Saul Williams "Saul Williams" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja kāds meklē, kur pazudis ekspresīvais Rage Against The Machine solists Zeks Delaroha, tad šajā ierakstā sameklēsiet vismaz daļēju atbildi.

Saul Williams "Saul Williams" (Fader) 8/12

Pirms kāda laika noskatījos divas interesantas afroamerikāņu kultūras radītas kinolentes, pirmkārt jau nesen DVD izdoto dziesminieka un politiskā komentētāja Gil Scott-Heron dokumentālo filmu/koncertu, kā arī režisora Melvina Vanpībla (Melvin Van Peebles) neatkarīgā amerikāņu melnā kino šedevru “Sweet Sweetback''s Baadasssss Song” (1971), kurā skartas rasisma problēmas, policijas vardarbība - tieši tās tēmas, kas folkorizējušās arī mūsdienu hiphopa kultūrā. Tikai vēlāk popularitāti ieguva tādi darbi kā “Šafts” u.tml. Interesanti, ka Melvina Vanpībla filmai skaņu celiņu ierakstīja toreiz vēl mazpazīstama fank grupa Earth Wind And Fire.

Zināmā mērā arī apskata varonis Sols Viljams uzskata sevi par tādu kā melnās kultūras pravieti un mūzikā un tekstos akcentēti pievēršas savas ādas krāsas problēmai. Sākotnēji pazīstams kā dzejnieks un kinoscenārists, vēlāk arī kā aktieris filmās “K-Pax” un “Slam”, kas pat saņēmusi vairākas prestižas kino balvas. Kā stāsta pats mākslinieks, viņa māte tika izrauta no Džeimsa Brauna koncerta, lai tiktu vesta uz slimnīcu, kur tika laists pasaulē mazais zēns. Muzikāls sākums...

Jāatzīst, ka Sola Viljamsa stiprās puses ir tieši tekstu radīšanā, viņa deklamējošais balss tembrs tiešā veidā sasaucas ar Gil Scott-Heron daiļradi. Ne velti viņš lasījis lekcijas daudzās ASV universitātēs. Pēdējos mēnešus viņš pavadījis tūrē kopā ar eksperimetālo rokgrupu The Mars Volta, lasot savu dzeju.

Savā otrajā platē, Sols pieaicinājis trīs zvaigznes - Isaiah ''Ikey'' Owens (The Mars Volta), Serj Tankian (System of a Down) un Zeku Delarohu - bijušo grupas Rage Against The Machine vokālistu. Rezultāts ir savdabīgs rečitatīvu dzejas lasījumu, hiphopa mēģinājumu un roka veidojums, ko grūti nosaukt par vieglu klausāmvielu. Plate sākas ar Tankjana piano semplu un Sola rečitatīvu, kas kalpo kā lielisks albuma ievads, turpinājumā, manuprāt, neveiksmīgs hiphopa darinājums “Grippo”, taču ieraksta trešais skaņdarbs “Telegram” jau ieved klausītāju lo-fi kvalitātes roka un dzejas virpulī. “Act III Scene 2 (Shakespeare)” ir Zeka Delarohas un Sola duets. Domāju, ka tradicionālā hiphopa cienītājiem šis ieraksts varētu arī neiet pie sirds, taču tos jauniešus, kas izauguši no Rage Against The Machine, System Of A Down autiņbiksītēm, šī plate varētu interesēt.

Izdošanas datums 21.09.2004.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu