Keane «Strangeland» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aptuveni pirms mēneša uzzinājām, ka populārā britu grupa «Keane» šovasar uzstāsies Salacgrīvā «Positivus» festivālā uz lielās Tele 2 skatuves. Par to prieks, jo šis vārds kā iespējama varbūtība «Positivus» kontekstā bija izskanējis arī citus gadus, taču dažādu iemeslu dēļ grupa līdz Latvijai tā arī nebija atceļojusi. Šonedēļ klajā nāk grupas ceturtais studijas albums «Strangeland», un tas ir labs iemesls, lai vēlreiz parunātu par šiem nu jau četriem (agrāk «Keane» bija trio) pieklājīgajiem puišiem no Saseksas.

Keane «Strangeland»

(Island Records)

8/12

Jaunā plate seko 2008.gada darbam «Perfect Symmetry», kurā grupa bija atļāvusies, manuprāt, gana veiksmīgi paeksperimentēt ar ar 1980.gadu popmūziku «Simple Minds» un Deivida Bovija «Let's Dance» garā. «Strangeland» tapusi grupas galvenā komponista un taustiņinstrumentu faķīra Tima Raisa-Okslija (Tim Rice-Oxley) mājas studijā kopā ar «The Vaccines» un Lanas Del Rejas (Lana Del Rey) producentu Denu Greču (Dan Grech). Puišiem esot paticis Greča darbs ar «The Vaccines» (arī «Positivus» viesi) un «par laimi Grečs esot bijis liels Keane fans».

Grupa no trio šogad oficiāli arī pārtapusi par kvartetu - basģitārists Džese Kvins (Jesse Quin), kas kopš 2007.gada muzicē kopā ar «Keane», grupā uzņemts kā pilnvērtīgs dalībnieks.

Keane "Strangeland"
Keane "Strangeland" Foto: Publicitātes foto

Jaunais albums tapis salīdzinoši ilgākā laika posmā. Atšķirībā no «Perfect Symmetry», kas radīts galvenokārt jau ierakstu studijā, jaunais ieraksts rūpīgi gatavots mēģinājumos jau kopš 2010.gada. Raiss-Okslijs esot sacerējis 100 jaunas dziesmas, no kurām albuma vajadzībām atlasītas 12 spēcīgākās.

Muzikāli albums ir radniecīgs grupas debijas platei «Hopes And Fears»

- tradicionāls klavierpops ar liriskām, prātā paliekošām stadionu melodijām. «Strangeland» ir kvalitatīvs žanra paraugs, kas ar laiku tikai nostiprinās grupas pozīcijas... kaut gan 10 miljoni pārdotu albumu visā pasaulē jau tāpat ir skaļš pieteikums.

Plati ievada vidēja tempa klavierroka skaņdarbs «You Are Young», kurā solists Toms Čaplins (Tom Chaplin) mazliet izklausās kā norvēģu grupas «A-Ha» solists Mortens Harkets. Dziesmas pamatā piecu nošu klavieru oktāvu rifs, kas caurvij visu skaņdarbu ... beigās «Ouo uuu Ouuu Uuuu» un visi laimīgi.

Aktuālais singls «Silenced by the Night» iesākas gluži kā britpopa pionieru «The La's» slavenais «There She goes», tomēr zīmīgā arpedžija drīz apaug ar tradicionālu 4/4 poproka bītu, kas kulminē skanīgā piedziedājumā, ko «Positivus» festivālā jau droši varēs dziedāt līdzi visi sanākušie. Seko vēl viens singls «Disconnected», kas būtībā ir tas pats 2004.gada «Everybody's Changing», tikai mazliet lēnāks.

Kopumā platē dominē liriskas, melodiskas klavierbalādes Eltona Džona labākajās tradīcijās. Ar dažiem izņēmumiem, protams («On the Road», piemēram). Skaņdarbā «Black Rain» gan uz brīdi ieskanas arī kaut kas no «Radiohead», bet tas nav nekas pārsteidzošs. No sākuma bija «Radiohead», tad sekoja vienkāršots «Radiohead» grupas «Coldplay» veidolā un galu galā - vienkāršots «Coldplay» - «Keane».

Tomēr līdz pavisam primitīvam modelim vēl tāls ceļš ejams. Par to nesenā intervijā izteicies arī Čaplins.

Viņš uzskata, ka popmūzika ir «samākslota». «Mūzikas topi ir bēdīgā stāvoklī,» Čaplins teica britu laikrakstam «Daily Star». «Es dažreiz ieslēdzu MTV, taču tas ir tikai troksnis. Mani tas garlaiko. Vadībā izvirzījusies samākslota popmūzika, drausmīgs eiropops un draņķīgs R&B, kas liek man domāt: «Kas notiek? Vai šis mēsls visiem nebija apnicis jau deviņdesmitajos?»»

Taču dziedātājs nenosoda pilnīgi visu mūsdienu mūziku. «Ir daudz lielisku mūziķu, kuriem nav ne mazāko cerību iekļūt Top 40. Ārpus topiem paveras aizraujoša pasaule, taču pēdējā laika Top 40 liek vilties,» viņš sacīja.

«Agrāk neizteicu savu viedokli. Man bija bail pateikt ko nepareizu,» viņš paskaidro uzbrukumu mūsdienu mūzikai.

Izdošanas datums - 04.05.2012.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu