New Order «Waiting For The Sirens Call» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mančestras veterāni «New Order» pēc četru gadu pauzes laiž klajā jaunu studijas albumu «Waiting For The Sirens Call», kas mūsdienu mūzikas kontekstā ļauj vīriem jau justies kā leģendām.

New Order «Waiting For The Sirens Call»

(London)

9/12

Kā jau mūzikas cienītāji labi zina, «New Order» cēlušies no 70. gadu beigās slavu ieguvušās grupas «Joy Division». Pēc solista Aiena Kērtisa (Ian Curtis) traģiskās pašnāvības atlikušie dalībnieki turpināja muzicēt kā «New Order». 1981. gadā Samners, Huks, Morriss un jaunā dalībniece Džiliana Gilberta izdod debijas albumu «Movement», kas skanējuma ziņā ir tuvs «Joy Division» daiļradei, diemžēl Samnera neparliecinošais vokāls, kas vietām imitē Kērtisu, un sava muzikālā rokraksta meklējumi mazliet traucē jaunā kolektīva izrāvienam.

Taču jau ar otro plati «Power, Corruption And Lies» «New Order» apliecina sevi kā izcilu elektro/indie grupu. Īpaši jāizceļ klasiskais hits «Blue Monday». Turpinājumā seko virkne veiksmīgu ierakstu un kompilāciju, kā arī ieiešana jaunā gadu desmitā ar 1993. gada plati «Republic».

Foto: Publicitātes foto

2001. gadā grupa atgriežas ar «Get Ready», kas, manuprāt, uzskatāms par daļēji izdevušos - kā atzīst paši mākslinieki, viņi esot ļoti bažījušies par albuma panākumiem, jo ierakstā izmantojuši vairāk ģitāras un pat uzaicinājuši tobrīd «Smashing Pumpkins» bijušo līderi Biliju Korganu.

Šogad, mazāka stresa apstākļos, vīri laiž klajā, manuprāt, labāko veikumu kopš 1989. gada «Technique». Tiesa, arī «Waiting For The Sirens Call» ir vairāk ģitārorientēta plate, jaunās vēsmas ierakstā ienesis Gilbertu aizstājušais «Marion» ģitārists Fils Kaninghems (Phil Cunningham).

Albuma pirmais singls «Krafty» ir melodisks, popsīgs hits ar brīnišķīgu atkāpi pēc piedziedājuma, kas man atgādina kaut ko no «Pet Shop Boys» agrīnajiem ierakstiem. Atgādināšu, ka ar minēto duetu «New Order» 90. gados saista projekts «Electronic». Vienā no skaņdarbiem («Jetstream») kā viesvokāliste pieaicināta «Scissor Sisters» dāma Ana Metronika (Ana Matronic).

Viens no albuma netipiskākajiem skaņdarbiem ir regejiskais «I Told You So» - manuprāt, viena no labākajām ieraksta dziesmām. Potenciāls nākamais singls noteikti varētu būt titulskaņdarbs «Waiting For The Sirens Call», kur unisonā ar Samnera jauneklīgo balsi pulsē klasisks Huka basa gājiens - viens no grupas spilgtākajiem zīmoliem. Pie neveiksmēm jāpieskaita plates pēdējais treks - roķīgais «Working Overtime». Brīžiem neticas, ka Samners un Huks nākošgad svinēs 50 gadu jubilejas, tik nepiespiests un jauneklīgs šķiet jaunais «New Order».

Pēc sarunas ar kādu draugu secināju, ka tiešām grūti izcelt kādu vienu izcilu grupas pilno albumu, drīzāk «New Order» ir izteikta «Best Of» kompilācijas grupa, kur vienā vai divos diskos iespējams atlasīt izcilus hitus. Šodien neskaitāmas jaunās grupas («The Bravery», «The Killers» u.c.) kā vienu no savām galvenajām muzikālajām ietekmēm min tieši «New Order», pat pēdējā superproducentu izlasē - Gvenas Stefani albumā ir dzirdams viens «Samnera un ko» producēts treks. Šogad grupa saņēmusi arī mūzikas izdevuma NME «Dieviem līdzīgo ģēniju balvu».

Kopumā veiksmīga grupas atgriešanās mūzikas apritē.

Izdošanas datums 28.03.2005.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu