Bright Eyes "Cassadaga" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikā ierakstu pārdošanas apjoms šonedēļ sarucis tik katastrofāli, ka negaidīti augstajā 4. vietā ar savu jauno studijas plati "Cassadaga" (58 000) iekļuvis amerikāņu dziesminieks Konors Obersts (Conor Oberst) jeb vienkārši Bright Eyes.

Bright Eyes "Cassadaga" (Saddle Creek) 9/12

No otras puses, šāds Bright Eyes panākums varbūt arī nav nejaušs, jo, būdams nu jau veselus 27 gadus vecs, Konors Obersts arvien vairāk savā mūzikā nosliecas tradicionālas kantri mūzikas virzienā, to apliecina arī mākslinieka jaunais skaņu ieraksts "Cassadaga". Kantri mūzikas žanrs Amerikā (jautājums gan - kāds kantri?), kā zināms, ir ārkārtīgi populārs, turklāt Bright Eyes jaunā plate tika ļoti aktīvi reklamēta un iespējams, ka gan jau kāds nejaušais amerikāņu kantri popplūsmas (mainstream) cienītājs "uzķērās". Ak, laimīgais!

Īsumā atgādināšu, ka Obersta muzikālās gaitas ir sākušās jau 14 gadu vecumā, spēlējot ģitāru un dziedot grupā Commander Venus, vēlāk līdz ar 2002. gada plates (pēc skaita tolaik jau trešās 22 gadus vecā jaunekļa kontā) milzīgajiem panākumiem Konors kļūst par tādu kā veselas dziesmu autoru paaudzes lāpnesi. Tolaik pat Coldplay puiši savu mīļāko albumu vidū minēja šo pirms pieciem gadiem izdoto albumu.

Laiks gājis straujiem soļiem uz priekšu, un šī jaunā dziesminieku (dažādu profilu, ne tikai kantri orientētu) ēra ar katru gadu tikai kļuvusi blāvāka un neinteresantāka. Protams, arī mūzikas kompānijas nav sēdējušas, rokas klēpī salikušas, un saražojušas virkni komerciāli veiksmīgu, bet ne vienmēr interesantu "puišu ar ģitārām". Neminēsim vārdus...

Pagājušogad par patīkamiem un kvalitatīviem muzikāliem pārsteigumiem parūpējās varbūt vienīgi Henks Viljamss III, M. Vords (M. Ward) un varbūt arī pietiekoši nenovērtētais Fions Regans (Fionn Regan), šogad pie "lielajām relīzēm" var pieskaitīt gan Endrjū Bērda (Andrew Bird), gan Vilija Meisona (Willy Mason), gan Deivida Terija ("Aqueduct") gan Džeimija T, Toma Makrī, Roberta Gomeza, Malkoma Midltona, Patrika Raftera ("Rafter"), Patrika Vulfa albumus, taču neviens no tiem nav mani spējis ieienteresēt ar vairāk kā vienu dziesmu ... varbūt vienīgi Endrjū Bērds (mākslinieka lieliskais "Imitosis" ir biežs viesis manā atskaņotājā).

Protams, Konors Obersts šajā kantri orientēto (un ne tikai) dziesminieku olimpā ir kļuvis par vienu no centrālajām dievībām, taču šo godu viņš iekarojis, būdams nepieradināts, eksplozīvs "dabas bērns", kura emocionālais dziedājums lika bijībā un sajūsmā bieži vien notrīsēt. "Cassadaga" mums piedāvā jau daudz pieradinātāku, melodiskāku un galvenais - masīvi orķestrālu Oberstu. Vai tas ir labi? Vai tas ir progress vai tieši otrādi ... lai paliek katra paša ziņā. Nevar noliegt to, ka Obersts ir kļuvis pieaudzis, nopietns mākslinieks, kurš šajā platē spējis sapulcināt virkni izcilu viemūziķu. Kā viesmākslinieki piesaistīti Oregonas trubadūrs M. Ward jeb Mets Vords, meitenes no Sleater Kinney, Z Berg (no "The Like"), Šerija un Steisija Duprī (no "Eisley"), Reičela Jamagata (Rachael Yamagata), Džons Makentairs (John McEntire) u.c. Šie daudzie vārdi arī ir plates jaudas (jā, albums tomēr ir diezgan spēcīgs) pamatā. Jaunais veikums, kas seko 2005. gada dubultdiskam , ticis ierakstīts vairākās studijās - Ņujorkā, Portlendā un Losandželosā.

"Šajā albumā mēs vēlējāmies vairāk paeksperimentēt," kādā intervijā komentējis Konors Obersts. "Līdz ar to albuma skanējums sanācis nedaudz kosmisks." Tik tiešām, platē vairs nav tik ļoti jūtamas Obersta iecienīto tīrradņu Deivida Dondero (David Dondero) un Saimona Džoinera (Simon Joyner) ietekmes, tās nomainījuši grandiozi stīgu aranžējumi, krāšņi fona vokāli, liriskas melodijas un reliģiska satura teksti (albuma nosaukums aizgūts no kādas spirutuālistu reliģiskās kustības).

"Izdzīvo tas, kas mainās", un Obersts ir mainījies.

Bright Eyes "Four Winds" (pirmais singls):

Izdošanas datums - 10.04.2007.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu