Niki And The Dove «Instinct» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Zviedrijā dzīvo melodijas. Lai tā būtu «ABBA», «Roxette» vai «Peter Bjorn and John», zviedru popmūzika regulāri spējusi iekarot pasaules mūzikas topus. Pēdējos gados arī zviedru detektīvi (Stīga Lārsona «Millennium» triloģijas romāni), bet šoreiz ne par to... Jūlijā Salacgrīvā «Positivus» festivālā mums būs iespēja vaigā skatīt jaunāko Zviedrijas popmūzikas «eksportpreci» - pagānpopa grupu «Niki & The Dove». Ansamblis šomēnes laidis klajā debijas albumu, kas no sākuma līdz beigām piesūcināts ar spēcīgām un prātā paliekošām melodijām.

Niki And The Dove «Instinct»

(Sub Pop / Mercury)

10/12

Pirmo ievērību šis Stokholmas kolektīvs ieguva gada sākumā, kad «Niki & The Dove» tika izcelti BBC jauno talantu topā (Sound Of 2012 Top 10) kā vieni no 2012.gada iespējamiem muzikālajiem atklājumiem. Kā izrādās, grupas kodols - Malinas Dālstromas (Malin Dahlström) un Gustava Karlofa (Gustaf Karlöf) tandēms par šādu BBC iniciatīvu neko nebija dzirdējuši. Vēlāk, apjaušot «Sound Of 2012» nozīmīgumu, protams, bija stāvā sajūsmā.

Klausies albumu šeit!

Muzikāli «Niki & The Dove» varētu dēvēt par elektropopu ar 1980.gada popmūzikas dekorācijām. Par popsīgāku «The Knife». Karlofa muzikālais pavadījums kopā ar Dālstromas savdabīgo balsi vienlaikus izklausās mūsdienīgi un seni. Plates otrais skaņdarbs un viens no singliem «The Drummer» ir spilgts piemērs - no vienas puses mūsdienīgi sintezatoru tembri, no otras - «Fleetwood Mac» vai Keitas Bušas 1980.gadu citāti («Cloudbusting»).

Niki And The Dove «Instinct»
Niki And The Dove «Instinct» Foto: Publicitātes foto

Tomēr, lai cik stilīgs un mūsdienīgs ir muzikālais pavadījums, bez labām melodijām tam ir tikai dekoratīva nozīme. «Niki & The Dove» šajā ziņā ir perfekts paraugs - interesanta mūzika, spēcīgas melodijas un gana spilgts saturs. Dziesmās daudz tiek dziedāts par dabu, māņticību, dzīvnieku pasauli («The Fox») - tādēļ arī šis mūzikas presē ievazātais apzīmējums «pagānpops».

Malina un Gustavs iepazinušies tālajā 1999.gadā, kad abi komponējuši mūziku teātrim. Pirmie ieraksti gan datējami vēlāk, ar 2007.gadu, kad tapa folkmūzikas grupa «The Dora Steins», bet par šo faktu intervijās abi runā nelabprāt - «kas bijis, bijis». 2010.gadā top pirmie ieraksti jau kā «Niki & The Dove» un gadu vēlāk dienas gaismu ierauga pirmais mazalbums ar septiņām dziesmām «The Drummer».

Viens no šā gada labākajiem debitantiem, kas koncertā varētu kļūt par vienu no «Positivus» festivāla spilgtākajiem koncertiem.

Izdošanas datums - 14.05.2012.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu