Justice «+» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šovasar pasauli pāršalks jauns elektroniskās deju mūzikas vilnis - vai esam jaunas muzikālās revolūcijas priekšvakarā?

Justice «+»

(Because / Ed Banger)

10/12

Iespējams, tā ir tikai sagadīšanās un lielās ierakstu izdevniecības, kā sarunājušas, visus savus svaigākos deju mūzikas ierakstus izdod karstajā vasaras sezonā, taču visticamāk, ka tomēr ne - «jaunā reiva» skaņas un ritmi gaisā virmo jau kādu laiku.

Šovasar ierindā atgriezušās 90. gadu leģendas The Chemical Brothers un Gus Gus, par jauno superproducentu grasās kļūt dīdžejs Kalvins Harriss (Calvin Harris), Amerikas kontinetā par modes lietu kļuvis projekts Mstrkrft (bijušie «Death from Above 1979» dalībnieki), interesantus ierakstus izdod vācu Digitalism un, protams, galvenie kustības vaininieki Simian Mobile Disco un Justice, kas šonedēļ vienā dienā laiž klajā savus debijas albumus.

Tas viss, iespējams, sākās pirms diviem gadiem, kad mazpazīstams franču dīdžeju duets izveidoja remiksu britu rokgrupas Simian dziesmai «Never Be Alone» (skaņdarbs ieguva jaunu nosaukumu «We Are Your Friends» no albuma ar tādu pašu nosaukumu - ).

Tolaik vēl datordizaineri Gaspard Auge and Xavier de Rosnay kļuva par vienu no lielākajiem pārsteiguma autoriem MTV Eiropas mūzikas balvas pasniegšanas pasākumā, kad saņēma balvu par labāko video, apsteidzot ambiciozā repera Kanjes Vesta miljonus vērto video - viņš, nabags, nenoturējies un bez uzaicinājuma kāpa uz skatuves un skaļi protestēja pret šādu MTV izvēli.

Kopš tās dienas puiši arvien biežāk bija spiesti veltīt savu laiku mūzikai un savu pamatnodarbošanos - grafisko dizainu atstāt otrajā plānā. Justice remiksējuši Britnijas Spīrsas (Britney Spears), N*E*R*D, Franz Ferdinand u.c. mākslinieku ierakstus, paralēli arī paši izdodot mazās platītes.

Pagājušogad Ameriku pāršalca fantastiskais «Waters Of Nazareth», kuru mūzikas portāls «Pitchforkmedia» ierindoja starp 2006. gada top100 labākajiem singliem. Šogad par debijas albuma priekšvēstnešiem kalpoja «Phantom» un arī šobrīd aktuālais un populārais veltījums popmūzikas karalim Maiklam Džeksonam «D.A.N.C.E».

Muzikāli Justice plati «+» varētu dēvēt par elektronisku fankmūzikas ierakstu, kuram piemīt vairākas franču elektroniskajai mūzikai raksturīgās iezīmes - šeit ir kaut kas no Daft Punk «Interstella 5555» vai «Human After All», sintezatora glaida efektu pārbagātība, kas ļoti raksturīga Etjēnam DeKresī (Etienne de Crecy), disko mūzikas stīgas un fankmūzikas slepa basģitāras gājieni.

Plati ievada timpānu rīboņa epohālajā «Genesis», kas no šāda popmpoza ievada pāraug diezgan tumšā bītā ar zemu, ilgskanīgu sintezatora basa motīvu, ko papildina 80. gadu fanka sintezatora iespēles, skaņdarbs izskan ar teju akadēmisku kādas iedomātas kinofilmas skaņu celiņu, līdz pārlec uz nākošo skaņdarbu «Let There Be Light». Minorīgās un vienlaicīgi tumšās noskaņas turpinās, līdz skaņdarba beigās motīvs nemanot pāraug mažorīgās skaņās, kas loģiski aizved mūs pie minētā Džeksona «Off The Wall» ēras fanka «D.A.N.C.E».

Skaņdarbos «Phantom Pt. I» un «Phantom Pt. 2» puiši izmanto 70. gadu itāļu progresīvā roka grupas Goblin radīto skaņu celiņu šausmu filmu režisora Dario Argento filmai «Tenebre», seko Supertramp raksturīgas klavierītes skaņdarbā «Valentine» un puišu izdevējkompānijas kolēģe - Parīzē dzīvojošā amerikāniete Afī (Uffie), kuru daudzi no jums atminas pēc pagājušā gada grāvēja «Pop The Glock», šarmanti repo pa virsu «The Party». «Stress» semplē Musorgsa «Nakts kailajā kalnā» un amerikāņu ņūveiva grupas Devo ekscentrisko «Jocko Homo». Seko ģeniālais deju zāļu grāvējs «Waters of Nazareth» un «daftpancīgais» noslēgums «One Minute to Midnight». Tiešām labs!

Izdošanas datums - 18.06.2007.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu