CD apskats: Jaunais disko (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Kamēr kāds laiciņš vēl jāgaida līdz jaunā «Hot Chip» albuma izdošanai, nespēju pretoties jaunajām disko mūzikas skaņām, ko piedāvā ierakstu izdevniecība «Italians Do It Better».

Pagājušogad Portlendas mūzikas izdevniecība «Italians Do It Better» (to dibinājis Maiks Simonetti (Mike Simonetti), kas 1993. gadā izveidojis neatkarīgās mūzikas kompāniju «Troubleman Unlimited Records»), ar lielisko izlasi «After Dark» ievedusi itāļu disko 1970. gadu mūzikas producenta Giorgio Morodera skaņu estētiku jaunā tūkstošgadē. Blakus jau kādā no CD apskatiem minētajai zviedru diskopopa princesei Salijai Šapiro (Sally Shapiro) (starp citu, nepamatoti piemirsta ir cita jaunā zviedru disko princese Cloetta Paris), amerikāņu «Glass Candy» un «Chromatics» radījuši teju jaunus disko mūzikas kanonus, izmantojot analogās bungmašīnas, vecos 70.-80. gadu sintezatorus, vokoderus un izdodot ierakstus tikai vinila platēs.

Arī šī minētā izlase, kurā blakus «Glass Candy» un «Chromatics» dzirdami arī Farah, Mirage un Professor Genius, ir vai nu agrāk neizdotu vai tikai vinila platēs pieejamu skaņdarbu apkopojums.

Tomēr divi spilgtākie vārdi, šķiet, šajā izlasē ir «Glass Candy» un «Chromatics».

Glass Candy «B/E/A/T/B/O/X»

(Italians Do It Better)

9/12

Mūzikas pasaulē liela vērtība ir ne tikai vecām 50., 60. gadu blūza ģitārām un dažādām vecām ērģelēm, bet arī 80. gadu analogajiem sintezatoriem un bungmašīnām.

Nav brīnums, ka kopš PSRS sabrukuma un daudzu mūzikas fabriku likvidēšanas vairāki mūzikas instrumentu entuziasti ļoti veiksmīgi tirgoja vecos padomju sintezatorus un bungmašīnas uz rietumiem. Iespējams, kāds aparāts nonācis arī līdz Portlendai - muzikālā projekta «Glass Candy» mājvietai.

Itāļu disko bītus tur pēdējos gadus programmē un saldas, brīžiem ledusaukstas disko melodijas producē vīrs vārdā Džonijs Džuels (Johnny Jewel). Kopā ar dziedošo «fatālo sievieti» Idu No (Ida No) izveidotais projekts «Glass Candy» pagājušogad izdevis brīnišķīgu 21. gadsimta disko plati «B/E/A/T/B/O/X».

Glass Candy "B/E/A/T/B/O/X"
Glass Candy "B/E/A/T/B/O/X" Foto: Publicitātes foto

Izrādās, ka «Glass Candy» debijas albums «Love, Love, Love» datējams vēl ar 2003. gadu, toreiz grupas skanējums bija pilnīgi savādāks - psihedēlisks elektropanks, kas brīžiem sasaucās ar Karenas O un Yeah Yeah Yeahs skaņu jucekli. Šo četru gadu laikā «Glass Candy» ir radikāli transformējuši savu skanējumu, pievēršoties disko mūzikas pirmsākumiem.

Džonijs Džuels vispār uzskatāms par tādu kā šīs skaņu kustības galveno arhitektu - viņš savu pirkstu pielicis arī pie jau minētajā izlasē «After Dark» atrodamajiem Chromatics and Farah.

Sākotnēji pieejams tikai kā koncertos nopērkams promo materiāls, «B/E/A/T/B/O/X» pilnais albums ir 40 minūšu garš deviņu dziesmu apkopojums. Divi skaņdarbi - leģendāro elektroniķu Kraftwerk dziesmas «Computer Love» versija un «Rolling Down The Hills» ir no jauna pārmiksēti, katrā ziņā «After Dark» izlasē šīs kompozīcijas skan mazliet savādāk.

Plati ievada savdabīga aerobikas nodarbības aina «Introduction», kurā Ida No aicina visus uz deju, seko «Beatific», kura pamatā primitīvs disko bīts, fūzēts sintezatora bass un Idas fatālais vokāls, kas ļoti atgādina 60. gadu dīvas Niko dziedājumu, īpaši tas jūtams, manuprāt, albuma skaistākajā skaņdarbā «Rolling Down The Hills». Diemžēl brīžiem tomēr ar vienu pašu bītu un sintezatoru ir par maz, taču nešaubos, ka ar katru jaunu ierakstu šī grupa bagātinās savu skanējumu un sagādās mums ne vienu vien interesantu pārsteigumu.

Noslēdzošais «Digital Versicolor» (skat. video) ir absolūti hipnotisks, mantrisks muzikāls krāsu vēstījums: «This is red, red, red/ This is orange, orange, orange/ This is yellow, this is yellow, this is yellow, this is yellow, this is yellow, this is yellow/ This is green, green, green/ This is blue, blue, blue.»

Izdošanas datums - 14.12.2007.


Chromatics «Night Drive»

(Italians Do It Better)

9/12

Arī Chromatics no hārdkorpanka ietekmētas grupas 2007. gadā pārtapuši jaunā disko kolektīvā.

Kopš 2004. gada «Plaster Hounds» plates, kurā no disko mūzikas Chromatics skanējumā vēl nebija ne miņas, būtiski ir mainījies grupas sastāvs - no oriģinālā sastāva palicis vien ģitārists Adams Millers (Adam Miller). Par bītiem atbildīgs jau Glass Candy sakarā minētais Džonijs Džuels (Johnny Jewel), bet pie mikrofona stājusies simpātiskā Ruta Radalē (Ruth Radalet).

Līdz ar jauno sastāvu būtiski mainās arī grupas skanējums, smagās roka ģitāras nomaina analogie sintezatori un bungmašīnas, dumpiniecisko enerģiju - vēss, itāļu zelta ēras disko.

Chromatics «Night Drive»
Chromatics «Night Drive» Foto: Publicitātes foto

Arī «Night Drive» ievada savdabīgs intro - «The Telephone Call», kura pamatā viegli pieskārieni klavieru taustiņiem, dažādas eksterjera (ielu) skaņas un telefona saruna. Seko tituldziesma «Night Drive», kurā atšķirībā no Džuela producētā Glass Candy kā centrālais instruments izvirzās elektriskā ģitāra. Millera arpēdžijas sasaucas ar agrīno «The Cure» daiļradi ... arī «I Want Your Love» pamatā elektriskās ģitāras arpēdžiju rifs, nesenā pagātnē šāda spēles maniere raksturīga gan New Young Pony Club, gan CSS.

Plates emocionālais centrs, visticamāk, ir «Running Up That Hill» - Keitas Bušas (Kate Bush) dziesmas jaunklāta disko versija. Brīnišķīgi! Savukārt instrumentālais «The Killing Spree» (daudz izvērstāka versija nekā «After Dark» izlasē) ir pat kaut kas no Dead can Dance 80. gadu ambientās elektronikas, pat harmonijas līdzīgas. «Healer» ir vēl viens «kjūrisks» skaņdarbs.

Diemžēl albumā nav iekļauts atmosfēriskais «In The City» (skat. video) un «Hands In The Dark (Dark Day)», kas atrodami minētajā «After Dark» izlasē. Citādi - ļoti valdzinoši!

Izdošanas datums - 12.11.2007.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu