Steve Reich "Daniel Variations"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakardienas simfoniskā postroka "Bell Orchestre" koncerta iespaidā atgādināšu, ka gada sākumā izdots ģeniālā komponista Stīva Reiha jauns CD "Daniel Variations".

Steve Reich "Daniel Variations"

(Nonesuch)

9/12

8. aprīlī mūzikas izdevniecība "Nonesuch" laidusi klajā disku, kurā iekļauti divi Stīva Reiha darbi - viņa līdz šim politiskākais manifests "Daniel Variations" un "Variations for Vibes, Pianos, and Strings".

"Daniel Variations" ir veltījums amerikāņu "Wall Street Journal" žurnālistam un vijolniekam Daniēlam Pērlam (Daniel Pearl), kuru 2002. gadā Palestīnā nolaupījuši un nogalinājuši islāmistu ekstrēmisti.

""Daniel Variations" ir četrdaļīgs darbs, kura pirmajā un trešajā daļā es izmantoju bibliskus tekstus no Daniēla grāmatas, savukārt otrajā un ceturtajā Daniela Pērla teikto," komentē pats komponists.

Steve Reich

1. "Tad man bija sapnis, kas mani uztrauca, un domas, kas man guļot radās galvā, un parādības, ko es garā redzēju, mani izbiedēja." (Daniēla grāmata 4:2) 2. Mans vārds ir Daniēls Pērls (Esmu amerikāņu ebrejs no Enčīno, Kalifornijas). 3. "Mans kungs, kaut jel sapnis attiektos uz tiem, kas tevi ienīst." (Daniēla grāmata 4:16) 4. Es tiešām ceru, ka Gabrielam patiks mana mūzika, kad pienāks tā diena.

Jāpiebilst, ka"Daniel Variations" ieskaņojis Losandželosas "Master Chorale" diriģenta Granta Geršona (Grant Gershon) vadībā. Darbs sarakstīts diviem soprāniem un diviem tenoriem, instrumentālā daļa ir stīgu kvarteta, četru klavieru, četru vibrofonu, klarnetes, tamtama (liels gongs apmēram metru diametrā) pārziņā. Variāciju pirmā daļa iesākas Reiham netipiski tumšās krāsās, "Tad man bija sapnis" ir tālu no pierastajām 70. gadu minimālisma rotaļīgajām tēmām. Reihs ir nopietni pētījis žurnālista pierakstus, ticies ar viņa ģimeni u.tml. Arī pats komponists ir tieši izjutis terorisma draudus, kad viņa dēls un mazmeita bijuši tikai dažus kvartālus no traģiskajiem notikumiem 11. septembrī Ņujorkā.

"Vārds "terorisms" šķiet tāds nonēsāts un viegls, taču, ja tas ir skāris tevi pašu, tas iegūst pavisam citu nozīmi," komentē Reihs.

"Daniel Variations" pirmatskaņots Reiha 70 gadu jubilejas pasākuma ietvaros Londonā 2006. gadā.

Arī otra diska daļa - "Variation for Vibes, Pianos, and Strings", kas sākotnēji komponēts horeogrāfa Akrama Kāna (Akram Khan) izrādei, pirmatskaņots un pirmizrādīts 2006. gadā Ķelnē. Diskā to ieskaņojis "The London Sinfonietta" Alana Pīrsona (Alan Pierson) vadībā.

"Darbs ir sarakstīts četriem vibrofoniem, divām klavierēm un trīs stīgu kvartetiem," stāsta komponists. "Vibrofonu un stīgu kristāldzidrais skanējums, ko es pirmo reizi izmantoju 1987. gada "The Four Sections", ir darba vadmotīvs. Šīs variācijas ir daudz tradicionālākas par 2004. gada .

Izdošanas datums - 08.04.2008.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu