Prince «Planet Earth» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu mūziķis Prinss (Prince) laidis klajā savu jauno albumu «Planet Earth».

Prince «Planet Earth»

(Columbia Records)

10/12

Jau ziņojām par skandālu, kas pirms dažām dienām pavadīja šo plati: Prinss pamatīgi saniknojis mūzikas industrijas darboņus ar to, ka «Planet Earth» disks kļuva par laikraksta «Mail On Sunday» bezmaksas pielikumu, tādējādi faktiski tas tika uzdāvināts ikvienam avīzes pircējam. Ar laikraksta palīdzību tika izplatīti 2,9 miljoni šā albuma kopiju, būtībā liekot mūzikas kompānijai rūpīgi apsvērt, vai albumu vispār ir vērts vēl komerciāli izdot. Pats Prinss, protams, ir tikai ieguvējs - viņa mūzika sasniegusi ļoti lielu auditoriju, par ko liecina arī šā mēneša ienesīgie koncerti, pateicoties kuriem Apvienotās Karalistes albumu topā atkal iekļuvis Prinsa labāko skaņdarbu apkopojums.

Pamatīgs sašutums valdīja arī mūzikas ierakstu tirgotāju vidū. «Māksliniekam, kurš agrāk bija pazīstams kā Prinss, vajadzētu saprast, ka ar šādu uzvedību viņš drīz vien kļūs zināms kā «mākslinieks, kura ierakstus agrāk pārdeva mūzikas ierakstu veikalos»,» ar zināmu ironiju, atgādinot par Prinsa māniju mainīt pseidonīmus, sacījis Izklaides industrijas tirgotāju asociācijas līdzpriekšsēdētājs Pols Kirks.

Manuprāt, šāda mākslinieka rīcība nav izmisuma solis, atklāts mēģinājums savervēt jaunus klausītājus (kā varbūt izskatās no malas), Prinsa pēdējie studijas albumi ir bijuši gan komerciāli gan saturiski veiksmīgi - gan 2006. gada.

Jaunajā, pēc skaita 24. albumā Prinsam dažās dziesmās atkal pievienojies agrākās sadarbības partneris duets «Wendy & Lisa», ar ko mūziķim šī ir pirmā sadarbība kopš 1986. gada «Parade» koncerttūres.

Foto: Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka tas izdalīts teju vai par velti, albums, manuprāt, ir viens no Prinsa labākajiem veikumiem pēdējos gados, iespējams pat labāks par «Musicology». Platē iekļautas tikai desmit dziesmas, kas Prinsa mērauklai ir ļoti maz. Atgādināšu, ka 90. gadu vidū Prinss izdeva par trīs disku albumu «Emancipation» ar veselām 36 dziesmām, no kurām kvalitatīvas bija labi ja desmit.

Šoreiz visas «Planet Earth» dziesmas ir augstā līmenī, tiesa, es varētu iebilst pret pārlieku dzīvo ieraksta skanējumu - tādu kā koncertskaņu, kas piemīt Prinsa pēdējiem ierakstiem, taču pie tās var pierast. Kaut gan varbūt labi vien ir, ka Prinss nemeklē kādu superaktuālu producentu pakalpojumus...

Plati ievada politiski jūtīgā - ekoloģiskā tituldziesma «Planet Earth», taču, kolīdz skaņdarba nedaudz himniskie pantiņi sāk garlaikot, 2;40 minūtē iestājas lielisks vokāli instrumentāls fusion Čika Koreas manierē. Roķīgais «Guitar», kas arī pirmais singls, ir elegants ātrais koncerthits, savukārt liriskā džeza balāde «Somewhere Here On Earth» (audio), iespējams, vispār ir viena no skaistākajām šā gada dziesmām. Pārējais albums būtībā neko jaunu neatklāj - tas pats vecais labais Prinss.

Izdošanas datums - 15.07.2007.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu