Arctic Monkeys "Favourite Worst Nightmare" (25)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Es laikam būšu ļoti nealternatīvs, teikdams, ka Arctic Monkeys nav mana mīļākā grupa...

Arctic Monkeys "Favourite Worst Nightmare" (Domino) 9/12

Protams, sajūsmas karuselis, kas uzsviedis šo Šefīldas ansambli gada laikā slavas virsotnē, līdz ar jauno plati sācis riņķot vēl straujāk - grūti kaut kam tādam pretoties, ja neesi īsti drošs par savu muzikālo pārliecību. Jo būtībā Arctic Monkeys nepiedāvā neko jaunu (man vismaz tas šķiet svarīgs moments - muz. novitātes) - puišu ietekmes variē no The Strokes un The Libertines "garage rock revival" līdz pēdējo gadu postpanka renesanses estētikai.

Atšķirībā no raupjās un jauneklīgās debijas plates Arctic Monkeys - teddy picker jaunajā ierakstā puiši kļuvuši mazliet melodiskāki un skanējuma ziņā - tīrāki. Albumu producējis "jaunā reiva" kustības skaņu meistars Džeimss Fords (James Ford) no Simian Mobile Disco (atbildīgs arī par Klaxons plati), taču Arctic Monkeys albumā nekas no šā "reiva" nav atrodams, ja nu vienīgi daži radniecīgi ģitāras apstrādes triki ar Klaxons. Piemēram, "Teddy Picker" ģitāras motīva tembrs ir identisks Klaxons hita "As Above, So Below" ģitāras tembram.

Kas Arctic Monkeys atšķir, piemēram, no The Strokes, ir spilgtie un izteiktie ģitāru rifi, būtībā var vilkt paralēles ar Rage Against The Machine (ne stilistiski, protams), kas dziesmas veidoja, balstoties uz kāda ģitāras rifa, to apaudzējot, kāpinot un nemitīgi atkārtojot. Arī "mankiji" dziesmas gaitā izmanto varbūt divus, trīs rifus, kurus nemitīgi rullē pa apli. Izņēmums nav arī pirmais singls "Brianstorm", kura pamatā divi rifi - sērfrokam raksturīgs vienas stīgas gājiens un ritmiski saraustīts pamatrifs, to visu pavada it kā diskopankam raksturīgs ritmiskais bungu zīmējums, taču, kā jau minēju, no "jaunā reiva" vai "disko panka" šeit nav ne miņas.

Sekojošais "Teddy Picker" varētu būt viens no plates ilgdzīvotājiem - lielisks rifs, viegls roka skanējums un bundzinieka Meta Heldera (Matt Helders) firmas gājiens - fona vokāls. Un skaņdarbs nav garš - tikai nedaudz garāks par divarpus minūtēm. Dziesmas "D Is for Dangerous" vienīgais bonuss - interesantās ritma papildu perkusijas, citādi tradicionāls Arctic Monkeys. Ar "Balaclava" puišiem izdevies ar vienu kāju iebrist Dienvidrietumlondonas (Vimbldona, Tvikenhema) apkaimes muzikālajā kustībā, kurai dots apzīmējums "Thamesbeat" (tādas grupas kā "The Mystery Jets", "Larrikin Love"), taču dziesmas vidū tas eksplodē šoreiz pat stilistiski RATM radniecīgā ģitāras gājienā, masīvu bungu tomu pavadībā.

"Fluorescent Adolescent" ir plates pirmais pārsteigums - "The Coral" garā ieturētais britu šlāgeris ar brīnišķīgu melodiju un relaksētu skanējumu. Liriskais "Only Ones Who Know" simboliski noslēdz plates pirmo pusi ar atmosfēriskiem ģitāras akordiem un solista Aleksa Tērnera romantiskāko iznācienu grupas pastāvēšanas laikā.

Plates otrā puse sākas ar pulsējošiem, bet piesardzīgiem bungu tomiem ("Do Me a Favour"), sērfrokam raksturīgiem ģitāras akordiem (norāde uz OST "Pulp Fiction"), kas pakāpeniski papildinās ar smagākām ģitārām un dramatisku izskaņu. "This House Is a Circus" vēl viens tradicionāls Arctic Monkeys, taču šajā brīdī jau nepamet sajūta, ka visas spēcīgākās dziesmas jau ir aiz muguras...

Kopumā veiksmīgs turpinājums furoru sacēlušajam debijas ierakstam, tiesa, ne īsti labāks, ne arī sliktāks.

Izdošanas datums - 23.04.2007.

Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu