Regina Spektor «Mary Ann Meets the Gravediggers ...» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Krievu/ebreju izcelsmes, Bronksas izaudzināta, Regīna Spektore (Regina Spektor) laidusi klajā pirmo Eiropas relīzi, kurā iekļauti skaņdarbi no iepriekšējiem albumiem.

Regina Spektor «Mary Ann Meets the Gravediggers and Other Short Stories»

(Transgressive)

8/12

Regīna Spektore pirmo ievērību guvusi, pateicoties Ņujorkas rokeriem «The Strokes», kas uzaicinājuši mazpazīstamo pianisti un dziedātāju sev līdzi tūrē. Hulians Kasablankass pat ierakstījis ar Regīnu kopīgu dziesmu, kas meklējama «The Strokes» singla «Reptilia» b-pusē. Pēc «Strokes» - koncerti ar «Kings Of Leon», un durvis uz mūzikas pasauli bija vaļā...

Regīna Spektore dzimusi Maskavā mūzikas skolotājas un vijolnieka ģimenē, mācījusies klavierspēli, taču pēc Mihaila Gorbačova sāktās «perestroikas» ģimene nolēma emigrēt uz ASV, Bronksu. Tur uz laiku mazajai Regīnai bija jāaizmirst klavieres, tās tika pārdotas, taču meitene atrada iespēju laiku pa laikam piekļūt pie vietējās sinagogas vecā flīģeļa.

Regīna katru dziesmu veido kā nelielu stāstiņu, ietekmējoties no daudziem slaveniem literatūras klasiķiem, viņas vienīgais pavadošais instruments ir klavieres, ko viņa pārzina teicami. Rezultāts ir ļoti tuvs Fionas Eplas (Fiona Apple), Torijas Eimosas (Tory Amos) un Nellijas Makajas (Nellie McKay) mūzikai.

«Poor Little Rich Boy», piemēram, tiek izpildīta uz klavierēm tikai ar kreiso roku, labajā turot bungu vālīti un sitot ritmu pa krēslu. Regīnas izpildījumam piemīt Nellijai Makajai raksturīgā kabarē un džeza skaņu estētika, lielākā atšķirība, ka Regīna gandrīz nemaz neizmanto bungu ritmus.

Kā jau minēju, 16. janvārī Lielbritānijā iznākušais «Mary Ann Meets the Gravediggers ...» nav īsti uzskatāms par jaunu studijas darbu, drīzāk tas ir iepriekšējo trīs pašizdoto albumu kopsavilkums. Plates skaistākais skaņdarbs un vienlaicīgi aktuālais singls ar interesanto video ir «Us», tas balstās uz klavieru arpedžijām un stīgu grupas, kas iekrāso dziesmu ar kaut ko no minimālista Stīva Reiha krāsu paletes. Jūtams arī Regīnas krievu valodas nelielais akcents, taču tas ir trīs reizes mazāks nekā, piemēram, «T.a.T.U.».

Iesaku: «Us»

Izdošanas datums 16.01.2006.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu