Gossip «A Joyful Noise» (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Portlendas feministu trio «Gossip» bija nepieciešami vairāk nekā desmit gadi, lai no raupja garāžroka evolucionētu līdz Madonnas un ABBAs popmūzikas estētikai - no neglītā pīlēna pārvērstos skaistā, baltā gulbī.

Gossip «A Joyful Noise»

(Columbia)

8/12

Jau ar 2009.gada albumu «Music for Men» Beta Dito (Beth Ditto) un viņas vadītā grupa spēra plašu soli ārpus ierastā skanējuma - kolorīto trio bija ievērojis leģendārais producents un «Columbia Records» līdzīpašnieks Riks Rubins (Rick Rubin) un rezultātā producēja veselu «Gossip» albumu. «Music for Men» bija daudz skaļāks, skanējuma ziņā plašāks ieraksts, no kura par superhitu (īpaši Vācijā) kļuva dziesma «Heavy Cross». Likās, ka pēc šā komercsoļa «Gossip» varētu atgriezties pie savām saknēm, tomēr tā nav noticis.

«Gossip» jaunais ieraksts, kas tapis Anglijā un Portlendā, ir vēl viens mēģinājums iekarot popmūzikas Olimpu. Lai to īstenotu, grupa aicinājusi talkā pieprasītās producentu grupas «Xenomania» skaņradi Braienu Higinsu (Brian Higgins), kas atbildīgs, piemēram, par britu popgrupu «Girls Aloud» un «Sugababes» mūzikas skanējumu.

Arī pati Beta Dito, kas starp albumiem bija izdevusi savu solo mazalbumu kopā ar elektroniķiem «Simian Mobile Disco», daudz iedvesmojusies no popmūzikas. Kā galvenās ietekmes viņa min Madonnas agrīnos albumus un zviedru grupu «ABBA».

«Es visu gadu klausījos tikai «ABBA» mūziku,»

kādā intervijā atzinusi eksplozīvā grupas soliste.

«ABBA» ietekmes platē tiešām nav tālu jāmeklē, kaut gan to nemaz nav tik daudz. Albuma otrais singls «Move in the Right Direction» (skat. video) ir precīzs 1980.gadu disko ar «ABBA» raksturīgu sintezatora motīvu un ģitāras tēmu. Arī «I Won't Play» varbūt ir jūtams kaut no zviedru kvarteta disko laika mūzikas, tomēr kopumā ieraksts ir visnotaļ sintētisks 21.gadsimta popmūzikas paraugs. Vienīgais glābiņš - Betas spēcīgais vokāls.

Gossip festivālā "Rock am Ring" 2012
Gossip festivālā "Rock am Ring" 2012 Foto: AP/ScanPix

Arī dziesmu uzbūve ir tradicionāla - pantiņš, bridžs un plaši skanošs piedziedājums (spilgts piemērs - aktuālais singls «Perfect World»). Izņēmums varbūt ir «Get a Job», kurā Beta pat mazliet deklamē.

Diemžēl mūzikas kritiķi nav sajūsmā. Mūzikas portāls «Metacritic», kurš apkopo pasaules lielāko mūzikas izdevumu recenzijas un to vērtējumus, pagaidām, balstoties uz 20 profesionālām recenzijām, izrēķinājis vidējo «A Joyful Noise» vērtējumu. Šobrīd tas ir aptuveni 5,8/10.

«So you're not a rock & roller. And there's nothin' wrong with that,» vēsta albuma ievadošais skaņdarbs. Tik tiešām - nekas traks jau nav noticis. Šis ir kvalitatīvs popmūzikas ieraksts. Varbūt ar nākamo ierakstu «Gossip» atgriezīsies pie rokmūzikas.

Izdošanas datums - 11.05.2012.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu