Maps "We Can Create" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļhemptonas "guļamistabas sapņotājs" Džeimss Čepmens (James Chapman) beidzot iznācis gaismā.

Maps "We Can Create" (Mute) 8/12

Džeimss Čepmens jeb viņa vadītais mūzikas projekts Maps kļuvis par vienu no šā gada aprunātākajiem jaunpienācējiem britu mūzikā. Liels panākums, protams, bija iekļūšana starp labākajiem desmit albumiem, kas pretendēja uz šā gada prestižo balvu.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=768706&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}

Jau vairākus gadus mūzikas presē tiek runāts par iespējamo "shoegaze" (shoegaze - psihedēlisks ģitārmūzikas žanrs, kas veidojies 80. un 90. gadu mijā) mūzikas renesansi, laiku pa laikam pie mūzikas debesjuma parādās kādi interesanti šā jau padsmit gadus senā žanra jauni kolektīvi. Vēl nesen kādā no saviem apskatiem rakstīju par norvēģu jaunajām "shoegaze" zvaigznēm , pieminēju īsu laiku eksistējošo Pellumair u.c. Pēdējos mēnešos "shoegaze" lauciņā ar jaunām platēm iekāpuši Blonde Redhead, Midnight Movies, Asobi Seksu, A Place To Bury Strangers u.c. (arī mūsu pašu Tribes Of The City jāmin šajā kontekstā), taču, visticamāk, neviena no minētajām grupām nekļūs par "shoegaze revival" superzvaigznēm. Galu galā pati šīs mūzikas būtība ir pretstatā ar milzīgiem komerciāliem panākumiem, kādus piedzīvoja, piemēram, "garage revival" vai "postpunk revival".

Arī Maps, visticamāk, nedraud superzvaigznes liktenis, Čepmens nav īpaši izkāpis no šā žanra (ne tikai) formulām un lielos vilcienos seko jau sen pārbaudītām vērtībām - Slowdive, My Bloody Valentine, Flying Saucer Attack, Spiritualized, Spaceman 3, brīžiem dejiskie, dūmakainie ritmi atgādina pat agrīnos The Charlatans, savukārt liriskās atkāpes ar planējošu ģitāras sienu pamatā - kaut ko no islandiešu Sigur Ros skaņu pasaules.

Liels nopelns albuma miksēšanā ir Bjorkas producentam Valgeiram Sirgudsonam (Valgeir Sigurdsson) un minēto Sigur Ros skaņu inženierim Kenam Tomasam (Ken Thomas), tieši šo profesionāļu "pieskāriens" pusgatavajiem, Čepmena guļamistabā tapušajiem demo ierakstiem, arī īstenojies tehniski nevainojamā platē.

No citiem pašlaik līdzīgi muzicējošiem māksliniekiem, Maps atšķiras ar viegli uztveramām un skaistām melodijām, Čepmens izvairās no asām, telpiskām ģitārām, kā to, piemēram, dara A Place To Bury Strangers (par šiem puišiem varētu uzrakstīt atsevišķu stāstu). Maps arsenālā stīgu aranžējumi, Kevina Šīldsa (My Bloody Valentine) maigākās ģitāras spektra skaņu sienas izmantošana, "sloudaivisks" vokāls un viegli, dejiski bīti, kas brīžiem rada asociācijas ar Four Tet.

Manuprāt, tieši šie ātrie skaņdarbi (visi trīs ievadošie "So Low, So High", "You Don’t Know Her Name" un "Elouise") Čepmenam padodas vislabāk, diemžēl liriskās atkāpes ("Glory Verse") skanējumu padara pliekanu, radot asociācijas ar, piemēram, "Aqualung".

Izdošanas datums - 14.05.2007.

Video: Maps "It Will Find You":

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu