Dungen "Ta Det Lungt"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu mūzikas pārņemtie zviedri beidzot sāk pamazām apzināties savu izcelsmi.

Dungen "Ta Det Lungt" (Subliminal Sounds) 10/12

Pēdējos gados zviedru mūzikas skatuvi bija pārpludinājuši Radiohead, Coldplay, kā arī Strokes, White Stripes kloni, dažus no kuriem arī mums reizi pa reizei bija iespēja vērot koncertos klubā “Depo”. Dungen ir gluži kā svaiga elpa zviedru mūzikas lauciņā, grupas dziedājums zviedru valodā, 60. un 70. gadu folk ietekmes, apbrīnojama vitalitāte un savdabīgs muzikālais rokraksts jau paspējis gūt plašu ievērību arī citviet pasaulē.

Dungen, kas patiesībā ir tikai viens cilvēks – 24 gadus vecais Gustavs Ejstess (Gustav Ejstes), nāk klajā nu jau ar trešo studijas darbu “Ta Det Lungt” (“Take It Easy” jeb “Neņem pie sirds!”, “Nesaspringsti!”). Plate pārsteidz ar piesātināto skanējumu, kas variē no folk psihodēlijas līdz postroka skaņu ainavām. Šeit var saklausīt gan kaut ko no Džimija Hendriksa, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Led Zeppelin, gan Pavement un Supergrass. Protams, katrs klausītājs šeit atrastu kaut ko citu, jo plate tiešām ir izteikti eklektiska.

Albuma pirmais skaņdarbs “Panda” sākas gluži vai ar Tortoise “TNT” ievada bungu brekiem, kas drīz pāraug liegā un plūstošā ritmā. Tieši zviedru valoda ir viens no Dungen lielākajiem muzikālajiem trumpjiem, radot savdabīgu Zviedrijas mežu un klinšu ainavu. Muzikāli brīžiem šķiet, ka esmu ielicis atskaņotājā kādu vecu 60. vai 70. gadu zviedru roka plati, taču mūsdienu kontekstā “Ta Det Lungt” izskan kā sen nedzirdēts rokmūzikas dārgums ar gluži vai arhetipisku nozīmi.

Turpinājumā “Gjort Bort Sig” jau tuvinās Kings Of Leon estētikai, protams, Gustava balss tembrs drīzāk līdzinās Islandes kolēģu Sigur Ros skanējumam. Albumā iestrādātas vairākas liriskas atkāpes, kaut vai stīgu grupas ievads episkajā astoņu minūšu garajā “Du E För Fin För Mig”. Ja esat noguruši no rokmūzikā dominējošās angļu valodas, Dungen ir lieliska alternatīva.

Izdošanas datums 30.08.2004.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu