Mēneša albums: Fiona Apple «The Idler Wheel...» (12)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

34 gadus vecā Fiona Epla (Fiona Apple) dzīvo viena ar 13 gadus veco suni Dženetu. Viņa reti kad pamet savu Losandželosas mītni un vairās no svešiem cilvēkiem. Šogad pēc ilgāka pārtraukuma Fiona nolēmusi pamest iemīļoto zemes stūrīti, lai dotos jaunā studijas albuma veicināšanas turnejā.

Fiona Apple «The Idler Wheel is wiser than the Driver of the Screw, and Whipping Cords will serve you more than Ropes will ever do»

(Epic Records)

10/12

Jaunais Fionas albums, kurā iekļauti 23 vārdi, saucas «The Idler Wheel is wiser than the Driver of the Screw, and Whipping Cords will serve you more than Ropes will ever do» un seko 2005.gada platei «Extraordinary Machine» un 90 vārdu garajam studijas ierakstam «When the Pawn ...» (1999). Albuma nosaukums aizgūts no bērnu literatūras grāmatām par mašīnām un dzinējiem.

Pēc 2005. gada «Extraordinary Machine» Fiona esot uz diviem gadiem aizmirsusi par klavierēm, tās noputējušas stāvējušas istabas stūrī. Kad sagaidīts ilgi gaidītais radošais impulss, viņa sazinājusies ar savas pavadošās grupas bundzinieku Čārliju Dreitonu (Charley Drayton) un palūgusi, lai viņš atsūta kādus bungu/perkusiju ritmu demo. Drīz vien tapa pirmie aizmetņi jaunajam albumam.

Atšķirībā no iepriekšējiem ierakstiem

«The Idler Wheel» balstās tieši uz diviem mūzikas instrumentiem - klavierēm un bungām/perkusijām.

Tas ir lirisks, apcerīgs, intīms ieraksts, kurā kārtējo reizi Fiona nodarbojas ar savdabīgu psihoanalīzi. «Katru nakti es cīnos pati ar sevi,» vēsta ievadošais albuma skaņdarbs «Every Single Night» (skat. video).

«The Idler Wheel is wiser than the Driver of the Screw, and Whipping Cords will serve you more than Ropes will ever do»
«The Idler Wheel is wiser than the Driver of the Screw, and Whipping Cords will serve you more than Ropes will ever do» Foto: Publicitātes foto

No dumpinieciskas pusaudzes 1997. gada debijas platē «Tidal» Fiona izaugusi un muzikāli nobriedusi, nezaudējot savu pazīstamo spēles manieri un dziedājumu. Jaunā plate ir nopietns desmit dziesmu eposs, kurā Fiona kārto attiecības gan ar sevi, gan saviem mīļākajiem (dziesma «Jonathan» veltīta bijušajam draugam Džonatanam Eimsam).

Kā smejas pati dziedātāja, visveiksmīgākās attiecības viņas dzīvē bijušas ar mūzikas klausītājiem, cienītājiem. «Es domāju, ka viņi būs kopā ar mani vienmēr un arī es ar viņiem. Tas mani pilnībā apmierina,» viņa izteikusies kādā intervijā.

Vientuļniece Fiona
Vientuļniece Fiona Foto: Publicitātes foto

Atgādināšu, ka mākslinieces 1997. gada debijas plate «Tidal» tika pārdota gandrīz 3 miljonos eksemplāru, savukārt otrais albums «When the Pawn ...» (1999) sasniedza gandrīz 1 miljona atzīmi.

Izdošanas datums - 19.06.2012.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu