Green Day «21St Century Breakdown» (22)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Būtu laikam negodīgi nebilst nevienu vārdu par grupu, kuras iepriekšējais albums («American Idiot») nonācis vismaz pie 13 miljoniem visā pasaulē.

Green Day «21St Century Breakdown»

(Reprise Records)

7/12

Turklāt, šis poppanka trio vārdā Green Day nav tas sliktākais, kas noticis ar amerikāņu komerciālo rokmūziku pēdējos 15 gados (patiesībā pat 20 gados - grupas pirmie mēģinājumi datējami ar 1987. gadu). Tas, kas vēlāk ar mūzikas industrijas darboņu palīdzīgu roku tika atvasināts no 1990. gadu pirmās puses Green Day veiksmes formulas, gan ir cits stāsts...

Kopš lielā izrāviena ar 1994. gada singliem «When I Come Around» un «Basket Case» Bilija Džo Armstronga (Billie Joe Armstrong) un Co virzība gājusi tikai augšup. Atceros, ka togad spilgti sevi pieteica vēl vieni «panki» Offspring, taču viņu lidojums apstājās pēc galvu reibinošajiem satīras singla «Pretty Fly (for a White Guy)» 1990. gadu beigu panākumiem (Kāds ir pamanījis, ka vēl pavisam nesen 2008. gadā izdots jauns «Offspring» albums?).

Green Day

Green Day karjera otro elpu ieguva ar 2004. gada politisko protesta albumu «American Idiot», kas dzimtenē pārdots 5 miljonos eksemplāru (daudzi amerikāņi Buša jaunākā valdīšanas gados tomēr spēja identificēties ar šo manifestu). «Boulevard of Broken Dreams» kļuva par vienu no emocionālākajiem grupas ierakstiem, kad tas bieži tikai izmantots viesuļvētras «Katrīna» postījumu video fonā. Protams, pēc šādiem kāpumiem gluži loģiski seko arī kritumi, taču Green Day šo gaidāmo lejupslīdi izmantoja pietiekoši prasmīgi. Pirmkārt, atvilka elpu, otrkārt, nodibināja jaunu «slepeno» garāžroka grupu Foxboro Hot Tubs, 2007. gadā pat izdodot albumu, un treškārt - no puišiem, kas sadarbojas ar lielajiem vīriem («The Saints Are Coming» singls kopā ar Bono), paši kļuva par Lielajiem.

Jauno muzikālo materiālu vīri sākuši gatavot jau 2006. gadā, studijā kā producents pieaicināts leģendārais Bačs Vigs (viņa CV Nirvanas «Nevermind»). Ieraksta procesā izkristalizējās trīs dažādi saturiskie koncepti, kas vēlāk iekļauti platē, - «Heroes and Cons», «Charlatans and Saints» un «Horseshoes and Handgrenades», radot savdabīgu pankmūzikas rokoperu trīs daļās. Protams, albums ir politiska rakstura - tā galvenie tēli ir pāris Kristians un Gloria, kuri dzīvo mūsdienu Amerikā un spiesti sadzīvot ar eksprezidenta Džordža Buša atstāto mantojumu.

Muzikāli jaunās dziesmas turpina «American Idiot» poppanka kursu, papildinot savu skaņas arsenālu ar vieglākiem poproka dekoriem. No agrīnajiem Green Day, protams, nekas daudz pāri palicis nav. Albumu ievadošais trīsdaļīgais titulskaņdarbs «21st Century Breakdown», piemēram, iesākas kā tradicionāls 4/4 roka skaņdarbs, pēc otrā pantiņa pāraug dinamiskā panka polkā, savukārt pēdējās 50 sekundes ieturētas Queen episko rokbalāžu garā. Šā brīža aktuālais «Know Your Enemy» ir perfekts Green Day grāvējs, kurā Armstrongs vēršas pie masu medijiem (TV īpaši) kā galvenajiem sabiedrības ienaidniekiem. «¡Viva la Gloria!» iesākas kā kāda Eltona Džona balāde, līdz eksplodē vitālā pankroka skaņu sienā, arī «Before the Lobotomy» iesākas netipiski liriski (varētu būt kāda «Poison» 1980. gadu balāde), līdz ieskanas visi instrumenti. «Last Night on Earth» pat ir bītliski lenonisks...

Izcelt arī varētu romu mūzikas tradīcijās ieturēto jestro pankroka paraugu «Peacemaker», kurā Armstrongs runā par cilvēku milzīgo atriebības kāri.

Nav viegli pārspēt pašiem sevi atkal un atkal ... šoreiz Green Day spēruši vienu solīti atpakaļ, taču tas neliedz viņiem pēc kāda laika atkal atgriezties virsotnē jaunā kvalitātē.

Izdošanas datums - 20.04.2009.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu