Mēneša albums: Frank Ocean «channel ORANGE» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Iespējams, daudzi no jums ir neizpratnē - kāpēc TVNET klusē par vienu no 2012.gada labākajiem (99% mūzikas kritiķu ir stāvā sajūsmā) debijas albumiem - 24 gadus vecā neosoula/R&B dziedātāja Frenka Oušena (Frank Ocean) ierakstu «channel ORANGE». Tikai mieru! Šādos «vispārējas sajūsmas» gadījumos cenšos pārāk neietekmēties no apkārtējiem, bet izvērtēt patstāvīgi. Tas prasa zināmu laiku, rūpīgu vairākkārtēju albuma klausīšanos, iedziļināšanos... Beidzot mājas darbs ir paveikts un, liekot roku uz sirds, varu tikai pazemīgi pievienoties Oušena cienītāju pulkam. «channel ORANGE» ir fantastisks albums!

Frank Ocean «channel ORANGE»

(Def Jam Recordings)

12/12

No kura gala lai sāk? Varbūt sākumā jāpiemin, ka šis nav kāds andergraunda ieraksts, par kuru ir dzirdējis tikai retais. Šobrīd (26.augusta dati) Oušena albums ASV pārdots jau 272 000 eksemplāru, liecina mūzikas un video pārdošanas apjomu izsekošanas sistēmas «Nielsen SoundScan» dati. Tas mūsdienās ir ļoti daudz, ņemot vērā to, ka Oušens nav Ašers un albumā nav atrodams neviens izteikts supersingls.

Oušens (īstajā vārdā Christopher Breaux) dzimis Longbīčā, Kalifornijā. Piecu gadu vecumā ar ģimeni pārcēlies uz Ņūorleānu, kur uzsūca gaisā virmojošo džeza un blūza mūziku. Studējis Ņūorleānas Universitātē, līdz viesuļvētra «Katrīna» izmainīja visu pilsētas iedzīvotāju dzīvi, arī Frenka. Uz laiku viņš nolemj pārcelties uz Losandželosu un turpināt iesākto aizraušanos ar mūziku, taču, iepazīstoties ar L.A. mūziķiem, nolemj apmesties tur uz dzīvi un izmēģināt veiksmi mūzikas industrijā.

Panākumi nav ilgi jāgaida. Kā visnotaļ talantīgs jaunais komponists viņš palīdz sacerēt dziesmas Džastinam Bīberam, Džonam Ledžendam, Brendijai, turklāt saglabājot savu anonimitāti. «Es varēju tā turpināt, būt nezināms autors, kura kontā regulāri iekrīt prāvs naudas žūksnis, taču tas nebija iemesls, kāpēc pārcēlos uz Losandželosu,» kādā intervijā atzīst Oušens.

2009.gadā viņš pievienojas Losandželosas hiphopa grupējumam «Odd Future» (OFWGKTA - Odd Future Wolf Gang Kill Them All), kura līderis Tailers Okonma (Tyler Okonma) jeb «Tyler, the Creator» iedrošināja Oušenu turpināt sacerēt jaunas dziesmas. Drīz jaunais Frenks noslēdz izdevniecības līgumu ar «Def Jam», taču saskaras ar pirmajām grūtībām - viņš nespēj vienoties ar kompāniju par albuma izdošanu.

Foto: Publicitātes foto

Atmetis visam ar roku, Frenks pieņem skatuves vārdu Frenks Oušens (ietekmējoties no 1960.gada filmas «Ocean's 11») un pats bez jebkādas reklāmas kampaņas izdod miksteipu «Nostalgia, Ultra». Albums tiek pamanīts un augstu novērtēts. Arī šeit pat «TVNET Mūzika» vienā no rubrikām pieminēts lieliskais singls «Novacane» (skat. resursus).

Iesākoties 2012.gadam, Oušens jau atrodams BBC «Sound of 2012» sarakstā, sadarbojas ar Jay-Z un Kanji Vestu (Kanye West) jaunajā projektā «Watch the Throne» un būtībā ir uz viļņa.

4.jūlijā, īsi pirms šā albuma izdošanas

Oušens izplata vēstuli, kurā atzīst, ka viņa pirmā mīlestība 19 gados ir bijis vīrietis.

«Man beidzot nav noslēpumu, es jūtos brīvs,» viņš raksta. Šāds solis - brīvi runāt par savu seksuālo orientāciju izteikti vīrišķīgajā, šovinistiskajā hiphopa pasaulē (paskatieties kādus pēdējo gadu hiphopa videoklipus!) vērtējams kā ļoti drosmīgs. Tas, protams, arī palīdz vairāk izprast albuma saturisko kontekstu.

Tik daudz par vēsturi... Ja runājam par pašu mūziku, tad žanriski «channel ORANGE» varētu pieskaitīt neosoulam un mūsdienu R&B. Ierakstā var saklausīt D'Angelo, Maksvela (Maxwell), kā arī Prinsa un Mārvina Geija (Marvin Gaye) ietekmes. Dzīvs bass, džezīgs rhodes piano, stīgas, liegi bungu ritmi - albums turas kopā un ne uz mirkli neliek garlaikoties. Visas dziesmas bez izņēmuma ir ar savu raksturu, savu saturu. Arī paša Oušena baritons, kas nebaidās no sarežģītām falseta partijām, ir skanīgs un emocionāls.

Detalizētāk par albumu Vikipēdijā

Protams, katru dziesmu varētu analizēt atsevišķi, taču pirmajai iepazīšanās reizei, šķiet, būs gana.

Izdošanas datums - 10.07.2012.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu