Gruff Rhys "Yr Atal Genhedlaeth" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

90. gadu britu mūzikas fenomens "britpops" nav iegājis vēsturē tikai ar brāļu Galaheru un "Blur" kašķi. Blakus Sleeper, Menswear, Supergrass u.c. jau vairākus gadus ar britpopa estētiku (nosacīti) eksperimentē Velsas kolektīvs "Super Furry Animals".

Gruff Rhys "Yr Atal Genhedlaeth" (Placid Casual) 8/12

Mūžīgi līdz galam nesaprasti, SFA radījuši vienu meistardarbu pēc otra, neslēpjot arī savu etnisko izcelsmi (2000. gada albums "Mwng" iedziedāts velsiešu mēlē). Pēc vairākiem sānsoļiem ar Mogwai, Boom Bip u.c. grupas solists Grafs Rīss šogad laiž klajā savu pirmo soloalbumu "Yr Atal Genhedlaeth".

Ieraksts tapis vienas nedēļas laikā un iedziedāts mākslinieka dzimtajā valodā. Pats Grafs iespēlējis visus instrumentus, iedziedājis visas balsis, diemžēl saprast viņa vēstījumu diez vai kādam, kas nepārzina velsiešu mēli, izdosies. Arī plates nosaukums ir tīri fonētisks, tam nav tulkojuma - viena no iespējamajām versijām ir "Apturiet nākamo paaudzi!".

Albuma pirmais singls ir "Ni Yw Y Byd" ("Mēs esam pasaule"), kas ir nedaudz primitīvs (labā nozīmē) popskaņdarbs ar primitīvu tekstu: "Gatavosimies revolūcijai, jo mēs esam pasaule..." (Ni yw y byd, Ni yw y byd, Glynwn fel teulu achos Ni yw y byd. Ni yw y byd, dewch bawb ynghyd, Paratown am chwyldro achos Ni yw y byd).

Kopumā Grafs pieturas jau pie pārbaudītām vērtībām un eksperimentē ar mēru, ieraksts tikpat labi varētu būt arī kāds neizdots "Super Furry Animals" tvarts (kompaktdisks), tiesa, no kvalitātes viedokļa tas vairāk pretendē uz kādu agrāk neizdotu b-pušu plates statusu. Šeit atrodami vairāki lipīgi roka treki - "Epynt" (Velsas kalna nosaukums), kas stāsta par eiras (eiro) un Velsas nacionālās valūtas (mārciņas) cīņu. Secinājums ir viens - labāk iztikt vispār bez naudas.

Grafs plaši izmanto bungmašīnas sniegtās iespējas - vairāki skaņdarbi ir uzbūvēti uz primitīva ritma ar dažiem ģitāras akordiem un sintezatoru efektiem. SFA cienītāji noteikti spēs novērtēt šo savdabīgo ierakstu.

Izdošanas datums 24.01.2005.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu