Konstantin Raudive "The Voices Of Dead" (3)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konstantīns Raudive (1909-1974) daudzus gadus tika apzināti izgriezts no Latvijas vēstures lappusēm.

Konstantin Raudive "The Voices Of Dead" (Sub Rosa) 11/12

Karla Gustava Junga un Ortegas i Gaseta students, esejists, tulkotājs, parapsihologs, domātājs un Romas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, vienlaikus arī Zentas Mauriņas vīrs, ir daudz plašāk pazīstams ārpus Latvijas robežām ar saviem eksperimentiem. Strādājis Upsalas universitātē Zviedrijā un pēdējos desmit savas dzīves gadus veltījis tā dēvētā elektroniskā balss fenomena pētīšanai, publicējot grāmatu un plati 1971. gadā „Brakethrough”.

Tās saturs ir interesants eksperiments elektroniskajās komunikācijās ar mirušajiem jeb mirušo balss ieraksti ar radiouztvērēju palīdzību vai starpniecību.

1971. gada ieraksti ar laiku ieguva tādu kā kulta statusu un ietekmēja daudzus māksliniekus, piemēram, Coil, Genesis, The Smiths u.c.

„The Voices Of Dead” ir 2002. gadā izdots ieraksts, kurā Raudives mirušo balsu semplus remiksē un interpretē dažādi elektroniskās un eksperimentālās mūzikas mākslinieki – Dj Spooky, Lee Ronaldo (Sonic Youth), Calla u.c. Starp skaņdarbiem dzirdama paša Raudives balss, kur viņš demonstrē un skaidro dažādu fiksēto balsu nozīmi un valodu, kurā tās ierakstītas. Pārsvarā balsis ir dažādu valodu kombinācijā, visbiežāk vācu, latviešu, zviedru un krievu, taču var dzirdēt arī franču un spāņu valodu. Raudive 1965. gada 17. jūlija eksperimentā ierakstītās balsis iedala A, B un C grupā:

A – skaidri saklausāmas un neprasa īpašas papildu zināšanas, lai tās uztvertu. B – balsis ir paātrinātas vai slikti dzirdamas un grūtāk identificējamas. C - ļoti būtiski, pēc Raudives domām, skaņu fragmenti, kas satur balsis no garu pasaules vai ārpus cilvēka uztveres esošām sfērām.

Izdošanas datums: 2002. gada septembris.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu