Girls "Album"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ak, šie gudrie, gudrie mūzikas kritiķi ietekmīgajā mūzikas portālā "Pitchfork"! Vai augstais "Girls" albuma vērtējums 9.1/10 un pievienošana sadaļai "Best New Music" ir neliela provokācija no kritiķu puses vai tomēr puslīdz objektīvs spriedums?

Girls "Album"

(True Panther)

7/12

Esmu pārliecināts, ka lielākā daļa TVNET lasītāju nav dzirdējuši par šādu grupu, visticamāk, arī "Pitchfork" vārds daudziem ir svešs. Tādēļ divos vārdos paskaidrošu - "Pitchforkmedia" ir Čikāgā bāzēta mūzikas kritikas interneta lapa, kas bieži vien kalpo kā barometrs jaunu mūziķu atklāšanā pārējai mūzikas presei. Lielā mērā pateicoties "Pitchfork", pirmo plašāko ievērību guvušas tādas šobrīd jau zināmas grupas kā Arcade Fire, Interpol, Tapes ''n Tapes u.c.

Protams, šobrīd tīmeklī ir atrodamas arī daudzas citas ne mazāk ietekmīgas un inteliģentas mūzikas kritiķu recenziju lapas, kaut vai "Boomkat", kas vairāk orientējas uz elektronisko mūziku, "PopMatters" u.c. Katrai no tām ir savi mūziķi mīluļi un antipātijas, un īpaši spilgti šīs atšķirības uzskatos vērojamas Amerikas un Apvienotās Karalistes kritiķu viedokļos. Piemēram, šajā apskatā minētos amerikāņus Girls britu mūzikas žurnāls "Q" novērtējis tikai ar 3 no 5 zvaigznītēm. Savukārt līdzīga skepse par britu jaunajām grupām (ar dažiem izņēmumiem) vērojama arī amerikāņu "Pitchfork" apskatos. Atrodoties neitrālajā Latvijā, šo divu mūzikas industriju viedokļu sadursme ir īpaši skaidri novērojama.

Girls "Album"
Girls "Album" Foto: Publicitātes foto

Secinājums ir viens - akli nepaļauties uz šādu autoritāšu spriedumiem, jo tie var izrādīties pārāk subjektīvi (galu galā konkrētu recenziju raksta konkrēts cilvēks) vai reizēm pat mūzikas biznesu stimulējoši vērtējumi. Jādomā ar savu galvu...

Jau sen sekoju "Pitchfork" mūzikas apskatiem (ne tikai, protams) un šo gadu gaitā esmu "atkodis" "Pitchfork" formātu, proti, to, kas "Pitchfork" izveidotājam Raienam Šraiberam (Ryan Schreiber) un viņa komandai šķiet īpašs un kas tieši otrādi - neinteresants.

Katru gadu "Pitchfork" ieceļ saulītē ("Best New Music") kādu mazpazīstamu grupu, kura, manuprāt (šoreiz es būšu subjektīvs), to nemaz nav pelnījusi. Šogad (arī 2008.gadā) piemēri nav tālu jāmeklē: Woods, Wavves, No Age, Times New Viking un, visdīvainākais, franču indīpopa veterāni Phoenix ("Wolfgang Amadeus Phoenix" ir labs albums, kā jau visi "Phoenix" darbi, bet ne izcils). Protams, šīs visas grupas nav sliktas, taču vai tiešām pelnījušas tik augstu novērtējumu? Šaubos.

Pēc šāda skaidrojoša ievada, beidzot varu pievērsties arī apskata galvenajiem varoņiem - "Meitenēm" jeb grupai Girls.

Girls stāsts (uzsveru - stāsts, nevis mūzika) ir ļoti interesants, proti, grupas līderis Kristofers Ovenss (Christopher Owens) ir dzimis un uzaudzis reliģiskā kopienā "Children of God", ko biežāk dēvē par reliģisku kultu, kas kopā ar daudzām citām "jaunajām reliģiskajām kustībām" izveidojās 1960. gados. Viņa māte kļuva par reliģisko prostitūtu, viņa mazais brālītis nomira, vēl būdams zīdainis, jo kulta ideoloģija neatzīst mūsdienu medicīnu, tēvs ģimeni pameta utt. Pats Ovenss aizbēga no kulta 16 gadu vecumā un pārcēlās uz Sanfrancisko, kur kopā ar Četu Vaitu (Chet "JR" White) izveidoja mūzikas grupu.

Ar šo interesanto dzīvesstāstu diemžēl viss interesantais arī beidzas - muzikāli Girls nepiedāvā pilnīgi neko jaunu. Ovensa emocionāli trīsuļojošais dziedājums nedaudz kariķē Arcade Fire, Elvisu Kostello un atgādina 1970.gadu britu grupu Cockney Rebel vai 1990.gadu britopa "wannabes" Northern Uproar (īpaši liriskajā "Hellhole Ratrace" - skat. video). Stilistiski mūzikā jūtamas "doo-wop", agrīnā rokenrola, "Beach Boys", arī "Jesus and Mary Chin" un vieglas psihedēlijas vēsmas. Arī neviena atsevišķa dziesma īpaši neizceļas uz citu fona, proti, nav kāda "nesoša" singla, kas norādītu uz grupas spēju sacerēt ko globālu un lielu.

Līdz ar to, atgriežoties pie šā raksta konteksta, 9,1/10, manuprāt, ir pārāk augsts vērtējums, ja salīdzinām, piemēram, ar The xx 8,7/10, kas ir salīdzinoši svaigs, ja ne novatorisks ieraksts.

Šis albums noteikti nebūs atrodams TVNET 2009. gada Top50 albumu sarakstā.

Jūsu domas?

Izdošanas datums - 28.09.2009.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu