Keane "Perfect Symmetry" (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieklājīgiem zēniem - pieklājīga mūzika, taču diemžēl ar šo pārlieku lielo pieklājību Saseksas trio "Keane" nav klājies viegli.

Keane "Perfect Symmetry"

(Interscope Records)

8/12

Jau kopš puišu 2004. gada debijas plates "Hopes And Fears" mūzikas prese neskopojās ar nievājošiem epitetiem par grupas "pielaizīto", "bez testosterona" klavierroku. Daudzi nenoticēja arī grupas "rūķveidīgā" solista Toma Čaplina (Tom Chaplin) narkotiku un alkohola problēmām, kuru dēļ viņš it kā bija 2006. gadā iestājies kādā privātā ārstniecības iestādē. Nerunājot jau nemaz par Galaheru brāļu atklāto kritiku, nesen intervijās viņi vēlreiz skaļi atgādināja - "Keane is shit".

Tomēr tas viss nav traucējis Keane puišiem kļūt par vienu no pēdējo gadu komerciāli veiksmīgākajiem pop trio. Albumi pārdoti vairākos miljonos eksemplāru, grupas taustiņinstrumentu faķīrs Tims Raiss-Okslijs (Tim Rice-Oxley) ir ļoti pieprasīts Amerikā kā dziesmu autors, viņa kontā, piemēram, Gvenas Stefani "Early Winter" u.tml.

Keane

Atzīstu, ka arī es savos apskatos esmu nedaudz kritizējis puišus par pārāk izkalkulēto mūziku, taču šoreiz Keane mani ir patīkami pārsteiguši. Proti, tā vietā, lai turpinātu veģetēt uz Keane priekšgājēju Coldplay veiksmīgās klavierbalāžu formulas, Okslijs, Čaplins un bundzinieks Rīčards Hjūss (Richard Hughes) devušies jaunā virzienā. Protams, šis jaunais virziens nemaz tik jauns nav, proti, 80. gadu estētika jau ir tik nonivelēta, ka grūti no tās restaurēt ko vēl nebijušu, taču ar "Perfect Symmetry" tas kaut nedaudz (uzsveru, nedaudz!), bet tomēr ir izdevies.

Jauno plati producējuši paši Keane, tiesa, palīdzīgu roku sniedzis gan Jons Brions (producējis Rufusu Veinraitu (Rufus Wainwright)), gan Stjuarts Praiss (Madonna, The Killers).

Pirmais plates vēstnesis ir 80. gadu Deivida Bovija "Let''s Dance" garā ieturētais "Spiralling", kuru pirmajā nedēļā interesenti lejupielādējuši pusmiljonu reižu. Iespaidīgi! Pirmais oficiālais singls "The Lovers Are Losing", kas būtībā ir "Crystal Ball" dvīņubrālis, veikalu plauktos nonāks 20. oktobrī, un tā skanējums (pēc dzīvajiem koncertiem spriežot) ir papildināts ar elektrisko ģitāru, ko spēlē Čaplins. Starp citu, koncertos tagad grupai palīdz ceturtais dalībnieks - taustiņinstrumentālists Džese Kvins (Jesse Quin) (skat. video).

Bovija ietekmes atkal jāpiesauc dziesmas "Better Than This" sakarā, skaņdarba sintezatora motīvs ir ļoti līdzīgs klasiskajam Bovija "Ashes to Ashes". Lielisks ir "zūtvomanīgais" (no "Zoot Woman") "You Haven''t Told Me Anything". Varbūt liekas ir dažas klavierbalādes (piemēram, "You Don''t See Me"), bet galvenais ka tās nav dominējošas.

Katrā ziņā šādi Keane, kas nekautrējas no savas patiesās pop būtības, man simpatizē daudz vairāk. Manuprāt, viņu labākais albums.

Izdošanas datums - 14.10.2008.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu