The Dirty Projectors «Bitte Orca» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Ņujorkas nepieradinātās mūzikas kolektīvs The Dirty Projectors paspēris platu soli pretī klausītājam, atsakoties no iepriekšējo gadu «sarežģītā» muzikālā koncepta.

The Dirty Projectors «Bitte Orca»

(Domino Records)

8/12

The Dirty Projectors pēdējie divi ieraksti «The Getty Address» un «Rise Above» (panku Black Flag 1981. gada albuma «Damaged» interpretācija) bija gana nepieradināti konceptalbumi ar skaņdarbu savdabīgu struktūru. Reti kurš mūzikas melomāns šos ierakstus spēja baudīt ikdienā... Savukārt šogad izdotā jaunā studijas albuma «Bitte Orca» muzikālā uzbūve ir gluži cita, to apliecina arī grupas līdz šim popsīgākais singls «Stillness Is the Move», ko saldā fankmūzikas ritmā iedziedājusi viena no The Dirty Projectors meitenēm - ģitāriste Ambera Kofmana (Amber Coffman).

The Dirty Projectors
The Dirty Projectors Foto: Publicitātes foto

The Dirty Projectors galvenais skaņas arhitekts ir dziedātājs un ģitārists Deivs Longstrets (Dave Longstreth), kurš, šķiet, beidzot spējis atrast zelta vidusceļu starp spurainiem eksperimentiem un melodisku popmūziku. Tiesa, piemēram, līdz Fleet Foxes vai The Shins vieglumam Longstrets, visticamāk, nekad neaizsniegsies (to, protams, viņš arī nemaz nevēlas), taču tiem mūzikas cienītājiem, kuriem agrīnie The Dirty Projectors ieraksti likās smaga lasāmviela, «Bitte Orca» būs patīkams pārsteigums.

function orbRadio(songid){var playerWin = window.open(«http://www.orb.lv/player2/?cat=user&subcat=79652&subcat2=929874&songid=»+songid+«»,«player_new»,«width=950,height=650,left=0,top=0,scrollbars=yes,resizable=yes»);playerWin.focus();}Dirty Projectors - Cannibal Resource

«Es nekad sevi neesmu identifcējis ar «eksperimentēšanas» ideju,» komentē Deivs Longstrets. «Man vienkārši patīk mūzika, kas riskē, izmēģina jaunas lietas, tiesa, mani uzrunā arī pietiekami droša un strukturēta mūzika.»

Kopā ar Longstretu (pēc daudzām sastāva mainām) šobrīd grupā muzicē vēl pieci mūziķi - minētā Ambera Kofmana, Andžela Deradūriana (Angel Deradoorian), Braiens Makombers (Brian Mcomber), Nets Boldvins (Nat Baldwin) un Heilija Dekla (Haley Dekle).

Jaunais albums ierakstīts Bruklinā un Portlendā, Oregonas štatā, to izdod mūzikas izdevniecība «Domino», kas noslēdza ar grupu līgumu 2008. gada aprīlī.

Albumu ievada 4 minūšu garais «Cannibal Resource» (skat. audio), kurā Longstreta falseta sarežģītā melodiskā līnija sadziedas ar abu grupas meiteņu fona vokāliem, to visu papildina efektēta elektriskā ģitāra, asa akustiskās ģitāras akordu grēda. Šis varētu būt tāds kā paātrināts Grizzly Bear. «Temecula Sunrise» savukārt ievada «cepelīna» Džimija Peidža cienīgs akustiskās ģitāras rifs, kas pulsē savdabīgā mainīgā ritmā, arī «The Bride» ir folkmūzikas ietekmēta kompozīcija, kurā tā vien šķiet, ka, līdzīgi kā Extra Life līderis, Longstrets izpilda melodiju pēc iepriekš sarakstītas nošu partitūras. Jau minētais «Stillness Is the Move» ieskicē pavisam citu muzikālo virzienu, arī sekojošais «Two Doves» ir neticami intīms un melodisks, atgādinot savulaik «fatālās blondīnes» Niko (Nico) dziedāto Džeksona Braunija (Jackson Browne) «These Days.»

Platē izmantoti arī elektroniski bīti, piemēram, «Useful Chamber», taču kopumā sarežģītās Longstreta melodijas caurvij visu albumu un uz beigām sāk tomēr mazliet nogurdināt.

Gribētos vilkt paralēles ar kādu citu Bruklinas eksperimentālā indie kolektīvu The Fiery Furnaces, proti, ja sākotnēji The Fiery Furnacesuz brīdi tiešām piesaistīja, tad šodien vairāki grupas CD stāv manā ierakstu kolekcijā noputējuši un sen neklausīti. Iespējams, tāds pats liktenis sagaida arī The Dirty Projectors...

Izdošanas datums - 09.06.2009.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu