «Earth Intruders» tikai pastiprina šo nomācošo sajūtu, ka ne jau kādi ārēji spēki izraisa planētas klimata izmaiņas, bet gan paši cilvēki - Zemes iekarotāji un Zemes resursu patērētāji.

«Here come the earth intruders There’ll be no resistance»

Vizuāli un muzikāli Bjorka šoreiz pievērsusies Āfrikas kontinentam, platē kā viesmākslinieki dzirdami Āfrikas īpatnējā stīgu instrumenta koras meistars Toumani Diabate un Kongo Demokrātiskās Republikas eksperimentālais projekts Konono No. 1. Arī galvenā singla vizuālā estētika ir saistīta Āfrikas tēmu. Videoklipa režisors un mākslinieks ir francūzis Mišels Oslo (Michel Ocelot), kas Bjorkas uzmanību piesaistījis ar savām «Kirikū» animācijas filmām («Kirikū un burve» un «Kirikū un zvēri»). Starp citu, abu šo filmiņu tapšanā iesaistījušies arī latviešu animācijas veidotāji - studiju «Rija» un «Jet Media» pārstāvji. Filmiņu darbība norisinās Āfrikā.

Bjorka režisoram neesot devusi nevienu norādi un klipu noskatījusies tikai tad, kad tas bijis jau gatavs. «Un viņai patika,» kā pagodināts iesācējs priecājies sirmais franču animators.

«Volta» ir sestais Bjorkas studijas ieraksts, kas seko 2004. gadā izdotajam eksperimentālajamskaņu celiņā, ir «Voltas» galvenā saistviela.

Minēto «Earth Intruders» kopā pašu mākslinieci līdzproducējis viens no karstākajiem Amerikas R&B un hiphopa producentiem Timbalands (Timbaland). «Earth Intruders» pamatā vudū rituālam raksturīgs afrikāņu sitamo instrumentu vāls, ko papildina Timbalanda skaņu paletei raksturīgi sintezatora motīvi un, protams, maršveidīgs Bjorkas dziedājums: «We Are The Earth Intruders, We Are The Earth Intruders». Skaņdarbs noslēdzas ar pusotru minūti gariem pūšamo instrumentu skaņu efektiem, kas atgādina kāda milzu kuģa attiešanu no ostas. Timbalanda spalvai pieder arī skaņdarbs «Innocence», kas izklausās tā, it kā Nellija Furtado būtu vairākas dienas lietojusi kādas apreibinošas vielas un tad kopā ar Timbalandu devusies ierakstu studijā.

Lielisks ir arī sekojošais «Wanderlust», tā pamatā atkal pūšamie, elektronisks bīts un spēcīgs piedziedājums - potenciāls singls. Pūšamo instrumentu grupa vēl uzstājīgāk par sevi atgādina Bjorkas un Antonija Hegartija (no kolektīva Antony And The Johnsons) duetā «Dull Flame Of Desire», dziesmas pamatā tikai pūšamie un bungas. Otrs skaņdarbs, kurā dzirdams Antonijs, ir noslēdzošais «My Juvenile».

Kā līdzproducents ierakstā darbojies arī Bjorkas ilggadējais sabiedrotais - elektroniskās grupas LFO radītājs Marks Bels (Mark Bell), viņš arī, piemēram, Depeche Mode albuma «Exciter» producents. Albumā piedalās arī divi bundzinieki - improvizācijas meistars Kriss Korsano (sadarbojies, piemēram, ar «Sonic Youth»), un psihedēliskās noizrokgrupas Lightning Bolt sitamo instrumentu vīrs Braiens Čipendeils (Brian Chippendale).

Spoži!

Izdošanas datums - 07.05.2007.

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu