The Cribs "Men's Needs Women's Needs Whatever" (1)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
The Cribs "Men's Needs Women's Needs Whatever"
The Cribs "Men's Needs Women's Needs Whatever" Foto: publicitātes

The Strokes muzikālais mantojums un ietekme turpina atbalsoties mūsdienu rokmūzikā.

The Cribs "Men's Needs Women''s Needs Whatever"

(Wichita)

10/12

Lieki atgādināt, ka pirms astoņiem gadiem Ņujorkas dendiji The Strokes mainīja rokmūzikas seju: ja nebūtu viņu, šodien nebūtu nedz Arctic Monkeys, nedz Franz Ferdinand, nedz The Libertines, nedz arī šā CD apskata varoņu The Cribs.

Veikfīldas, Rietumjorkšīras rokgrupas sastāvā ir trīs brāļi. Dvīņi - ģitārists un vokālists Raians Džarmans (Ryan Jarman), basģitārists un vokālists Garijs Džarmans (Gary Jarman) un jaunākais brālis - bundzinieks Ross Džarmans (Ross Jarman). Puiši mūzikā darbojas jau ilgāku laiku un savā nodabā izdevuši jau veselus divus studijas albumus - "The Cribs" un "The New Fellas". Starp citu, "Hey Scenesters!" no otrā albuma, pēc mūzikas izdevuma NME domām, ir 42. visu laiku svarīgākais indie mūzikas hits. Man gan tuvāks šķiet nepieradinātā debijas ieraksta materiāls, īpaši "You Were Always The One" un "The Lights Went Out".

Nu beidzot arī par jauno plati "Men's Needs Women''s Needs Whatever" - šoreiz puišiem ievērību gūt palīdzējis gan neliels skandāliņš, gan vērtīgie kontakti ar citām rokmūzikas zvaigznēm. Viss, iespējams, sākās ar to, ka The Cribs pirmais singls "Men’s Needs" (skat. video) no "Men’s Needs Woman’s Needs, Whatever" neizturēja televīzijas dienas ētera cenzūru. Pēc skatītāju sūdzībām regulators OFCOM aizliedzis video un nodēvējis to par "pārāk šokējošu". Videoklipā grupas basģitāristam Raianam tiek norauta galva, savukārt bundzinieks Ross paliek bez rokas, tam visam pa vidu pastaigājas pilnīgi kaila meitene.

Tiesa, arī pati dziesma ir fantastisks roka grāvējs, kurā apvienots kaut kas no garāžroka un emo. Fascinējoša ir abu dvīņubrāļu vokālu vienlaikus ģenētiskā saderība un dziedāšanas manieres nesaderība. Raiens dzied "Strokes" manierē, savukārt Garijs atbild ar pancīgu, emo vokālu.

Otrs panākumu iemesls - draudzība ar Franz Ferdinand līderi Aleksu Kapranosu, kurš ir jaunās plates producents; te gan jāpiebilst, ka puiši jau sen draudzējas un koncertē kopā ar "Kaiser Chiefs", "Maximo Park" u.c. šobrīd jau slavenām grupām. Taču savulaik visi iesāka muzikālo karjeru apmēram vienlaicīgi, tikai The Cribs acīmredzot bija nepieciešams ilgāks laiks, lai iekļūtu UK top 20. Kapranoss spējis ierakstīt trīs instrumentus - ģitāru, basu un bungas tā, lai nerastos "mazuma" sajūta - pareizajās vietās speciāli izcelta "jacene", šķīvji, radot pilnskanīga ieraksta ilūziju. Diemžēl dzīvajos koncertos tik labi gan puišiem neskan kā ierakstā.

Un nav tā, ka "Men’s Needs" ir vienīgais spēcīgais skaņdarbs šajā albumā, plates pirmie pieci hiti ir šāviens desmitniekā. Ievadošais divu minūšu garais "Our Bovine Public" ir vitāls, dzīvs roka paraugs, katrā ziņā The Cribs savā trešajā studijas platē izklausās daudz svaigāk par saviem kolēģiem no Kaiser Chiefs un Maximo Park. "Girls Like Mystery" turpina ieskrieties un eksplodē viena no šā gada spēcīgākajiem roka skaņdarbiem - augstāk minētajā "Men’s Needs". Seko "Moving Pictures", kas savaldzina ar savu melodisko piedziedājumu, un asprātīgais "I'm a Realist":

"I’m a realist, I’m a romantic, I’m an indecisive piece of sh*t''"

Kā reizēm par mūziku izsakās kāds mans paziņa: "Noticēju!"

Izdošanas datums - 21.05.2007.

The Cribs "Men's Needs":

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu