Bobby Womack «The Bravest Man In The Universe» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

R&B un gospelmūzikas veterāns, 68 gadus vecais Bobijs Vomaks (Bobby Womack) šonedēļ laiž klajā jaunu studijas ierakstu pēc 13 gadu pauzes. Abums «The Bravest Man In The Universe», kuru producējis britpopa grupas «Blur» solists Deimons Olbārns (Damon Albarn) un «XL Records» boss Ričards Rasels (Richard Russell), ir drosmīgs solis pretī 21.gadsimtam.

Bobby Womack «The Bravest Man In The Universe»

(XL)

7/12

Pēdējos gados jaunās un vecās paaudzes mūziķu sadarbība ir kļuvusi par ierastu parādību. Katru gadu kādi jaunās vai vidējās (kā Olbārns, piemēram) paaudzes mūziķi «ceļ saulītē» mazliet piemirstos klasiķus. Blūzroka duets «The Back Keys» sadarbojas ar Dr.John, Londonas grupas «The xx» skaņas arhitekts - producents Džeimijs Smits (Jamie Smith) jeb «Jamie xx» ar Džilu Skotu Heronu (Gil Scott-Heron) u.tml. Reizēm «leģenda» no šādiem kopprojektiem iegūst (vismaz atgādina par sevi), reizēm diemžēl pabojā savu «leģendas reputāciju».

Klausies albumu šeit

Bobija Vomaka gadījumā, manuprāt, ir noticis gan viens, gan otrs.

«The Bravest Man In The Universe»
«The Bravest Man In The Universe» Foto: Publicitātes foto

Kas ir Bobijs Vomaks, domāju, zina daudzi, īpaši tie, kas interesējas par soulmūziku. Vomaks 1950.gados sācis ar gospelmūziku, vēlāk 60.gados spēlējis ģitāru Sema Kuka (Sam Cooke) grupā, sacerējis neskaitāmus top40 hitus, iekūlies dažādos skandālos, izgājis cauri narkotiku ellei utt. (skat. detalizētāku biogrāfiju resursos). Šodien, uzveicis nesen atklāto vēzi, Vomaks ir viens no pēdējiem vēl aktīvi muzicējošiem 1960. un 1970. gadu soulmūzikas dziedātājiem.

Bobija Vomaka biogrāfija

Kāpēc Olbārns? Acīmredzot viss sākās pirms dažiem gadiem, kad Albarna un animatora Džeimija Hjūlita projekta «Gorillaz» pēdējā studijas albumā «Plastic Beach» bija dzirdama Vomaka balss (dziesmā «Stylo»). Pagājušogad savā Londonas skaņu ierakstu studijā «Studio 13», Albarns un Ričards Rasels sākuši strādāt ar Vomaku pie vesela albuma un rezultātā tapušas 11 jaunas dziesmas.

Albarns nav centies atgriezties 1970.gadu soulmūzikas estētikā, tā vietā viņš radījis Vomaka balsij futūristisku R&B pavadījumu - kaut ko no Kanjes Vesta, kaut ko no «Gorillaz».

Vienā no dziesmām («Dayglo Reflection») pat piedalās jaunā amerikāņu popmūzikas sensācija Lana del Reja (Lana Del Rey).

Foto: Publicitātes foto

Pats Vomaks ir sajūsmā par paveikto, kā nu ne - pēdējos divdesmit gadus viņš nav ierakstījis neko muzikāli paliekošu. «The Bravest Man In The Universe» tiešām no jauna klausītāju iepazīstina ar Vomaka spēcīgo balsi un varbūt «Youtube» vietnē liek uzdurties klasiskajai 1972.gada «Across 110th Street». Tomēr, manuprāt, Albarns nav īsti ticis galā ar uzdevumu. Pats viņš pēdējos gados muzikāli šaustās, meklē pats sevi, izdodot operu «Dr Dee: An English Opera», reorganizējot «Blur» un iesaistoties dažādos citos projektos.

Dziesmas nav prātā paliekošas, arī instrumentālie pavadījumi ir bezzobaini bungmašīnu bītu un sintezatorstīgu foni. Dziesmas nav rūpīgi pārdomātas, tās vairāk balstās uz konkrētā brīža spontānu improvizāciju studijā, cerot uz veiksmīgu rezultātu.

Nezinu, iespējams, Olbārns, neskatoties uz viņa neapšaubāmo talantu, tomēr nav īstais vīrs producenta krēslā... Ja Vomaku savā šefībā paņemtu, piemēram, «The Roots» mūziķi (līdzīgi kā Ala Grīna gadījumā), tad Vomaka otrā (vai trešā, ceturtā) atnākšana būtu izdevusies skanīgāka.

Izdošanas datums - 11.06.2012.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu