Glaspers: džezs nav tikai snobisks «golfa klubiņš» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad neosouls (neo soul) satiekas ar hiphopu - pirmās asociācijas daudziem noteikti ir Filadelfijas dzīvā hiphopa grupa «The Roots», bet, ja vēlaties, lai šie abi žanri satuvinātos arī ar džezu, tad meklējiet rokā klasiski skolota džeza pianista Roberta Glaspera (Robert Glasper) jauno šedevru «Black Radio».

The Robert Glasper Experiment «Black Radio»

(Blue Note)

9/12

Reti ir tie gadījumi, kad kāds džeza mūziķis viesojas slavenajā Deivida Letermana sarunu šovā («Late Show with David Letterman»). Roberts Glaspers ir viens no šādiem džezmeņiem, kas par savu galveno uzdevumu uzskata džeza atdzīvināšanu, aktualizēšanu 21.gadsimta paaudzei: «Make jazz cool again!» kādā intervijā saka mūziķis. Viņa misija - padarīt džezu pieejamu plašākai auditorijai, lai tas nebūtu tikai kāds šaurs snobisku džezmeņu «golfa klubiņš».

Džeza koķetērija (un ne tikai) ar dažādiem citiem mūzikas stiliem, protams, nav nekas jauns. Atminieties kaut vai trompetes giganta Mailsa Deivisa (Miles Davis) eksperimentus (1969.gada «In a Silent Way» u.c.). Arī hiphops un džezs pirmo reizi satikās tālajos 1980.gados, taču tas, ko pēdējos gados dara 33 gadus vecais džeza pianists Glaspers, ir tieši pēdējo gadu aktuālās skaņu paletes sakausēšana ar tradicionālām vērtībām.

Viņa «Eksperimentā» (The Robert Glasper Experiment) muzicē Keisijs Bendžamins (Casey Benjamin, saksofons un vokoders), Deriks Hodžs (Derrick Hodge, bass) un Kriss Deivs (Chris Dave, bungas). Visi šie puiši ir profesionāli džeza mūziķi.

The Robert Glasper Experiment "Black Radio"
The Robert Glasper Experiment "Black Radio" Foto: Publicitātes foto

Jaunajā albumā Glaspers pieaicinājis teju visu neosoula ziedu - dziedātājus Bilālu, Eriku Badu, Musiq Soulchild, vienu no neosoula aizsācējām Mešelu Ndīdžiočelo (Meshell Ndegeocello) u.c. Kā arī vairākus aktuālus hiphopa māksliniekus - Lupe Fiasco, Mos Def u.c.

Rezultāts ir brīnišķīgs 12 skaņdarbu ieraksts, kurā saplūst aktuāli hiphopa bīti ar elegantām džeza improvizācijām.

Varbūt džezs šādā garšvielām bagātā muzikālā mērcē zaudē kaut ko no sava elitārisma, askētisma,

taču populārajā mūzikā šāds ieraksts ir kā svaiga elpa, kas atgādina par noturīgām un patiesām vērtībām.

Skaņdarbus atdala dažādi filosofiski dialogi, radiostaciju sampli u.c. Ierakstā blakus džeza klasikai (Erikas Badu versija par tradicionālo «Afro-Blue»), populāru dziesmu versijām (Lala Hateveja pārdziedājusi Šadē «Cherish the Day»), iekļauta arī oriģināla Sietlas grupas «Nirvana» dziesmas «Smells Like Teen Spirit» jaunklāta versija (skat. video). Labāku šīs dziesmas kaverversiju neesmu dzirdējis...

Roberts Glaspers

Pats Glaspers dzimis 1978.gadā Teksasā un jaunībā vēlējies kļūt par profesionālu basketbolistu. Viņa māte bijusi džeza un blūza dziedātāja, kas ņēmusi mazo Robertu uz saviem koncertiem. Vēlāk Glaspers sācis muzicēt vietējā baznīcas ansamblī un uzsūcis savas pirmās muzikālās ietekmes.

Sācis studēt, iestājies Ņujorkas džeza skolā (New School for Jazz), kur iepazinies ar Bilālu. Drīz sākusies viņa profesionālā pianista karjera, daudz koncertus Glaspers spēlējis kopā ar soulmeni Maksvelu (Maxwell).

Pirmais Glaspera solo albums (« Mood») izdots 2004.gadā.

Izdošanas datums: 28.02.2012.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu