Ani DiFranco «Knuckle Down» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši pirms gada Ņujorkas dziesminiece Enija DiFranko (Ani DiFranco) laida klajā savu kārtējo albumu «Educated Guess»; šķiet, katru gadu kopš 90. sākuma māksliniece izdod pa vienam albumam. «Knuckle Down» ir jau trīspadsmitais Enijas studijas darbs.

Ani DiFranco «Knuckle Down»

(Righteous Babe) 8/12

Enijas DiFranko mūzika bieži presē salīdzināta ar Alanisas Morisetes, Fionas Eplas vai P.J. Harvey sievišķo un vienlaikus feministisko daiļradi, DiFranko pamanījusies visus šos gadus saglabāt neatkarīga mākslinieka statusu. Jau 1990. gadā viņa dibina savu ierakstu izdevniecību «Righteous Babe», kuras paspārnē izdod savus muzikālos veikumus. Vēlāk kā viesmāksliniece sadarbojusies ar Princi, Maseo Pārkeru un R.E.M. solistu Maiklu Staipu.

Muzikāli DiFranko variē starp klasiskām folkdziesmām, džeziskiem aranžējumiem, fanku, roku un pat hiphopu, īpaši izmantojot ģitāras spēli ar pirkstiem. Jaunajā platē kā līdzproducents darbojas dziesminieks Džo Henrijs (Joe Henry), kurš jau pats izdevis deviņus soloalbumus, taču plašākam klausītāju lokam palicis nepamanīts.

Saturiski DiFranko pievēršas personiskām attiecību problēmām, mazāk politiskām tēmām. Dziedātājai šis ir bijis smags laiks - tēva nāve, laulības iziršana...

Plate sākas ar tituldziesmu «Knuckle Down», ko ievada vitāls un dinamisks akustiskās ģitāras motīvs. Pilns instrumentu komplekts parādās tikai otrajā trekā «Studying Stones», kas ir eleganta balāde ar stīgu instrumentiem fonā. «Manhole» sākas gluži nevainīgi ar kārtējo ģitāras gājienu un Enijas emocionālo dziedājumu, līdz tas eksplodē dusmīgā un roķīgā piedziedājumā par vīriešiem, kas nemanot novelk savu laulības gredzenu pie pirmās izdevības iegūt kādu jaunu draudzeni. «Parameters» ir sešu minūšu garš dzejas vārsmojums, kas vēlreiz demonstrē mākslinieces spēju radīt gluži vai muzikālus stāstus. «Parameters» runā par kādu nejauši sastaptu svešu vīrieti viņas guļamistabā: "A man you don"t know who came a long way to deliver one very specific message: lock your back door, you idiot". Pārliecinoši!

Izdošanas datums 25.01.2005.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu