John Legend «Get Lifted» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien kļuvis zināms, ka soulmūziķis Džons Ledžends (John Legend) «Grammy» ceremonijā tika atzīts par labāko jauno mākslinieku un arī saņēma balvu par labāko R&B albumu «Get Lifted».

John Legend "Get Lifted"

(Sony )

9/12

26 gadus vecais neosoula mūziķis Džons Ledžends, īstajā vārdā Džons Stefans (John Stephens), veselu gadu pēc sava debijas albuma "Get Lifted" izdošanas saņēmis divas "Grammy" balvas. Patiesībā albums ASV tika izdots vēl 2004. gada pašās beigās un Apvienotajā Karalistē 2005. gada sākumā.

Atzīšos, ka esmu liels soulmūzikas cienītājs, sākot no Otisa Redinga 60. gadu ierakstiem, beidzot ar jauno spīdekli Dwele, taču par pēdējo ģeniālo ierakstu mūsdienu soulmūzikā jeb precīzāk neosoula lauciņā uzskatu D"Angelo 2000. gada veikumu "Voodoo". Protams, ir bijuši vairāki izcili jauni vārdi - Entonijs Hemiltons, Musiq Soulchild, Amp Fiddler, Donnie u.c., taču nekādu Ameriku mūzikā viņi nav atklājuši.

Arī Džons Ledžends ar savu mūziku nenojauc muzikālās robežas un barjeras, tā vietā piedāvā kvalitatīvu, pārdomātu mūsdienu soulmūziku. Domāju, ka Ledžendu varētu dēvēt par 21. gadsimta Bilu Viteru (Bill Withers), abu mākslinieku balss tembri ir ļoti tuvi, arī mīlas tēma ir dominējošā. Tomēr kā gan Ledžends pamanījies iegūt «Grammy»?

Šeit, domāju, būtu vietā neliela atkāpe. Ar katru jaunu gadu šis mūzikas pasaules «Oskars» arvien skaidrāk iezīmē savus vērtēšanas principus, proti, nominanti tiek izvēlēti pēc diviem galvenajiem kritērijiem: 1) pēc mākslinieka vārda un milzīgā ieguldījumā mūzikas biznesā; 2) pēc ierakstu pārdošanas datiem.

Nav brīnums, ka šogad pie divām balvām ticis Stīvijs Vonders. Kaut albums ir stipri viduvējs, taču tas ir vienīgais 10 gadu laikā un teorētiski pelnījis «Grammy». Tas pats jāsaka par U2, Meraiju Keriju, Brūsu Springstīnu - šie mākslinieki ir ieguvuši reputāciju un saņēmuši balvas tikai tādēļ, ka daudzu gadu gaitā ir tās pelnījuši, nevis tādēļ, ka viņu aktuālie albumi būtu novatoriski vai citādi izcili. Piemēram, realitātes šova uzvarētāja Kelija Klarksone «Grammy» saņēmusi otrā iemesla dēļ, proti, albums ticis labi pārdots.

Džona Ledženda stāsts patiesībā ir stāsts par repa mākslinieku un producentu Kanji Vestu (Kanye West), kas palīdzējis Ledžendam spert pirmos soļus mūzikā un producējis arī minēto «Get Lifted». Ledžends ilgus gadus bijis Lorinas Hilas pavadošais pianists, komponējis mūziku Dženetai Džeksonei, Ališai Kīzai («You Don’t Know My Name»), reperim Twista un piedalījies arī Kanjes Vesta debijas platē. Vests un Snoop Dogg kā viesmākslinieki dzirdami arī Ledženda albumā.

Par pašu plati īsumā jāsaka, ka viscaur jūtams Kanjes Vesta pirksts - gaumīgie bīti sasaucas ar Bobija Vomaka 70. gadu šedevriem, gospeļu koris, kuru iedziedājuši teju vai visi Ledženda radinieki (starp citu, Ledžends deviņus gadus bijis kora diriģents), eleganti, bet neuzkrītoši soulmūzikas zelta arhīva sempli u.tml. Paša Ledženda zvaigžņu stunda ir klavieru pavadītais, mazliet džeziskais "Ordinary People", kas ar savu epohālo piedziedājumu, manuprāt, zināmā mērā arī nodrošinājis Ledžendam "Grammy".

Izdošanas datums 28.12.2004.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu