The Dead Weather "Horehound" (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nenogurdināmais modernā blūzroka ģitārists, vokālists un mūzikas izdevējs Džeks Vaits (Jack White) laidis klajā savas jaunākās grupas "The Dead Weather" debijas plati.

The Dead Weather "Horehound"

(Third Man Records (Warner Bros.))

 9/12

Kamēr Vaita pamatgrupas The White Stripes otra pusīte Mega ilgāku laiku cīnījās ar akūtu nervu spriedzi un no aktīvas koncertēšanas uz laiku bija atteikusies, mūžam darbīgais Vaits nesēdēja rokas klēpī salicis. Kopā ar blakusprojektu The Raconteurs viņš izdevis veselus divus studijas albumus, Nešvilā nodibinājis pats savu ierakstu izdevniecību "Third Man Records" un šomēnes vēl pamanījies laist klajā albumu ar savu jauno supergrupu The Dead Weather, kurā kopā ar Vaitu muzicē Elisona Moshārta (Alison Mosshart) no grupas The Kills, Dīns Fertita (Dean Fertita) no Queens Of The Stone Age un The Raconteurs kolēģis Džeks Lorenss (Jack Lawrence).

The Dead Weather "Horehound"
The Dead Weather "Horehound" Foto: Publicitātes foto

Pats Džeks Vaits koncertos galvenokārt spēlē bungas un dzied pavadošās vokāla partijas, bet Moshārta pilda galvenās solistes pienākumus. Abu mākslinieku vokāli sader kā roka ar cimdu, brīžiem pat grūti atšķirt, kurā brīdī dzied Vaits, kurā Moshārta, bet vietās, kad abi to dara vienlaikus, efekts ir negaidīti jaudīgs. Piemēram, plates otrajā singlā "Treat Me Like Your Mother" (skat. video).

The Dead Weather, atšķirībā no nedaudz tradicionālā (pat sterilā) The Raconteurs, savā būtībā ir daudz tuvāks The White Stripes estētikai, proti, netīra, spuraina, dzīva blūzroka skaņa, vairāk eksperimentu, vairāk spontanitātes.

Kā stāsta pats Vaits, plate ierakstīta šā gada janvārī trīs nedēļu laikā "Third Man" studijā, sākotnēji nav bijis nekāda koncepta, mūziķi improvizējuši, džemojuši, līdz sakrājuši pietiekoši daudz muzikālu ideju, lai tās apkopotu platē. Protams, lai arī Vaits šajā grupā it kā ir TIKAI bundzinieks, viņa rokraksts, muzikālā vīzija ir skaidri jūtama albumā.

Third Man Records
Third Man Records Foto: Publicitātes foto

Starp citu, papētot jaunizveidotās izdevniecības mājas lapu, redzams, ka Vaits izdod ne tikai pats savus ierakstus, bet uz sadarbību aicinājis arī citus sev tuvus mūziķus, viens no tādiem ir rokabilli un blūzroka leģenda - "vīrs, kas iemācīja Vaitam būt par to, kas viņš ir" - Deksters Romvebers (Dexter Romweber). (Skat. Dekstera 1980. gadu Flat Duo Jets video.)

Pēdējā žurnāla "Q" numurā Vaits lielās, ka izveidojis tādu mūzikas kompleksu (Third Man Records), ka 24 stundu laikā viņš var sacerēt dziesmu, to ātri ierakstīt jaunajā studijā, nomāsterēt un turpat uz jaunajām iekārtām kā vinilplati saražot un ielikt pie studijas esošā mūzikas veikala plauktā pārdošanai. Katra mūziķa sapnis. Fantastiska radošā brīvība...

Kā jau minēju, jaunais "Horehound" muzikāli vairāk līdzinās WS daiļradei, kaut Vaita bungu spēle drīzāk tuvinās The Raconteurs. Starp citu, Vaits bungas spēlē tiešām precīzi, ko var aplūkot daudzajos "Youtube" live video. Ievadošais "60 Feet Tall" ieskicē atmosfērisko blūza un dinamisko roka savienojumu, kas caurvij visu plati. "Hang You from the Heavens", kas izdots kā pirmais singls, balstās uz fūzētas basģitāras divu nošu rifa, dziesmā var atpazīst arī Queens Of The Stone Age ģitārista Fertitas rokrakstu. "I Cut Like a Buffalo" (viena no labākajām albumā) ir Vaita solodziesma, kuras laikā Moshārta šo to piespēlē uz ģitāras. "So Far from Your Weapon" savukārt ir Moshārtas sacerēts skaņdarbs, kura mazliet spocīgā noskaņa sasaucas ar Nika Keiva un P.Dž. Hārvejas daiļradi. Seko visu grupas dalībnieku kopradīts "Treat Me Like Your Mother", kas tieši šā iemesla dēļ, arī viens no plates labākajiem skaņdarbiem. Sekojošais "Rocking Horse" ir blūzīga rumba, savukārt "New Pony" ir Boba Dilana dziesmas versija no 1978. gada "Street-Legal", "3 Birds" ir instrumentāls, "Bone House" un "No Hassle Night" ir nedaudz pablāvi albuma statisti, savukārt noslēdzošais kantriblūzs "Will There Be Enough Water?" atgriež klausītāju izejas punktā. Vareni!

Izdošanas datums - 14.07.2009.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu