El Perro Del Mar "El Perro del Mar" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pārsteidzoši, bet arvien biežāk labāko gada ierakstu starpā jāmin plates no Skandināvijas.

El Perro Del Mar "El Perro del Mar" (Memphis Industries) 11/12

Kā lai neatminas Kings Of Convenience dalībnieka Ērlenna Oijes (Erlend Øye) teiktais preses konferencē Rīgā: "Mums nepatīk briti... (smaida)". Tik tiešām Oije atgādināja visiem par sen zināmu kaiti, ko skandināvu mūziķi šos gadus veiksmīgi beidzot sākuši pārvarēt, proti, pārstāt bezkaislīgi kopēt britu mūziku. Beidzot zviedru, norvēģu, islandiešu mākslinieki piedāvā pasaulei arvien interesantākus un oriģinālākus muzikālus veidojumus. Oije aicināja arī Latvijas māksliniekus meklēt savu identitāti mūzikā, kaut pagaidām izskatās vēl pat neesam tā labi iemācījušies kopēt ārzemju paraugus, kur nu vēl radīt ko pārpasaulīgu un novatorisku.

Projekts El Perro Del Mar, kas pamatā ir zviedru meitene Sāra Osbringa (Sarah Assbring), radās 2003. gada decembrī Gēteburgā. Savus pirmos ierakstus Sāra izdeva vietējā mūzikas izdevniecībā "Hybris". 2004. gadā tiek laists klajā trīs dziesmu EP "What''s New? El perro del mar" un maksliniece kopā ar vēl vienu zviedru brīnumbērbu Jensu Lekmanu (Jens Lekman) kopā dodas tūrē. Lekmans kopā ar El Perro Del Mar izdod pat kopēju mazo platīti, ko izdevniecība "Secretly Canadian" izplata ASV.

2005. gadā tiek izdots vēl viens EP "You Gotta Give To Get" ar titulskaņdarbu "God Knows - You gotta give to get". Dziesmai top brīnišķīgs video un El Perro Del Mar tiek tā pa īstam pamanīta.

Leģenda vēsta, ka Sāra 2003. gadā iedvesmas meklējumos devusies uz Spāniju, kur, sēžot jūras krastā, apcerējusi savu dzīvi. Tad pēkšņi kā no zila gaisa krastmalā parādījies kāds suns - šis vizuālais tēls neatstāja dziedātāju vēl ilgu laiku. Mūza bija atgriezusies.

Muzikāli El Perro Del Mar sajauc dažādas ietekmes, klausoties viņas balsī prāta pat nāk 80. gadu popdīva Sindija Laupere. Īpatnējie retro aranžējumi aizved klausītāju 60. gadu popmūzikas pasaulē, tiesa, brīžiem, ieksanas arī kaut kas no Mazzy Star alternatīvā indī kantrī. Viens no gada spilgtākajiem ierakstiem!

Izdošanas datums 10.04.2006.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu