Maxwell «BLACKsummers'night»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Inteliģentās R&B un neosoula mūzikas cienītāji jauno dziedātāja Maksvela (Maxwell) plati gaidījuši ilgi - veselus 8 gadus.

Maxwell «BLACKsummers'night»

(Columbia Records)

8/12

Vēl pagājušā gada sākumā rakstīju, ka vairāki 90. gadu prominenti neosoula mākslinieki gatavojas drīzumā atgriezties ar jauniem ierakstiem. Pirmā savu solījumu izpildīja kolorītā dīva Erika Badu (Erykah Badu), laižot klajā lielisku albumu, nu, ar nelielu aizkavēšanos (sākotnēji albums iecerēts vēl 2008. gadā) atgriežas 36 gadus vecais Maksvels, kas 1996. gadā debitēja ar plati «Maxwell's Urban Hang Suite» un topos iekļuva ar hitsingliem «Ascension (Don't Ever Wonder)» un «Til The Cops Come Knockin».

Puisis pēdējos gadus dzīvojis noslēgtu dzīvi, skaidrojot to kā «atpūtu no mūžam konkurējošā mūzikas biznesa» un nebija neko jaunu izdevis kopš 2001. gada plates «Now». Vienīgais, kas vēl turpina iepauzēt, ir D'Angelo.

Amerikā Maksvela jaunais albums «BLACKsummers'night» jau pirmajā nedēļā pārliecinoši ierindojies 1. vietā ar vairāk nekā 300 000 pārdotu eksemplāru. Latvijā gan šā mākslinieka ieraksti vēl joprojām nevienam nevajadzīgi stāv nocenoto disku kastēs (Elkor centrā Brīvības ielā, piemēram, 1998. gada albums «Embrya» jau vairākus gadus stāv nenopirkts par 3 Ls). Tiesa, taisnības labad jau jāsaka, ka Maksvels nekad nav īsti spējis pacelties līdz jau minētā D'angelo radošajām virsotnēm un būtībā ir bijis visai viduvējs arī uz citu soula grandu fona.

Maxwell

Tomēr šāda gara klusuma pauze radīja intrigu, lika pamatoti cerēt, ka Maksvels būs pacenties radīt ko īpašu, varbūt pat ģeniālu. Diemžēl tā tas nav noticis un 36 minūšu garais «BLACKsummers'night» izrādījies tikai un vienīgi laba amatnieka labi nostrādāts darbs. Tradicionāls žanra paraugs - kaut kas no Mārvina, kaut kas no Ala Grīna, no Bila Vitersa...

Videoklipā «Pretty Wings», kas ir pirmais singls no jaunā albuma (skaista emocionāla dziesma par salauztu sirdi), Maksvels vizuāli man radīja asociācijas ar 1980. gadu R&B zvaigzni Luteru Vandrosu, izskatās, ka šādu tradicionālu savas nākotnes karjeras ceļu Maksvels izvēlējies apzināti un ar nolūku.

Protams, muzikāli albums skan tehniski nevainojami, man vienmēr šādā mūzikā īpaši patikusi pavadošā pūtēju grupa (paklausieties D'Angelo izcilo «Voodoo»), tā lieliski iederas arī Maksvela mūzikā. Starp citu, izskatās, ka maisam gals ir vaļā, jo Maksvels jau iecerējis pavisam drīz laist klajā vēl divus albumus - «BlackSUMMERs'night» (gospeļmūzikas ietekmes) un «Blacksummers'NIGHT» (lēnas balādes).

Izdošanas datums - 07.07.2009.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu