Battles "Mirrored" (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl viens no gada spēcīgākajiem ierakstiem - pavisam nesen Rīgā bijušās matemātiskā roka grupas Battles veikums "Mirrored".

Battles "Mirrored" (Warp) 11/12

Kamēr postroks savā klasiskajā izpausmē diemžēl jau vairākus gadus cīnās ar jaunu ideju trūkumu - daudzi šogad izdoti postroka ieraksti būtībā varētu tikt datēti, piemēram, ar 1999. gadu (Do Make Say Think, Giardini Di Miro, Fridge, Low, Hrsta, Trans Am, Kinski u.c.), Ņujorkas tā dēvētā matemātiskā roka grupas Battles šā gada studijas veikums ir kā atsvaidzinoša duša...

Atgādināšu, ka 2006. gada vasarā "Skaņu meža" koncertu sērijas "1-2 cauri!" ietvaros Battles sniedza koncertu arī Rīgā.

Kas tad īsti ir šis matemātiskais roks? Tas ir rokmūzikas atzars, kas izveidojies 80. gadu beigās no jau esošajiem roka paveidiem - pankroka, smagā roka, progresīvā roka un metāla. To raksturo kompleksas un netipiskas ritma struktūras, stop/start dinamika un šķautņaini, disonējoši ritmi. Var teikt, ka Battles izpilda avangarda rokmūziku ar "lipīgiem" ritmiem.

Battles veido bundzinieks Džons Staniers ("Helmet", "Tomahawk"), Tjondaiss Brekstons (komponists un džeza mūziķa Entonija Brekstona dēls), Ians Viljams ("Don Caballero" ģitārists) un ģitārists Deivids Knopka (no postroka grupa "Lynx").

Grupas priekšnesums, ko varējām redzēt arī Rīgā, centrējas ap Staniera bungām, kas ir redzams arī skatuves izkārtojumā. Visu to uz skatuves bieži diriģē Viljamss, kas rada spēcīgas ģitāru harmonijas. Viljamsa ģitāras treļļi un arpedžijas sasaucas ar minimālisma pioniera Stīva Reiha "fāzēm" - atsevišķu taktu bezgalīgi atkārtojumi (no 4 līdz 24 reizēm).

Interesants ir fakts, ka "Mirrored" izdod sākotnēji slavena elektroniskās mūzikas izdevniecība "Warp". Šur tur gan presē izskan salīdzinājumi, ka savā ritmu kompleksumā Battles mūzika atgādina izdevniecības biedra Aphex Twin skaņdarbus, taču šādas līdzības drīzāk ir asociatīvas, ne tik daudz reālas.

Battles savā būtībā ir dzīvā grupa, kas eksperimentē ar elektroniskām palīgierīcēm, taču ierakstā vīri panāk tikai viņiem raksturīgu postroka, Āfrikas ritmu, psihedēlijas un elektroniskās mūzikas dekorāciju sakausējumu.

Viens no gada albumiem!

Izdošanas datums - 22.05.2006.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu