M.I.A. «Kala» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Neticami, bet šis Šrilankas hiphopa dīvas Maias (M.I.A.) ieraksts ir pat vēl labāks par 2005. gada debiju «Arular» un noteikti viens no favorītiem uz šā gada spēcīgākās plates titulu!

M.I.A. «Kala»

(XL Recordings)

11/12

Maia (Maya Arulpragasam) pirms kāda laika savas dziesmas «Bird Flu» sakarā izteikusies: «Bīts vienkārši visus noliks gar zemi!» Un tiešām, jaunā albuma bīti ir neticami jaudīgi. Ja «Mercury» balvai nominētajā debijas platē «Arular» bija atsevišķi ļoti spilgti singli («Pull Up The People», «Bucky Done Gun») un pārējais muzikālais materiāls bija vienkārši svaigs un interesants, tad ar «Kala» Maia spērusi kvalitatīvu soli uz priekšu.

Neliels atskats vēsturē: M.I.A. dzimusi tamilu separātistu ģimenē Londonā, taču jau sešu mēnešu vecumā ar ģimeni pārcēlās uz dzimto Šrilanku. Viņas tēvs savu politisko uzskatu dēļ ieguva pseidonīmu Arular un kļuva par tamilu militārās studentu grupas (The Eelam Revolutionary Organisation of Students (EROS)) dibinātāju. Pašas dziedātājas skatuves vārds tulkojams kā «Missing in Acton» («M.I.A.»), proti, tas norāda uz viņas Londonas dzīvesvietu (Aktonu) un viņas politiski juceklīgo bērnību.

Šrilankā Maia dzīvojusi ar vecvecākiem un tikai dažreiz spēja tikties ar politiski vajāto tēvu. Kad pilsoņu karš pieņēmās spēkā, viņas ģimene emigrēja uz Indiju, tomēr slikto sadzīves apstākļu dēļ viņi bija spiesti atgriezties Džafnas pilsētā. Taču pilsoņu karš kļuva arvien bīstamāks un Maiai ar māti pēc vairākiem mēģinājumiem izdevās izceļot - no sākuma uz Indiju un vēlāk kā bēglēm nonākt Lielbritānijā.

M.I.A. "Kala"
M.I.A. "Kala" Foto: Publicitātes foto

Būtiska nozīme bija britoppa grupas Elastica dziedātājai Džastinai Frišmanei (Justine Frischmann), kas lūdza jauno mākslas studenti izstrādāt grupas atgriešanās plates «The Menace» vizuālo noformējumu. Vēlāk Mia režisēja arī grupas singla «Mad Dog» video. Elastica tūres pavadošā grupa Peaches iepazīstināja jauno censoni ar «Roland MC-505» sekvenceri, un Maia Arulpragasama sāka veidot pati savu mūziku. Pirmais singls «Galang» atnesa dziedātājai lielus panākumus, un pirmā ierakstu kompānija, kas atrada kopīgu valodu ar mākslinieci, izrādījās «XL Recordings» (Dizzee Rascal, Basement Jaxx un the White Stripes).

Šajā jaunajā platē Maia nedaudz attālinājusies no britu repa un graima skanējuma un arvien vairāk samplē dzimtā reģiona mūzikas pērles. Albuma aktuālais singls «Jimmy» ir pārstrādāta 1982. gada Bolivudas lentes «Disco Dancer» dziesma «Jimmy Jimmy Aaja». Manuprāt, viens no gada deju mūzikas spilgtākajiem hitiem. Tā pamatā oriģinālā «Disko Dejotāja» skaņdarba pamattēma - ģitāras un stīgu sampls, kas papildināts ar svaigu bītu un Maias rečitatīvu.

Ja debijas plate bija veltījums tēvam, tad «Kala» ir nosaukts Maias mātes vārdā. «Šis albums ir par manu mammu, viņas dzīves cīņu - darbu, bērnu audzināšanu, izglītošanu u.tml.,» komentē dziedātāja.

Diemžēl sarežģījumi ar vīzas saņemšanu atstāja vairākus interesantus skaņdarbus ārpus plates, līdz galam nepiepildījās sadarbība ar «oskarotajiem» amerikāņu reperiem Three Six Mafia, Dangerhands un producentu Samiru Deboneiru (Samir Debonair). Tomēr platē atrodams kopdarbs ar šā brīža pasaules popmūzikas producentu numur viens - Timbalandu («Come Around»). Maia sastrādājusies arī ar Afrikan Boy, Diplo, The Wilcannia Mob un producentiem Switch, Blaqstarr un Morganics.

Plati ievada «Bamboo Banger» - dziesmas teksts, ko rečitē dziedātāja, aizgūts no Džonatana Ričmana (Jonathan Richman) 1976. gada hita «Roadrunner», izmantoti sampli arī no 1991. gada tamilu filmas «Dalapathi». Seko Āfrikas bungu ritmi inficējošajā «Bird Flu», arī šeit sampls no tamilu lentes «Jayam». Pirmais oficiālais singls «Boyz» (skat. video) ar sirēnām, pūļa klaigām un auto trauksmes signāliem ir 21. gadsimta hiphopa mantra, kas stampā dinamiskā, perkusijām bagātā marša ritmā. Seko jau minētais «Jimmy» un sadarbība ar reperi Afrikan Boy dziesmā «Hussel» - skaņdarba bīts ir ieturēts regetona tradīcijās, taču to papildina «timbalandiskas» sintezatoru pasāžas.

«Mango Pickle Down River» ir pilnīgi negaidīta sadarbība ar aborigēnu bērnu hiphopa kolektīvu The Wilcannia Mob... bez komentāriem!

«20 Dollar» tiek izmantots Pixies dziesmas «Where Is My Mind?» teksts un nedaudz arī melodija. Hita «World Town» piedziedājums balstās uz jaunā Baltimoras DJ Blaqstarr skaņdarba «Hands Up, Thumbs Down». Salīdzinoši liriskā «The Turn» pamatā kāda indiešu perkusija, savukārt «XR2» pamatā trauksmains bīts un pilnīgi pretēji klusināts rečitatīvs.

Lielisks ir «Paper Planes», kas samplē panku The Clash 1982. gada «Straight to Hell», savukārt piedziedājums ir aizgūts no hiphopa zelta fondiem - Wreckx-N-Effect «Rump Shaker», tikai «zumm zumm zumm» vietā Maia salikusi pistoles šāvienu skaņas. Fantastika!

Izdošanas datums - 08.08.2007.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu