R&B/soul mūzikas jaunākie ieraksti (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Kamēr gaidām jaunas plates no D'Angelo un Maxwell, aplūkosim dažus no šogad izdotajiem R&B/soul mūzikas ierakstiem.

Ja mans uzdevums ikdienā nebūtu klausīties dažādu žanru jaunākos mūzikas ierakstus, ja varētu savu mūzikas izvēli pakārtot gadalaikiem, garastāvoklim, noskaņai, radošajām kaprīzēm, noteikti vismaz vienu nedēļu (divas, trīs...) gadā veltītu (lasīt klausītos 24/7) tikai soulmūzikai. Protams, gandrīz nekas (ar retiem izņēmumiem) no šodien radītā nestāv blakus Otisam Redingam, Kērtisam Meifīldam, Donijam Hazevejam vai Mārvinam Geijam, taču, respektējot tradīcijas, arī 2008. gadā šajā mūzikā, kas transformējusies R&B, neosoula u.c. atzaros, var atrast šo to baudāmu. Taisnības labad jāsaka, ka parasti dziesmu vārdi mani šajā žanrā interesē vismazāk, pārsvarā tomēr dominē vienas un tās pašas klišejas, taču mūzika spēj būt aizraujoša (burtiskā un pārnestā nozīmē). Šoreiz gan ieskatīsimies trīs nosacīti pieredzējušu mākslinieku ierakstos, kuri veiksmīgi balansē starp nopietnu un izteikti komerciālu R&B. Kurš vairāk, kurš mazāk, lai paliek jūsu ziņā...

Solange
Solange "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams"

(Geffen)

9/12

Vienu no šā gada baudāmākajiem soulmūzikas un popmūzikas ierakstiem izdevusi 22 gadus vecā Solanža Noulsa (Solange Knowles). Jā, Bejonsē jaunākā māsa.

Jaunās dziedātājas un dziesmu autores otrais studijas albums "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams" seko 2003. gada debijai "Solo Star" un atver pavisam jaunu lappusi Solanžas daiļradē. Proti, ja ar pirmo plati Solanža mēģināja (cik daudz viņa pati, cik daudz blakus esošie producenti un padomdevēji) atkārtot māsas Bejonsē panākumus nesošo R&B formulu, tad šoreiz Solanža izvēlējusies iet pati savu ceļu. Kā apgalvo pati dziedātāja, viņas jauno albumu iedvesmojusi 1960., 70. gadu soulmūzikas izdevniecības "Motown" skaņu pasaule, tādas dziedošo dāmu apvienības kā The Supremes un The Marvelettes. Tam visam Solanža pievienojusi savus Eiropas ceļojumu iespaidus, to skaitā elektroniskās mūzikas Boards of Canada, Zero 7 un Justice estētiku un radījusi teicamu plati.

Protams, Boards of Canada vai Justice elementi albumā ir jūtami minimāli, Boards of Canada ambientās elektronikas ietekme saklausāma kopdarbā ar soulmeni Bilālu (Bilal) "Cosmic Journey", arī "This Bird" pavadījums ir netipisks R&B un soul un drīzāk iederētos, piemēram, kādā Bjorkas albumā. Starp citu, tieši šajā skaņdarbā semplēts Boards of Canada skaņdarba "Slow This Bird Down" (no 2005. gada "The Campfire Headphase") fragments. Tomēr kopumā plate ekspluatē soulmūzikas zelta fondu ... kaut ko līdzīgu, īpaši liriskajās dziesmās, rada arī Alīša Kīza.

Solange

Darbs ar jaunajām dziesmām sācies 2005. gadā, uzreiz pēc tam, kad Solanža laidusi pasaulē pirmo bērniņu - dēlu Danielu. Tiesa, pēc nosacītās debijas plates neveiksmes Solanžai bija grūti pārliecināt kādu no top producentiem, lai turpinātu ierakstīt mūziku. Acīmredzot arī māsas ietekme nav bijusi pietiekami liela, tādēļ Solanža soli pa solim pati dibinājusi jaunus kontaktus, pavadījusi daudz laika dažādās ballītēs, lai nejauši uzdurtos kādam no producentiem un neformālā gaisotnē pierunātu tos uz sadarbību. Rezultātā jaunajā albumā roku pielicis gan Cee-Lo, gan Marks Ronsons (Mark Ronson), gan leģendārais "Motown" producents Lamonts Dozjē (Lamont Dozier).

Rezultātā ierakstītais "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams" ir nopietns pieteikums mūzikā, un vecākajai māsai Bejonsē būs pamatīgi jāpiepūlas, lai mūs pārliecinātu, ka tieši viņa ir tā talantīgākā no Noulsām. Pirmais singls "I Decided, Part 1" (skat. video) semplē klasisko Dianas Rossas un The Supremes "Where Did Our Love Go" un precīzi ieskicē Solanžas jaunu muzikālo virzienu. Arī "Ode to Marvin" ir dziedātājas mīlestības apliecinājums 70. gadu soulmūzikai, skaņdarbs semplē leģendāro Mārvina Geija (Marvin Gaye) "What''s Going On". Taču mans plates favorīts, kas arī mani pamudināja rakstīt šīs rindas, ir melodiskais un "grūvīgais" "T.O.N.Y.".

Izdošanas datums - 18.08.2008.

Dwele
Dwele "Sketches of a Man" (Koch Records) 9/12

Nesoula pārstāvis Dwele jeb īstajā vārdā Endvels Gārdners (Andwele Gardner) neatkarīgās izdevniecības "Koch Records" apgādā (viņš pametis "Virgin Records") klusi izdevis jaunu studijas plati "Sketches of a Man".

Albums seko 2005. gada un 2003. gada "Subject" un pulsē gluži tādos pašos hipnotiskos soula ritmos kā D''Angelo vai Bilāla (Bilal) ieraksti. Īpaši gaumīgi dziesmās iestrādāta pūtēju grupa.

Pats Endvels Gārdners uzaudzis Detroitā, klausoties "Motown" soulmeņu Stīvija Vondera, Marvina Geija un džeza mūzikas plates. 10 gadu vecumā pie savām mājām tika noslepkavots viņa tēvs un Dwele sācis pievērsties mūzikas komponēšanai. Puiša demo ieraksts 1998. gadā "The Rize" guva ievērību, un viņš sāka sadarboties ar hiphopa grupu Slum Village dziesmā "Tainted" un reperi Bahamadia.

Dwele

Slum Village puiši dzirdami arī šajā albumā - soulmūzikas liriskās balādes pārtrauc rečitējošs hiphops skaņdarbā "Brandi". Blakus paša sacerētām Dwele dziesmām par attiecībām, seksu un mīlestību atrodama arī viena jaunklāta versija - Bobija Kaldvela (Bobby Caldwell) "Open Your Eyes".

Albuma pirmais singls "I''m Cheatin''" (skat. video), ko producējis G-1, stāsta par kādu vīrieti, kurš mīl savu lēdiju visdažādākās seksa pozās. Bet, kā jau minēju, tekstam šādā mūzikā var droši nepievērst lielu uzmanību, vairāk veltīt uzmanību plates kopējam plūdumam, noskaņai, kaut tieši Dwele izceļas ar diezgan saturīgiem stāstiem.

Starp citu, Dwele šogad saņēmis arī "Grammy" nomināciju par savu versiju Earth, Wind & Fire dziesmai "That''s The Way of the World", kas iekļauta "Stax Records" izlasē "Interpretations: Celebrating the Music of Earth, Wind & Fire". Viņa balss dzirdama arī Kanjes Vesta (Kanye West) "Flashing Lights" un Komona (Common) "The People" "Grammy" nominētajās dziesmās.

Kopumā klasisks neosoula albums, tiesa, gan bez lieliem pārsteigumiem un jauninājumiem.

Izdošanas datums - 24.06.2008.

Ne-Yo "Year of the Gentleman" (Secret City Records) 8/12

Ne-Yo
Komerciālākais un ambiciozākais no šīs trijotnes noteikti ir Ne-Yo.

Tieši Ne-Yo ar katru jaunu ierakstu cenšas meklēt mūzikā ko jaunu, šoreiz viņš apvienojis R&B ar deju mūzikas ritmiem. Taisnības labad jāsaka, ka šis eksperiments ir īstenots tikai pirmajā plates dziesmā "Closer", pārējais albuma materiāls ir tradicionāls Ne-Yo.

Jaunais albums "Year of the Gentleman" seko 2007.gada maijā izdotajam . Tātad katru gadu jauns albums! Papildus tam Ne-Yo kā dziesmas līdzautors arī saņēma “Grammy” balvu par sadarbību ar Riannu dziesmā "Hate That I Love You So" un par Bejonsē izpildīto dziesmu "Irreplaceable". Jau iepriekšējos apskatos minēju, ka Ne-Yo jeb īstajā vārdā Šafers Smits (Shaffer Chimere Smith) ir pieprasīts dziesmu autors un atbildīgs par Vitnijas Hjūstones, Britnijas Spīrsas, Enrikes Iglesiasa, Ašera, Krisa Brauna u.c. mākslinieku dziesmām.

Savā jaunajā albumā Lasvegasā dzimušais mūziķis atkal demonstrē savu izpratni par to, kas klausītājam nepieciešams. Albums tapis galvenokārt Eiropā, un, to rakstot, Ne-Yo iedvesmojies no saviem elkiem – 50.gadu mūziķu formācijas Rat Pack, kam arī veltīts jaunā albuma nosaukums.

Ne-Yo

"Frenka Sinatras un Semija Deivisa stils ir tas, pēc kā tiecos savā mūzikā un imidžā," atklāj Ne-Yo. Man gan vairāk izskatās, ka Ne-Yo tiecas apsteigt pašu Maiklu Džeksonu...

Albuma pirmais singls "Closer" sarakstīts Londonā, apvienojot amerikāņu R&B ar eirodisko bītu, savukārt šobrīd jau popularitāti ieguvis otrais albuma singls "Miss Independent" (skat. video).

Ne-Yo "Miss Independent"

Izdošanas datums - 16.09.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu