The Cinematic Orchestra «Ma Fleur» (2)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Producenta un multiinstrumentālista Džeisona Svinkoja (Jason Swinscoe) projekts The Cinematic Orchestra pēc garākas pauzītes atgriežas ar jaunu albumu «Ma Fleur».

The Cinematic Orchestra «Ma Fleur»

(Ninja Tune)

10/12

Jaunais albums mani sākotnēji mazliet samulsināja, patiesībā jau gada sākumā izdotais EP «Ma Fleur» manī radīja pat šaubas, vai tiešām šis ir tas pats elektrodžeza projekts, kas 2002. gadā izdeva vienu no interesantākajiem triphopa un džeza muzikālajiem kokteiļiem - albumu The Cinematic Orchestra - Familiar Ground skaņu celiņu un sniedza lielisku koncertu Rīgā, Kongresu namā? Izrādās, jā!

Projekta radošā lokomotīve Džeisons Svinkojs jaunajā platē nolēmis atkāpties no triphopa ritmiem un piedāvā nedaudz citu The Cinematic Orchestra. Galvenais uzsvars šoreiz likts uz dziesmām - melodiju, tekstu, mazāk uz ritmu.

Plati ievada «To Build A Home», ko klavieru pavadījumā izpilda kanādiešu trubadūrs Patriks Vatsons (Patrick Watson) - presē viņu bieži salīdzina ar pašpasludināto «geju mesiju» - tautieti Rufusu Veinraitu (Rufus Wainwright). Šis skaņdarbs pēc sava noskaņojuma un skanējuma droši varētu iederēties, piemēram, Antonija Hegartija repertuārā, sešu minūšu garā kompozīcija noslēdzas ar brīnišķīgu stīgu grupas tēmu. Sekojošais «Familiar Ground» cenšas neizjaukt noskaņu un piesardzīgi pievieno ģitāras arpedžijas un neuzbāzīgu ritmu, seko neliela dinamiska atkāpe un fantastiskās Fontellas Bass (Fontella Bass) gospeļbalss. Soula un gospeļmūzikas veterāne Fontella Bass kā viesvokāliste dzirdama arī iepriekšējos projekta ierakstos.

«Child Song» pamatā akustiskās ģitāras arpedžijas, dziļš un dobjšs kontrabass un viegls džeza ritms ar dzirkstošu rhodes piano improvizāciju. «Music Box» iesākas ar teju vai barokālu ģitāras motīvu un pavisam attālinās no agrāk pierastā The Cinematic Orchestra skanējuma. Šajā skaņdarbā blakus Patrikam Vatsonam dzirdama arī savulaik Mančestras dueta Lamb soliste Lū Roudsa (Lou Rhodes). «Prelude» ir divu minūšu gara stīgu atkāpe, kas pāraug vēl vienā downtempo džeza kompozīcijā «As The Stars Fall», kas pēc skanējuma ir vistuvākais «Motion» vai «Every Day» posmam. Plates titulskaņdarbs ir pat atbilstošāks prestižās mūzikas izdevniecības ECM formātam, nekā «Ninja Tune» - pūšamo instrumentu un kontrabasa instrumentāla epizode.

Fontella Bass atgriežas vēl vienā liriskā skaņdarbā - «Breathe», kas jau tika iekļauts pirms dažiem mēnešiem izdotajā EP. Plate uz beigām kļūst arvien mierīgāka un intīmāka - «That Home» ir vēl viens Patrika Vatsona iznāciens, savukārt Lū Roudsa noslēdz albumu ar septiņu minūšu garo «Time And Space».

Savādāks, bet vienalga - visnotaļ jaudīgs ieraksts!

Izdošanas datums: 07.05.2007.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu