B.O.B. «Strange Clouds» (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, izbraucot ar auto ārpus Rīgas, piespiedu sevi noklausīties aktuālo «Eiropas Hitu Radio» singlu top40. Lai būtu informēts... Nekas daudz pēdējos mēnešos nav mainījies: hiphopa mūzikā turpina dominēt tehno bīti ar franču dīdžeju Dāvidu Getu pie pults, katrā otrajā dziesmā savu rečitatīvu ierej Pitbuls (Pitbull), patrāpās arī kāda tradicionāla popdziesma - jaunās kanādiešu popzvaigznes Kārlijas Rejas Džepsenas (Carly Rae Jepsen) «Call Me Maybe» vai Olija Mērsa (Olly Murs) «Oh My Goodness», tomēr 1.vietā - tīrs pophiphopa (poprepa) paraugs - B.O.B. «So Good». Labs iemesls, lai ielūkotos šā mākslinieka aktuālajā platē.

B.O.B. «Strange Clouds»

(Grand Hustle)

8/12

Viens no «Hip-Hop Class of '09» redzamākajiem vārdiem B.O.B. (īstajā vārdā Bobby Ray Simmons) plašāku popularitāti ieguva pirms diviem gadiem, kad topus iekaroja populārais singls «Nothin' On You» (ar piedziedājuma autoru Bruno Marsu (Bruno Mars)). Sekoja debijas albums «The Adventures of Bobby Ray» par kuru, kā izrādās, TVNETā atrodama arī recenzija (skat. resursus). Vēlāk seko dažādi citi sadarbības projekti («Airplanes» ar Heiliju Viljamsu (Hayley Williams) no grupas «Paramore», Jessie J «Price Tag» u.c.), un drīz Bobijs Rejs kļūst par vienu no populārākajiem jaunajiem reperiem.

Starp pirmo un otro albumu tiek izdoti pāris miksteipi, Bobijs kļūst par apģērbu līnijas (A.K.O.O Clothing) seju un būtībā krīt komercijas apskāvienos, par ko tiek pamatīgi kritizēts. Publiski norisinās skarbu vārdu apmaiņa ar alternatīvā hiphopa «Odd Future» līderi Taileru Okonmu (Tyler Okonma) jeb «Tyler, the Creator», kurš Bobiju nodēvē par «faggot nigga B.O.B» (atļaušos netulkot).

B.O.B. "Strange Clouds"
B.O.B. "Strange Clouds" Foto: Publicitātes foto

Jaunajā platē Bobijs lieki neeksperimentē. Tieši otrādi - viņš sapulcinājis veselu viesmākslinieku armiju, lai nodrošinātos pret jebkādām iespējamām neveiksmēm. Albuma ievadā stāstnieka loma atvēlēta populārajam Holivudas aktierim Morganam Frīmenam (Morgan Freeman), kurš uz apokaliptisku sintezatorstīgu fona stāsta par gaismas un tumsas spēku cīņu, kurai pa vidu ir B.O.B., kurš «sākotnēji sapņojis par panākumiem, taču tagad tie traucē». Jūtam līdzi, Bobij! Dziesmā izmantota klasiska panta piedziedājuma formula, vienīgais, kas to atsvaidzina, ir čipmūzikas (chip/8bit) elementu dekorācijas.

Šo klasisko panta/piedziedājuma formulu precīzi kariķējis «Youtube» komiķis Jon Lajoie

(skat. video).

Kā jau šādos komerciāli orientētos hiphopa albumos pierasts, kā otrais skaņdarbs pleilistē tiek ielikts kāds «skarbāks» gabals. Tas it kā parāda, ka konkrētais reperis ir arī «reāls ielas džeks» un viņam patiesībā nenesas prāts uz popmūziku. Tiesa, arī šajā dziesmā iezadzies «Chorus guy». Seko vēl viena dziesma «So Hard to Breathe», kas apdzied slavu un popularitāti... «Es grimstu, man trūkst elpas...». Arī šeit «piedziedājumu čalis» ir klāt kā likts.

Albuma «Airplanes» mirklis ir duets ar amerikāņu popkantri dīvu Teilori Sviftu dziesmā «Both Of Us». Tā iesākas gluži kā pašas Teilores balāde akustiskās ģitāras pavadībā, līdz mierīgo skanējumu pārtrauc hiphopa bīts un Bobija tiešā deklamācija. Dziesma šonedēļ laista klajā kā singls un, visticamāk, iekaros visus iespējamos mūzikas topus.

Albuma tituldziesmā, kas arī ir no «skarbās» sērijas, viesojas skandalozais Lil Veins (Lil Wayne), kam seko raksta sākumā minētais «So Good», kas savā būtībā ne ar ko daudz neatšķiras no kāda Kanjes vai Jay-Z agrīnā darba. Interesants ir kopdarbs ar atraktīvo Nikiju Mināžu (Nicki Minaj) «Out of my mind». Mināžas rečitatīvs ar pāris atsaucēm uz «Airplanes», kā ieraksts - pārliecinošs.

Albumu noslēdz skaņdarbs «Where Are You (B.O.B vs. Bobby Ray)», kas vēlreiz pieskaras slavas tēmai - šoreiz Bobijs runā no kāda fana skatpunkta, kas vīlies repera izvēlēs un apsūdz viņu ideālu nodošanā. Saturiski šādu skaņdarbu pirms vairākiem gadiem izdeva Eminems («Stan»)... Plaģiāts?

Kopumā gana kvalitatīvs poprepa paraugs, kurā Bobijs Rejs demonstrē izkoptu, pārdomātu flovu (runas plūsmu). Vienīgais mīnuss - tajā sagāzts pārāk daudz cukura.

Šovasar B.O.B. vaigā varēsim skatīt arī Rīgā - Mežaparkā festivālā «Pestivals».

Izdošanas datums - 01.05.2012.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu