Calexico «Carried to Dust» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daudzām grupām būtu liels pagodinājums atklāt, ka viņu mūzika ir skanējusi kosmosā un modinājusi kosmosa kuģa «Discovery» ekipāžu, taču viens no «Calexico» līderiem Džons Konvertino (John Convertino) par to ir īpaši sajūsmināts.

Calexico «Carried to Dust»

(City Slang)

8/12

Šā gada maija beigās astronauts un kuģa kapteinis Marks Kelijs (Mark Kelly) un viņa kundze (acīmredzot lieli «Calexico» cienītāji) par vienu no diviem skaņdarbiem, ar ko modināt komandu, izvēlējās dzimtās Arizonas marjači/alternatīvā kantri kolektīva «Calexico» dziesmu «Crystal Frontier».

«Tas ir diezgan satriecoši,» kādā intervijā komentē Konvertino. «Es piedzimu 1963. gadā, un mamma man iedeva vārdu Džons par godu astronautam Džonam Glenam (John Glenn), viņa pat sacerēja par to dzejoli un nosūtīja viņam (Glenam), un pat saņēma atbildi ar apsveikumiem.»

Taču šī patīkamā ziņa nav vienīgā - šonedēļ (9. septembrī) «Calexico» vīri Džons Konvertino un Džoijs Bērnss (Joey Burns) laiž klajā jaunu studijas plati «Carried to Dust», kurā, paldies Dievam, atgriežas pie sava tradicionālā skanējuma, no kura nedaudz bija attālinājušies 2006. gada platē «Garden Ruin».

Tiesa, «Ballad Of Cable Hogue» (no 2000. gada albuma «Hot Rail») kaluma radio grāvējus šeit neatrast, plate kopumā ir sabalansēts, mierīgos ritmos ieturēts «Calexico» vesternu kantri ar kubiešu mūzikas elementiem un dažām ambientām atkāpēm. Ne tik ekstrēms kā pēdējais «Woven Hand» (bijušā «16 Horsepower» solista projekts) un ne tik popsīgs kā pēdējais Konora Obersta (Conor Oberst) ieraksts, «Carried to Dust» ir neuzbāzīga un demokrātiska klausāmviela.

Arī šajā ierakstā abiem vīriem izpalīdzējuši daudzi draugi - Sems Bīms (Sam Beam), plašāk pazīstams kā dziesminieks "Iron & Wine", vīru pirmā kopīgā sadarbība datējama jau ar 2005. gada EP "In the Reins" - šoreiz Bīms dzirdams skaņdarbā "House of Valparaiso". Viena no amerikāņu kantri interesantākajām izpildītājām Pieta Brauna (Pieta Brown) dzirdama duetā ar Bērnsu liegajā "Slowness», pedal steel ģitāru iespēlējis Pols Nīhauss (Paul Niehaus), savukārt atmosfēriskais, ambientais "Contention City» tapis kopā ar Dagu Makkombsu (Doug McCombs), kas muzicē kopā ar Čikāgas postroka kolektīvu "Tortoise". Ierakstā pie mikrofona stājušies arī spāņu dziedātāji Amparo Sančesa (Amparo Sanchez) un Hairo Zavala (Jairo Zavala).

Calexico "Carried to Dust"
Calexico "Carried to Dust" Foto: Publicitātes foto

Plati ievada «Victor Jara's Hands» - veltījums Čīles teātra režisoram un dziesminiekam Viktoram Hara (Victor Jara), kurš savu politisko uzskatu dēļ 1973. gadā tika nogalināts. Dziesmā sakausēts viss labākais, ko grupa mums spēj piedāvāt, - vairāki viesvokālisti, latino pūtēju grupa, «morikonisks» ģitāras motīvs, dinamisks kantri ritms un smalki pārējo instrumentu pieskārieni. Neskatoties uz to, ka albumā trūkst spilgtu un atmiņā paliekošu epizožu, «Carried to Dust» ir apsveicama atgriešanās pie pamatvērtībām.

Izdošanas datums - 09.09.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu