Santigold «Master of My Make-Believe» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms četriem gadiem amerikāņu dziedātāja Santigold (agrāk - Santogold) jeb īstajā vārdā Šantija Vaita (Santi White) kopā ar saviem draugiem un vienlaikus producentiem Switch un Diplo bija vēl mazpazīstami spēlētāji mūzikas industrijā. Tomēr Vaitas debijas albums «Santogold» (2008) iepludināja industrijā jaunas asinis, un drīz mākslinieces un draugu ieviestā skaņa, arī vizuālā estētika tika iefiltrēta top40 mākslinieku mūzikā. Piemēri nav tālu jāmeklē - sākot no Rianas, beidzot ar Bejonsē.

Santigold «Master of My Make-Believe»

(Downtown/Atlantic Records)

10/12

«Kad klajā nāca mans pirmais albums, tas daudziem likās dīvains sviests,» intervijā «Pitchfork» atklāj Santigold. «Pēc pieciem gadiem tas jau ir kļuvis par meinstrīmu!»

Pēc intensīvas debijas albuma veicināšanas tūres - paisuma - likumsakarīgi sekoja bēgums - Vaita palika bez izdevniecības, menedžera un pat skaņu inženiera. Jaunās dziesmas, kuras, kā pati Vaita raksturo, tapušas kā kolāžas, nāca ar grūtībām. Būdama perfekcioniste, Vaita vēlējās saglabāt pilnīgu kontroli par savu radošo darbu un visādi pretojās kārdinājumam sadarboties ar kādu popmūzikas superproducentu, lai nodrošinātos ar Rianas līmeņa topu grāvēju. Lai rastu iekšējo mieru, Vaita uzmeklēja kādu 89 gadus vecu sievieti un viņas ietekmē pievērsās transcendentālajai meditācijai. Tas palīdzēja.

2010.gada maijā viņa kopā ar producentiem Switch, Diplo un John Hill devās uz Jamaiku, kur divu nedēļu laikā bija paredzēts ierakstīt jaunu albumu. Tomēr viss nenotika kā iecerēts. Tolaik katra mākslinieka karjera piedzīvoja strauju kāpumu un plānotā divu nedēļu ierakstu sesija pārvērtās emocionāli sarežģītā attiecību risināšanā. Tomēr viena epizode -

neprātīgais un bīstamais izbrauciens ar ātrumlaivu skaļas regejmūzikas pavadījumā kļuva par katalizatoru jaunu dziesmu tapšanai.

Jaunā albuma tapšanas procesu Santigold uzraudzījusi galvenokārt pati, no studijas cietajā diskā paņemot ierakstītos failus un mājās eksperimentējot tālāk. Rezultātā tapis interesants 11 dziesmu ieraksts, kurā muzikāli lielāku akcentu Vaita likusi uz regeju un dub, mazāk uz postpanku un «new wave», kas raksturoja debijas albumu.

Albuma «Master of My Make-Believe» vāks, kurā Santigold iejutusies trīs tēlos
Albuma «Master of My Make-Believe» vāks, kurā Santigold iejutusies trīs tēlos Foto: Publicitātes foto

Atgādināšu, ka 2008.gadā tolaik 32 gadus veco tumšādaino mākslinieci raidsabiedrības BBC aptaujā «BBC Sound Of 2008» eksperti ierindoja starp 10 potenciālajiem jaunatklājumiem pasaules mūzikā. Dziedātāja arī guva panākumus ar tādiem hitiem kā «Creator» un īpaši «L.E.S. Artistes». Mūzikas kritiķi Vaitu bieži salīdzināja ar viņas draudzeni un kolēģi - Šrilankas hiphopa dīvu M.I.A. (Maya Arulpragasam).

Blakus minētajiem producentiem jaunajā platē piedalās arī grupas «Yeah Yeah Yeah's» ģitārists Niks Zinners (Nick Zinner) un dziedātāja Kārena (Karen O), Bruklinas kolektīva «Tv On The Radio» dalībnieks un producents Deivids Endrjū Siteks (David Andrew Sitek), «The Bird and the Bee» dalībnieks Gregs Kurstins (Greg Kurstin), «Buraka Som Sistema», «Boys Noize» u.c.

Kopumā Vaita radījusi viengabalainu plati bez liekiem komerciāliem izskaistinājumiem - Dreika vai Lil Veina viesdeklamācijām un Dāvida Getas deju ritmiem.

Viens no gada spēcīgākajiem inteliģentās popmūzikas albumiem!

Izdošanas datums 23.04.2012.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu