Kronos Quartet "Mugam Sayagi: Music of Franghiz Ali-Zadeh" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Kronos Quartet" turpina iepazīstināt pasauli ar bijušo padomju republiku komponistiem. Pirms diviem gadiem kvartets laida klajā Pētera Vaska "String Quartet No. 4", šoreiz pienākusi kārta Azerbaidžānas komponistes Frangizas Alizades mūzikai.

Kronos Quartet "Mugam Sayagi: Music of Franghiz Ali-Zadeh" (Nonesuch Records) 10/12

Frangiza Alizade (Franghiz Ali-Zadeh) dzimusi 1947. gadā Azerbaidžānā, apguvusi klavierspēli pie U. Kaļilova, vēlāk studējusi Baku mūzikas konservatorijā pei Kara Karajeva. 1982. gadā aprecējusies ar kinorežisoru Džangiru Zeinalovu (Dzhangir Gasanga Zeinalov) un kopš 1989. gada ir profesore valsts konservatorijā. Jau sešus gadus dzīvo Berlīnē.

Komponisti bieži dēvē par kultūras tiltu starp austrumiem un rietumiem, gluži kā viņas gruzīņu kolēģi Giju Kančeli un armēņu komponistu Tigranu Mansurjanu (Tigran Mansurian). Azerbaidžāna, kas atrodas kaut kur pa vidu starp Krieviju un Irānu, labākajā gadījumā Rietumu pasaulē pazīstama ar 80. gadu beigās uzliesmojušo Kalnu Karabahas konfliktu. Beidzot, ar Kronosa kvarteta palīdzību, Azerbaidžānas vārds tiek ierakstīts arī pasaules mūzikas kartē. Protams, arī agrāk Alizades darbi tikuši publicēti ārpus dzimtenes, augsti vērtēts viņas pianistes talants un pasniegšanas māksla, taču "Kronos Quartet" vārds klasiskās mūzikas kartē ir atzīts jau 30 gadus un sasniedz ļoti plašu klausītāju loku.

Albuma nosaukumu "Mugam" varētu skaidrot kā azerbaidžāņu mutvārdu folkloru, kurai ir neskaitāmas izpausmes formas. Komponiste savā mūzikā apvieno kaut ko no folka, avangarda un 20. gadsimta klasikas, par ietekmēm minot Berga un Mālera daiļradi.

Plate sākas ar "Oasis" - ūdens pilienu skaņām un stīgu stakato, kas 13 minūšu garā kompozīcijā pāraug ekspresīvā muzikālā drāmā. Pati komponiste ierakstā spēlē klavieres divdaļīgajā "Apsheron Quintet" un "Music for Piano". Ieraksts noslēdzas ar episku 20 minūšu garu "Mugam Sayagi", kurā klusas atkāpes mijas ar ekspresīvu stīgu uzbrukumu. Interesanti un izglītojoši.

Izdošanas datums 11.01.2005.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu