Doves «Some Cities» (22)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mančestras trio Doves var droši uzskatīt par britu mūzikas ābeci. Vīri izmanto nevainojamus skaņu tembrus, smalkas muzikālas dekorācijas - rodas sajūta, ka Doves mūzikā viss ir savās vietās.

Doves «Some Cities»

(Heavenly)

11/12

Pirms formulēju savu viedokli par grupas jaunāko veikumu, «izskrēju» vēlreiz cauri Doves pirmajiem diviem albumiem - «Lost Souls» (2000) un (2002). Secinājums viens - vīri strādā lēni, bet pamatīgi un vienlaikus graciozi. Pirms pieciem gadiem iznākušais debijas ieraksts izklausās tikpat svaigi kā toreiz.

Līdz ar Mančestras «dūju» atnākšanu gadsimta sākumā britu mūzikas dzīvē zināmā mērā tika «pārlietas asinis» - debitēja Coldplay, kas aizsāka veselu līdzīgu grupu uzvaras gājienu pēdējos gados («Snow Patrol», «Keane», «Athlete»), parādījās Doves radniecīgie Elbow, par vēsturiskām vērtībām kļuva 90. gadu varoņi Oasis, Verve, Suede u.c. Lai arī Doves nav spējuši iekarot pasaules mūzikas tirgu, katrs jauns viņu veikums britu rokmūzikā ir kā jauns atskaites punkts.

«Some Cities» nav izņēmums - tas atgādina, ka Mančestras mūzikas dzīve nav pamirusi. Plates pirmais singls «Black And White Town», kas arī ieraksta roķīgākais skaņdarbs, visu noliek savās vietās - telpiskas, dinamiskas bungas, piano akordi, fona skaņu efekti un «galvu noraujošs» piedziedājums ar «ūuuu ūuuu» efektu kaut kur tālumā. Viens no, manuprāt, skaistākajiem trekiem ir «Snowden», kura galvenā tēma sasaucas ar dažu labu Islandes meistaru plašo skanējumu. Nav brīnums, jo ieraksts tapis klimatiski līdzīgos apstākļos - Skotijā.

«Daļu jaunā muzikālā materiāla mēs ierakstījām Skotijā,» stāsta grupas ģitārists un solists Džimijs Gudvins. «No rītiem mēs devāmies uz studiju, šķērsojot sulīgu zaļu pļavu, gaiss bija tik dzestrs un svaigs, ka mēs gluži vai acu priekšā kļuvām veselīgāki. No studijas loga varēja redzēt kalnus.»

Apzīmējums «Skotijas kalnu aromāts», Doves puišu prāt, ir precīzākais jaunā albuma satura un noskaņas raksturojums. Pēdējais plates skaņdarbs «Ambition» turklāt ierakstīts vecā Skotijas klosterī «Benedictine».

Tiesa, kaut arī plates vadmotīvs ir dzimtā pilsēta un tās urbānās pārvērtības, Doves radītā noskaņa klejo kaut kur pa Skotijas kalniem un mežiem, radot neatkārtojamu muzikālu baudījumu.

Izdošanas datums 21.02.2005.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu