T-Pain "Epiphany" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Angļu valodā ir trāpīgs vārdu salikums, kas raksturo kāda cilvēka muzikālās vājības (ne tikai muzikālās, protams) - "guilty pleasures".

T-Pain "Epiphany" (Jive) 8/12

Tieši šādiem vārdiem vēlētos raksturot savu "uzsēšanos" (es atvainojos par šo tautas valodā izmantoto tiešo apzīmējumu) uz r&b dziedoņa T-Pain jaunā albuma "Epiphany".

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(''http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=738150&songid=''+songid+'''',''player_new'',''width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes'');playerWin.focus();}T-Pain - Buy U A Drank (Shawty Snappin'') (Feat. Yung Joc)

Vispār jau 60.-70. gadu "melnais souls", tā transformēšanās dažādos fanka un disko hibrīdos 80. gados un vēlāk salkanajos 90. gadu r&b ir viena no manām senākajām un noturīgākajām vājībām. Protams, Donijs Hezevejs, Mārvins Gejs, Stīvijs Vonders, Al Grīns u.c. ir sava laika dižgari, taču lieliskas dziesmas esmu atradis arī 80. gadu Aleksandra Onīla, Šerika, Lutera Vandrosa katalogos, galu galā, tas pats R.Kelijs 90. gados radījis ne vienu vien r&b pērli. Protams, daudz inteliģentāks ir 90. gadu beigās uzplaukušais neosoula vilnis, taču komerciāli daudz veiksmīgāk tomēr savā starpā izdevies noslēgt laulību tieši hiphopa (neapšaubāmi dominējošā mūzikas forma) un r&b stiliem.

Tieši šāds savā ziņā perfekts šīs muzikālās savienības auglis ir 22 gadus vecā amerikāņu dziedātāja T-Pain otrais studijas darbs "Epiphany". Mēneša laikā T-Pain jeb īstajā vārdā Fahems Neidžems (Faheem Najm) pārdevis vairāk nekā pusmiljonu šā albuma kopiju. Pieprasīts puisis ir arī kā viesmākslinieks - savu vokodēto (protams, vecs, bet r&b mūzikā nedaudz piemirsts triks) balsi viņš aizlienējis veterānam R. Kelijam ("I''m a Flirt"), reperiem Plīsam ("Shawty"), Fabolous ("Baby Don''t Go"), Kanjem Vestam ("Good Life") u.c.

Plates pirmais singls "Buy U a Drank (Shawty Snappin'')", piedaloties reperim Yung Joc, kļuvis par šā gada vienu no populārākajiem hitiem Amerikā. Dziesmas galvenais āķis (manā skatījumā) ir T-Peina vokodētais melodiskais vokāls, kas prasmīgi ieritmizēts vieglā hiphopa bītā. Yung Joc šajā dziesmā varēja arī nebūt ... Protams, dziesmas teksts ir izcili primitīvs, taču es šajā izteikti komerciālajā hiphopā necenšos meklēt jēgu (neiesaku to arī nevienam mēģināt darīt), bet mani šis mūzikas žanrs saista gandrīz tikai no formas viedokļa - kādi jauni tembri, kādi bīti, kādas jaunas tendences no skaņas viedokļa u.tml.

Un nav brīnums, ka T-Peins ir tik pieprasīts - puiša skanējums ir visnotaļ svaigs, vai vismaz tāds tas šķiet, pateicoties tikai dažām niansēm, ko mākslinieks spējis atrast. Līdzīgi kā senegāliešu izcelsmes producents/dziedātājs Eikons (Akon) pirms dažiem gadiem ienāca mūzikā ar savu savdabīgu skanējumu... Tieši Eikons kā viesmākslinieks ir dzirdams plates otrajā singlā "Bartender", kurā stāstīts par kādu mīlas moku plosītu vīru, kurš iemīlas sievietē, kas strādā par bārmeni. Patiesībā visu dziesmu tēmas ir izcili primitīvas, brīžiem pat nepieklājīgi rupjas, robežojoties ar šovinistiskiem izlēcieniem ("Tipsy" - "I ain''t trying to get you drunk/ I''m just trying to get you tipsy enough" vai "Backseat Action").

Būtībā tāds sezonas produkts, bet tieši šādi ieraksti pēc 20 gadiem visticamāk raksturos šīs desmitgades hiphopu un r&b.

Izdošanas datums - 05.06.2007.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu