Mercury Rev «Snowflake Midnight»/«Strange Attractor» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Amerikāņu kosmiskās psihedēlijas meistari «Mercury Rev» atgriežas uzreiz ar diviem albumiem.

Mercury Rev «Snowflake Midnight»/«Strange Attractor»

(Yep Roc)

8/12 6/12

Tiesa, uzreiz jāpaskaidro, ka ieraksti, kas seko 2005. gada «The Secret Migration» ir būtiski atšķirīgi, proti, «Snowflake Midnight» ir tāds kā pilnvērtīgs grupas albums, savukārt «Strange Attractor», kas izdots kā bezmaksas mp3 - instrumentāls. Abus šos ierakstus vienkopus fiziskā nesējā iespējams iegādāties, pērkot «Snowflake Midnight» vinila plati.

Mercury Rev

«Mercury Rev» pastāv jau 24 gadus (grupa dibināta vēl 1984. gadā) un jāsaka, ka vīru agrīnie ieraksti ar šodienas skanējumu ir nesalīdzināmi. Vēl nesen atkārtoti noklausījos grupas pirmos divus oficiālos ierakstus «Yerself Is Steam» (1991) un «Boces» (1993), kuros vēl dziedāja oriģinālā sastāva vokālists Deivids Beikers (David Baker) un secināju, ka pēdējos desmit gados «Mercury Rev» ir būtiski pārvērtušies. Šīs pārmaiņas, protams, sākās ar pasaules ievērību guvušo 1998. gada plati «Deserter's Songs», kurā kā viesmākslinieks dzirdams arī leģendārais The Band bundzinieks Līvons Helms (Levon Helm - «Opus 40»). Grupas solista Džonatana Donahjū (Jonathan Donahue) falsetveidīgais, augstā reģistrā noturētais vokāls lika mūzikas kritiķiem «Mercury Rev» kopā ar radniecīgajiem The Flaming Lips pasludināt par jaunās kosmiskās psihedēlijias mesijām.

Tomēr par galveno šās kustības karognesēju kļuva The Flaming Lips līderis Veins Koins (Wayne Coyne), savukārt «Mercury Rev» ar tiešām labiem sekojošajiem albumiem - «All Is Dream» un «The Secret Migration» palika otrajā plānā.

Ja «Deserter's Songs» uzskatāms par tādu kā grupas ideālu, kurā veiksmīgās proporcijās iestrādāti gan popa, roka, gan ambient un psihedēlijas elementi, tad šajā jaunajā platē «Snowflake Midnight» diemžēl šis balanss ir izjaukts par labu kosmiskam ambient. 90. gados, kad šad un tad, pusaudža gadu garīgo meklējumu plosīts, iegriezos «Viedas vēstis» veikaliņā (neatceros tā precīzo nosaukumu), tur bieži skanēja kosmiska ambienta meditācijas mūzika... kaut kur mājās vēl mētājās kāda Kitaro audiokasete. Kādēļ to pieminu? Gan «Snowflake Midnight», gan «Strange Attractor» vietām ļoti atgādina kaut ko no šādas kristāldzidras, atmosfērisku, šķidru sintezatoru skaņu pasaules, un to neglābj pat brīžiem ļoti skaistās melodijas un izjustais Donahjū dziedājums.

Ja uz šiem elektroniski sapņainajiem aranžējumiem piever acis, tad plate ir diezgan baudāma, lielisks ir ievadošais «Snowflake in a Hot World» (skat. audio), savukārt «Senses on Fire», kas pa apli vieglā krautroka ritmā apspēlē vienu tēmu, iespējams ir albuma skaistākais skaņdarbs.

«Snowflake in a hot world Don't let them get to you Don't let them tell you You»re all the same

Melting into something... bigger than you Melting into someone... someone new"

Pieskaroties instrumentālajam albumam «Strange Attractor», jāmin, ka tajā iekļautas 11 kompozīcijas, kuras droši varētu kalpot kā skaņu celiņš, piemēram, «Blade Runner» (tālajā 1982. gadā oriģinālajai filmai skaņu celiņu sarūpēja Vangelis) ne-iespējamajam turpinājumam.

Izdošanas datums: 29.09.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu