The Verve «Forth» (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No «ziemas miega» turpina mosties 90. gadu milži, blakus Portishead, My Bloody Valentine un Spiritualized šogad ierindā atgriezušies četri vīri no Viganas - The Verve.

The Verve «Forth»

(Parlophone)

7/12

Tie, kas redzējuši atkalapvienotos The Verve šā gada vasaras festivālos, apgalvo, ka grupas uzstāšanās esot bijusi viena no labākajām un dzīvākajām. Ričards Eškrofts un Co (gan bez ģitārista un taustiņnieka Saimona Tonga) esot spēlējuši visus savus lielākos hitus un darījuši to pietiekoši autentiski un patiesi. Tongs, starp citu, ir vienīgais no vecajiem grupas dalībniekiem, kas nav pievienojies 2008. gada «verves» sastāvam, viņš turpina savu sadarbību ar Deimonu Olbērnu un The Good, the Bad & the Queen.

Vai šī kārtējā apvienošanās būs uz ilgu laiku, ļoti šaubos (grupa jau divreiz izjukusi), tādēļ daudz nerunāšu par to, cik šādas apvienošanās ir radoši kvalitatīvas, Portishead katrā ziņā pārsteidza, neizgāzās arī Džeisons Pīrss ar Spiritualized, tomēr pasaules mūzikā ir neskaitāmi piemēri, kad šādas atkal kopā sanākšanas (jauniem studijas ierakstiem) tikai nodara ļaunumu mākslinieku reputācijai - tā tas bija, piemēram, ar neseno The Who jauno studijas plati.

The Verve
Noklausoties jauno «Forth», nav grūti iedomāties kas būtu, ja The Verve pēc 1997. gada izcilā «Urban Hymns» turpinātu savu darbību ... visticamāk, scenārijs varētu būt līdzīgs kā Oasis - ik pēc diviem gadiem kāds jauns viduvējs albums ar dažiem labiem hitsingliem, tas viss, protams, nenoliedzami tikai nostiprinātu grupas pozīcijas un par «vervi» jūsmotu arī jaunā paaudze. Zināmā mērā Eškrofta solokarjera šo iespējamo attīstību precīzi ilustrē. Taču 1999. gadā grupa izjūk un tikai pēc veseliem 8 gadiem atkal sanāk kopā. Rodas divi jautājumi - vai vajadzēja izjukt un, ja vajadzēja, tad vai bija nepieciešams atkal apvienoties? Uz abiem šim jautājumiem es atbildētu «nē», taču ir noticis tas, kas noticis, un mūsu priekšā ir jauns grupas ieraksts.

Protams, «Forth» nav izgāšanās, sastāvā tomēr atgriezies grupas dvēsele un skaņas arhitekts Niks Makeibs (Nick McCabe), taču ko līdz šāds talants, ja blakus viņam stāvošais Ričards Eškrofts jau sen pazaudējis savu radošo pavedienu? Atgādināšu, ka tieši abu šo vīru radošo nesaskaņu dēļ arī pajuka grupa. Makkeibs vispār nespējot paciest lēnas balādes, kur nu vēl stīgu grupas pavadībā, savukārt Eškrofts savos soloalbumos vēlāk to vien darījis, kā rakstījis lēnas, smeldzīgas dziesmas, par kurām viņu varētu apskaust pats Džons Bon Džovijs.

Jocīgi, ka pēc vairākām noklausīšanās reizēm par labāko jāatzīst nebūt ne tik ģeniālais, kaut neapšaubāmi skanīgais - aktuālais singls «Love Is Noise».

Nu, ko, tagad atkal jāizjūk un jāapvienojas vēl pēc 10 gadiem? Nē, nē, protams! Jācer, ka grupa tomēr ieskriesies un piektā plate jau būs pavisam citādāka.

Izdošanas datums - 25.08.2008.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu