Fucked Up vs Holy Fuck vs Fuck Buttons (21)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Laiks, kad viens no rupjākajiem vārdiem angļu mēlē "fuck" izraisīja sabiedrībā šoku un neizpratni, ir tālā pagātnē.

Šā vārda biežā lietošana kino un īpaši pēdējos gados pasaules populārākās mūzikas - hiphopa dziesmu tekstos ir padarījusi daudzus klausītājus imūnus. 1960. gados Ņujorkas dzejnieku izveidotā rokgrupa "The Fugs" spēja šokēt publiku ar šādu nosaukumu ("Fugs" - eifēmisms vārdam "Fuck" Normana Meilera (Norman Mailer) stāstā "The Naked and the Dead"), turpretī mūsdienās tādas grupas kā Fucked Up, Holy Fuck un Fuck Buttons tiek nominētas vienai no prestižākajām mūzikas balvām "Mercury".

Vēl nesen (2004. gadā) Apvienotās Karalistes singlu topā Īmona (Eamon) dziesmu numur viens "Fuck It" nomainīja cita dziesma ar F vārdu - Frankee ar "Fuck You Right Back". Nerunājot jau nemaz par daudzajām grupām, kuras izvēlējušās savos nosaukumos iekļaut šo vārdu. Daži piemēri: Fuck, Fuckbomb, Fuckpony, Fuckhead, Fuckface, Fuckmouth, FuckEmos, Fuck Vegas, Fuck on the Beach, Fuck the Facts, Mister Fuck, Swamp Fuck, the Fucking Champs, the Fucking Wrath, the Fuckmasters, the Fuckerettes, the Fuck You Ups, the Exploding Fuck Dolls, the Fuckin'' Shit Biscuits un, pievērsiet uzmanību, reperis ar segvārdu Fuckly!

Labāku iemeslu, lai vienkopus apskatītu minēto Fucked Up, Holy Fuck un Fuck Buttons grupu ierakstus, būtu grūti atrast.

Fuck Buttons "Street Horrrsing"

(ATP)

8/12

Fuck Buttons

Britu eksperimentālā trokšņu dueta sastāvā darbojas divi puiši - Endrjū Hangs (Andrew Hung) un Bendžamins Povers (Benjamin John Power). Grupas pirmsākumi meklējami Bristolē, taču šobrīd Fuck Buttons mājvieta ir Londona.

Šogad klajā nācis Fuck Buttons debijas ieraksts "Street Horrrsing" (nosaukums aizgūts no kādām zirgu jāšanas sacīkstēm), kuram sekojusi arī Amerikas tūre, līdzdalība mūzikas konferencē SXSW un atzinīgi vārdi mūzikas presē.

Fuck Buttons nav izteikta trokšņu mūzikas apvienība, puiši savās kompozīcijās balansē starp dūcošu, vienmērīgu skaņu sienu un neuzbāzīgām harmonijām. Koncertos un ierakstos Fuck Buttons plaši izmanto dažādas bērnu mūzikas rotaļlietas (bērnu mūzikas atskaņotāju, bērnu sintezatorus u.tml.), klēpjdatoru izmantojot tikai sampliem. Daudzas "rotaļlietas" krātas pat veselus trīs gadus, un to skanējums ir unikāls, tādēļ pēdējā laikā uz koncertiem puiši ved līdzi arī rezerves komplektu, ja nu gadījumā kāds no plastmasas instrumentiem neiztur slodzi...

Fuck Buttons

Tiesa, Fuck Buttons mūzika nav rotaļīga, kā varētu šķist, piemēram desmit minūšu garais "Okay, Let''s Talk About Magic" balstās uz zāģveidīgas sintezatora tēmas, kuru papildina afrikāniski bungu ritmi un histēriski rēcieni fonā.

Ievadošais "Sweet Love For Planet Earth" manifestē kolektīva skanējumu, kas iesākas ar rotaļīgiem bērnu sintezatora taustiņiem un pakāpeniski deviņu minūšu laikā apaug ar dažādām skaņām un trokšņiem. Sekojošais "Ribs Out" (skat. audio) varētu būt dēvējams par plates hitu - tas ir tikai 3 minūtes garš, un tā pamatā pulsējošs afrikānisks ritms un ar delay efektu apstrādāta raudulīga balss. Dejiskajam "Bright Tomorrow" tapis arī video.

Fuck Buttons "Bright Tomorrow"

Izdošanas datums - 17.03.2008.

Holy Fuck LP

Holy Fuck "LP"

(Young Turks)

10/12

Viens no maniem 2007. gada parādiem - Toronto instrumentālās mūzikas apvienības Holy Fuck lieliskā plate "LP".

Kanādas kolektīva Holy Fuck otrais studijas albums klajā nācis tieši pirms gada (22.okt.), 12 mēnešu laikā, protams, daudz kas mainījies, viens no grupas dalībniekiem Braiens Borherds (Brian Borcherdt) pat jau izdevis (7.okt.) savu akustisko soloalbumu "Coyotes", taču "LP" vēl joprojām ir pieminēšanas vērts un plates muzikālais materiāls skan labi! Īpaši koncertos!

Arī Holy Fuck dzīvajos šovos izmanto dažādus oriģinālus skaņas avotus - bērnu sintezatorus, rotaļu lāzerpistoles, 35 mm filmu sinhronizētāju u.c. Turklāt koncertos tiek papildus spēlēts dzīvais bass un divi bungu komplekti.

Holy Fuck

Muzikāli līdzības var vilkt ar Trans Am, Battles un !!!, ar pēdējo no nosauktajiem Holy Fuck pagājušogad devušies kopīgā koncerttūrē. Vienojoša, protams, ir arī krautroka mūzikas ietekme - hipnotiski, pulsējoši ritmi, motīvs, kas atkārtojas visas kompozīcijas garumā u.tml.

Holy Fuck "Lovely Allen"

"LP" ievada skaņdarba "Super Inuit" koncertieraksts, kurā saglabāta tā enerģija, kas nāk ārā grupas dzīvajos koncertos, arī visas pārējās platē iekļautās kompozīcijas studijā rakstītas, visiem mūziķiem spēlējot kopā. "Milkshake" (skat. audio) un "Lovely Allen" (skat. video) ir divi skaņdarbi, kurus varētu īpaši izcelt.

Pēdējā laikā kanādieši (Bell Orchestre, Silver Mt. Zion, Handsome Furs) epizodiski iegriežas arī Latvijā, jācer, ka līdzīgu soli varētu spert arī Holy Fuck. Spriežot pēc "youtube" ievietotajiem live video, tas būtu iespaidīgs koncerts!

Izdošanas datums - 22.10.2007.

Fucked Up "The Chemistry of Common Life"

(Matador)

8/12

Fucked Up

Blakus Ladyhawke "Magic" Kanādas panku Fucked Up skaņdarbs "Son the Father" ir, manuprāt, otrs jaudīgākais albuma ievadošais skaņdarbs šogad.

Ja mākslinieka arsenālā ir pārliecinošs, nesošs plates pirmais skaņdarbs, tad pārējās dziesmas kādu laiku var droši uz to paļauties un, visticamāk, tās uzreiz pēc pirmajām minūtēm netiktu pārslēgtas. Tā, arī es, jaudīgā "Son the Father" pacilāts, nemanot jau biju noklausījies pusi no Fucked Up otrā studijas albuma "The Chemistry of Common Life". Tālāk gan biju to darīju ar nelielu piespiešanos, acīmredzot manī nemīt noteikts agresijas daudzums, kas varētu ilgi identificēties ar šādu smagnēju, kliedzošu pankroku.

Fucked Up būtībā jau ir leģenda - vīri slaveni ar saviem vitālajiem koncertiem, kuri pārvēršas masu grautiņos un telpu demolēšanā, slaveni arī ar savu DIY attieksmi, n-tajiem vinila singliem kopš 2002. gada (debijas albums "Hidden World" izdots tikai 2006. gadā) utt.

Fucked Up

Kolorīta personība ir grupas vokālists Demians Abrahams aka Pink Eyes, kurš paralēli Fucked Up ar savu īsto vārdu veiksmīgi darbojas kinoindustrijā un ir labi iemācījies slēpt savu rokzvaigznes tēlu.

Muzikāli Fucked Up nav tradicionāls panks (kā redzams pievienotajā video, kur kopā ar Mobiju tiek izpildīts klasisks "Ramones" hits), vīri agresīvus ritmus un pankroka ģitāras atšķaida ar garām, ambientām instrumentālām atkāpēm, ļaujot klausītājam uzelpot pirms kārtējā četru minūšu muzikālā izvirduma.

Video: Fucked Up "Rogan Store" 12 stundu koncerts (14.10.08.) kopā ar Mobiju (Moby) "Blitzkrieg Bop" ("The Ramones"):

Izdošanas datums - 07.10.2008.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu