Alabama Shakes «Boys & Girls» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Cilvēki visā pasaulē arvien uzstājīgāk protestē pret saldinātiem dzērieniem un ātrās ēdināšanas restorāniem, dodot priekšroku veselīgākam uzturam. Varbūt kļūdos, bet acīmredzot arī populārajā mūzikā ar Lēdijas Gāgas (Lady Gaga) vai Ketijas Perijas (Katy Perry) kalorijām pārbagāto skaņu un skatuves klātbūtni ir sasniegts galējais punkts, kad kļūst slikti... sametas šķērmi ap dūšu. Tāpēc ūdens un dārzeņi, jeb, izmantojot šo metaforu, tradicionāls blūzs un soulmūzika sāk atgūt savas pozīcijas klausītāju muzikālajā ēdienkartē. Spilgts apliecinājums tam ir šis Alabamas blūzroka, 1960.gadu R&B mūzikas kolektīvs «Alabama Shakes».

Alabama Shakes «Boys & Girls»

(Ato Records)

9/12

Grupa, kas spēlē tradicionālā 1960. gadu R&B mūzikas manierē, sakausējot savā skaņu paletē soulu, kantri un blūzu, kļuvusi par jaunāko sensāciju blūzroka, «soul revival» plejādē. Kaut kur paralēli blūzroka nišā darbojas Džeks Vaits (Jack White), Dens Auerbahs (Dan Auerbach) no «The Black Keys», «Dr. Dog», soulmūziku reanimē Bruklinas mūzikas izdevniecība «Truth & Soul» (dibināta 2004.gadā) utt.

Klausies albumu šeit

Vēl pirms klajā nāca «Alabama Shakes» pirmais albums, grupa ar kolorīto solisti Britāniju Hovardu (Brittany Howard) pie mikrofona jau bija izpārdevusi vairākus koncertus gan dzimtajā Amerikā, gan Apvienotajā Karalistē.

Alabama Shakes «Boys & Girls»
Alabama Shakes «Boys & Girls» Foto: Publicitātes foto

Viss esot sācies pirms trīs gadiem, kad mūziķi iepazinušies skolā, psiholoģijas stundā. Vēlāk, pieaicinot vietējā mūzikas instrumentu veikala darbinieku - bundzinieku Stīvu Džonsonu (Steve Johnson), izveidojās pirmais «Alabama Shakes» sastāvs (toreiz vēl vienkārši «The Shakes»). Sākotnēji grupa spēlējusi kaverversijas (Led Zeppelin, James Brown, Otis Redding), bet drīz sāka sacerēt savas oriģinālkompozīcijas.

Vienu no grupas pirmajām dziesmām - smeldzīgu soula balādi «You Ain't Alone» Otisa Redinga vai pat Dženisas Džoplinas (Janis Joplin) tradīcijās pirmo reizi pagājušā gada jūlijā publicējis mūzikas blogs «Aquarium Drunkard», radot e-pastu vētru ar piedāvājumiem par sadarbību.

«Cilvēkiem likās, ka mēs esam uzradušies no nekurienes,» kādā intervijā komentē bijusī pasta darbiniece Britānija. «Tā bija zināmā mērā patiesība, jo mēs nebijām aktīvi sociālajās vietnēs tīmeklī. Mēs vienkārši koncertējām, un tā tas sākās.»

Sekoja dalība «CMJ Mūzikas Maratonā» ar vairākiem koncertiem populārākajos Manhetenas un Bruklinas klubos, kur zālē galvenokārt pulcējās mūzikas industrijas haizivis. Vēlāk, jau šā gada februārī sekoja uzstāšanās populārajā televīzijas sarunu šovā «Conan», un maisam gals bija vaļā.

Turpmāk izteikti neskaitāmi piedāvājumu no mūzikas izdevējiem, taču rezultātā grupa izvēlējās Ņujorkas kompāniju «ATO records», ko 2000.gadā līdzdibinājis mūziķis Deivs Metjūzs (Dave Matthews) un kas piedāvāja grupu popularizēt «dabiskā veidā, bez pārspīlējumiem».

Grupas debijas albums ar vienpadsmit dziesmām tapis Nešvilā. Kā pirmais plates singls izdots pacilājošais soula un roka hibrīds «Hold On» (skat. video).

Rezultāts ir autentisks 1960.gadu tradīcijās ieturēts darbs ar emocionālu dziedājumu un precīziem aranžējumiem, kas droši liekams blakus citiem 1960.gadu blūza, soula paraugiem. Tikai šodien aiz loga ir 2012.gads un, lai no tiesas klausītāju pārsteigtu, šis tradicionālais skanējums būtu jāpapildina ar kādām minimālām laikmetīgām dekorācijām. Par to tad viens punkts nost.

Izdošanas datums - 10.04.2012.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu