Grizzly Bear «Veckatimest» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

26.maijs ir īpaša diena. Tieši šodien pie klausītājiem nonāk viens no 2009. gada skaistākajiem studijas albumiem - Bruklinas kolektīva Grizzly Bear «Veckatimest».

Grizzly Bear «Veckatimest»

(Warp)

10/12

Lieki piebilst, ka mūzikas prese ir stāvā sajūsmā (piemēram, vairāk par 9/10 ballēm šogad piešķīrusi tikai «Animal Collective»). Sajūsminātas recenzijas par šo plati tiek rakstītas arī neskaitāmos ikdienas melomānu blogos, un viens no kopsaucējiem, atziņām, kas caurstrāvo šo patiku, ir līdzību vilkšana ar iepriekšminēto muzikāli radniecīgo psihedēliskā folka ansambli «Animal Collective».

Abas grupas saista ģeogrāfiskā izcelsme (ASV), atmosfērisks, reverbrēts skanējums, folkmūzikas ietekmes un galu galā lāči (viena no AC mūziķa skatuves vārds ir «Panda Bear»). «Grizzly Bear» gan vairāk balstās uz kantri mūzikas principiem, īpaši 2006. gada albumā «Yellow House», savukārt «Animal Collective» savā arsenālā vairāk izmanto semplus un bungmašīnas.

Grizzly Bear "Veckatimest"
Grizzly Bear "Veckatimest" Foto: Publicitātes foto

Atgriežoties pie «Grizzly Bear», jāpiebilst, ka šis Bruklinas kolektīvs aktīvi sācis darboties 2004. gadā, taču grupas pirmsākumi meklējami līdera Eda Drostes (Ed Droste) 2003. gada «guļamistabas sesijās», kad Droste, pieaicinot bundzinieku Kristoferu Bēru (Christopher Bear), 15 mēnešos iemūžināja 35 jaunu dziesmu skices. Gadu vēlāk Bērs iepazīstina Drosti ar basģitāristu Krisu Teiloru (Chris Taylor) un ģitāristu Danielu Rossenu (Daniel Rossen, arī dueta «Department of Eagles» dalībnieks) un tiek ierakstīts albums «Horn of Plenty». Pirmais īstais visas grupas «Grizzly Bear» albums gan tiek izdots 2006. gadā elektroniskās mūzikas izdevniecības «Warp» apgādā. Puišus ievēro, augstu novērtē, kā rezultātā «Grizzly Bear» dodas sešu koncertu tūrē ar pašiem «Radiohead».

«Grizzly Bear» pieder pie tās jaunās mūziķu paaudzes, kas kā vienu no savām galvenajām mūzikas ietekmēm min Braienu Vilsonu un «The Beach Boys» («Pet Sounds», «Smile» posmu). Proti, gluži kā Sufjans Stīvens, «Beach House», «Fleet Foxes», arī «Grizzly Bear» izmanto daudzbalsības, grupā dzied, ūjina visi četri dalībnieki, brīžiem radot pat sakrālas koru mūzikas ilūziju (Džona Tavenere ietekmes).

Atšķirībā no 2006. gada «Yellow House», jaunais «Veckatimest», kas nodēvēts par godu Keipkoda zemesragam (Masačūsetas štats) ir daudz gaisīgāks, vieglāks un optimistiskāks. Īpaši jāizceļ, protams, aktuālais «Two Weeks» (skat. video), kas balstās uz viegliem antīko taustiņu rifiem (Clavinets, Rhodes piano), lauzītu, bet kustīgu bungu ritmu, atmosfērisku ūjināšanu un brīnišķīgu melodiju.

Arī pārējie plates skaņdarbi viens otru neuzkrītoši papildina, radot viengabalaina ieraksta sajūtu. Atsevišķās dziesmās priekšplānā izvirzās akustiskā ģitāra («Southern Point» vai «All We Ask»), citos taustiņi («Two Weeks»), citos savukārt balsis («Fine for Now», «Dory»).

Viens no gada albumiem (uzreiz aiz «Animal Collective»).

Izdošanas datums - 26.05.2009.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu