Andy Stott «Merciless»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mančestras iemītnieks Endijs Stots (Andy Stott) laiku pa laikam bija izdevis mazās platītes, nu beidzot kārta pienākusi pilnajam albumam.

Andy Stott «Merciless»

(Modern Love)

10/12

Elektroniskā mūzika diemžēl pēdējos gados vienkārši sāk zaudēt savu jēgu, ir izgudrotas mūzikas programmas, kuras pašas spēj radīt pietiekami augstas kvalitātes melodijas, nejauši izvēloties tembrus, ritmus, dziesmas struktūru utt. Katrs, kurš kaut cik orientējas datorzinībās, spēj instalēt šādas mūzikas programmas un radīt savu skaņu pasauli. Ja cilvēkam nav vispār nekādas muzikālās izglītības un viņš neprot lasīt/atšķirt notis, tad savas spontānās improvizācijas vēlāk ar attiecīgas programmatūras palīdzību var pēc tam saņemt jau gatavas partitūras formā. Interesanti būtu sarīkot eksperimentu, kurā tiktu atskaņoti divi elektroniskās mūzikas ieraksti - viens cilvēka izauklēts un radīts, otrs - pašas programmas izveidots. Vai klausītājs spētu sajust dzīvu cilvēku aiz visām šīm pogām? Nezinu gan...

Katrā ziņā es elektroniskajā mūzikā cenšos atrast šo dzīvo radošo garu, kurš spētu būt brīžiem neprognozējams un spētu radīt kādu tikai ar trešo ausi jūtamu un saklausāmu dzīvu atmosfēru un noskaņu.

Runājot par Endija Stota mūziku, kritiķi bieži piesauc 2004. gada IDM/tehno atklājumu Marku Stjuartu jeb «Claro Intelecto» ar debijas plati, manuprāt, nemaz tik līdzīgi šie ieraksti gan nav. Kaut gan abus māksliniekus vienlaikus vieno fakts, ka gan Endijs Stots, gan Marks Stjuarts savus mūzikas ierakstus izdod «Modern Love» apgādā, turklāt plates noslēdzošā kompozīcija «Peace Of Mind» ir savdabīga «Claro Intelecto» skaņdarba jaunklāta versija. Stots šo izcilo skaņu celiņu pārveidojis klavieru un stīgu noskaņu lēnajā plūdumā.

Andy Stott «Merciless»
Andy Stott «Merciless» Foto: Publicitātes foto

Stota plati ievada skaņdarbs «Florence», kas ir, manuprāt, viens no spēcīgākajiem pagājušā gada elektroniskās mūzikas celiņiem - viegls, uzmanīgs tehno ar atmosfēriskām, «Massive Attack» raksturīgām sintezatoru stīgu skaņām, monotonu bītu un neuzkrītošu melodiju.

Visa plate ir uztverama kā vienots veselums, brīžiem atgādinot kaut ko no 90. gadu LFO, brīžiem kaut ko no aktuālās dabstepa skatuves (divi skaņdarbi «Choke» un «Blocked» producēti viegla elektroniska daba (dub) koncepcijā). Ar titulskaņdarbu «Merciless» Štots rada lirisku klavieru atkāpi, lai vēlāk ar «Come To Me» atgrieztos pie taisnas basbungas, sprakstošiem bungu sitieniem un elektroniska basa melodijas.

Izdošanas datums 10.10.2006.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu